KOMANDANT VLASTIMIR JE NASLEDIO BADŽU, PA NAREDIO UBISTVO BRAĆE BITIĆI: Optužili su ga za progon 800.000 ALBANACA
Vlastimir Đorđević, Foto: Printscreen

TO JE ON

KOMANDANT VLASTIMIR JE NASLEDIO BADŽU, PA NAREDIO UBISTVO BRAĆE BITIĆI: Optužili su ga za progon 800.000 ALBANACA

Protiv Đorđevića je u avgustu 2006. u Beogradu pokrenuta istraga o ubistvu braće Bitići

Objavljeno: 14:21h

General u penziji MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević, optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999, uhapšen je na današnji dan 2007. godine i smešten u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu, saopštio je sud u Hagu. Đorđević je uhapšen u Crnoj Gori.

General Đorđević je pre i tokom rata na Kosovu 1999. bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije. Od 2002. godine, kada je nestao iz Srbije, general Đorđević se, prema haškom tužilaštvu, krio u Rusiji. Optužen je za progon oko 800.000 Albanaca u proleće 1999, u vreme NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Po istoj optužnici, pred Tribunalom u Hagu traje sudjenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću. Svima se na teret stavljaju i ubistva, deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva.

Pošto je bio nedostupan Haškom tribunalu u vreme početka suđenja Milutinoviću i saoptuženima, u julu prošle godine, postupak protiv generala Đorđevića je izdvojen.

Biografija

Đorđević je rođen 1948. godine u selu Koznica kod Vladičinog Hana. Pravni fakultet je završio u Beogradu. Zaposlio se u policiji, u SUP-u Zaječar najpre kao pripravnik u kriminalističkoj službi, zatim kao operativac. Početkom 1980-ih godina bio je komandant policijskih jedinica na Kosovu. Prelaskom u Beograd dobio je posao u Republičkom SUP-u Beograda, u sektoru milicije, a u reorganizaciji MUP-a 1994. raspoređen je na mesto načelnika Uprave milicije.

Posle ubistva generala Radovana Stojčića Badže, aprila 1997, postao načelnik Resora javne bezbednosti. Na toj funkciji je bio do januara 2001. kada ga je zamenio general Sreten Lukić. Posle smene postao je savetnik u MUP-u, a penzionisan je u maju iste godine, neposredno po objavljivanju činjenica vezanih za premeštanje leševa albanskih civila koje su ubile srbijanske snage bezbednosti. Hladnjača sa ubijenim civilima izvučena je iz Dunava 6. aprila 1999.

foto: Printscreen

Po objavljivanju te afere Đorđević je napustio zemlju, i do danas se pretpostavljalo da se krio u Rusiji. Ukazom predsednika SRJ Slobodana Miloševića, 7. jula 1999. odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave prvog stepena.

Protiv Đorđevića je u avgustu 2006. u Beogradu pokrenuta istraga o ubistvu braće Bitići. On je osumnjičen da je 9. jula 1999. lično naredio ubistvo ove trojice američkih državljana. Oženjen je Sojkom, koja je bila ministar za socijalna i boračka pitanja u vladi Stanka Radmilovića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.