OSUĐEN JE ČOVEK ČIJI JE AUTO UBIO MALU ISIDORU (12)! Kazna je BRUKA!
Isidora Vučković, Foto: Privatna arhiva

HOROR!

OSUĐEN JE ČOVEK ČIJI JE AUTO UBIO MALU ISIDORU (12)! Kazna je BRUKA!

Da sam video da je krenuo auto, ja bih bio ispod tog automobila - rekao je optuženi Stojanović.

Objavljeno:

Boban Stojanović (55) iz Leskovca osuđen je na dve godine zatvora zbog smrti male Isidore Vučković (12). Devojčicu je pregazio kombi koji Stojanović nije propisno obezbedio, pa je krenuo niz ulicu i usmrtio dete koje se vraćalo iz škole...

"Svaki čovek može da pogreši, a samo nečovek može da se ne kaje. Nijednom od početka suđenja nije rekao da mu je žao, oči su mu se punile suzama samo kada je sebe branio. U hodniku ispred sudnice sedi normalno, a kada uđe onda mu se trese glava, sve vreme se folira i laže".

Ovim rečima Ivan Vučković, otac nastradale učenice Isidore Vučković (12) obratio se u završnici suđenja Bobanu Stojanovići iz Leskovca (55) koji se tereti da je neproprisno parkirao kombi koji se pokrenuo na nizbrdici i usmrtio dete.

U završnoj reči zamenik OJT Jovan Perić istakao je da je dokazano da je Stojanović kriv i zatražio kaznu 3 godine zatvora.

- Ovo je velika tragedija pre svega za porodicu nastradale devojčice, pa i za ostale. Ne verujem da optuženi želeo posledice koje su nastupile, ali je poznata činjenica da vozila predstavljaju opšte opasnu stvar i da prilikom korišćenja treba posvetiti dosta pažnje i opreznosti. Optuženi nije preduzeo sve potrebne radnje za parkiranje. Izvedenim dokazima stekla su se i obeležja krivičnog dela za koje je optužen - rekao je Perić.

Advokat odbrane, Dragan Mladenović, istako je u završnom obraćanju sudu da smatra da se radi o zadesnom slučaju i da Stojanović nije kriv. On je i u svoje i u Stojanovićevo ime još jednom izrazio saučešće porodici nastradale devojčice, istakavši da je ovim događajem uništen i život njegovog branjenika i njegove porodice koji će morati da nastave da žive sa ovom tragedijom.

- Smatram da na osnovu svih provedenih dokaza nije dokazano da je Boban i nehatno učinio delo za koje je optužen, jer okolnosti događaja, veštačenja i drugi dokazi ukazuju na nešto drugo - rekao je Mladenović.

On je istakao da se iz nalaza veštaka, a što se vidi i na video snimku preduzeća u koje je Stojanović ušao, da postoji vremenska distanca od 15 do 36 sekundi od njegovog izlaska iz vozila do pokretanja vozila, što govori da je Boban ostavio vozilio u nekom od stepena prenosa ako nije podigao ručnu kočnicu, u suprotnom bi vozilo krenulo odmah po njegovom izlasku.

- Da li ima doprinosa u nastanku ovog zadesnog slučaja sada nastradale Isidore vrlo je teško govoriti i to ostavljamo sudu na ocenu, ali ćemo ukazati na činjenicu da je toga dana duvao jak vetar, što smo do sada više puta isticali. Logično je bilo da osoba koja ide u susret vetru te jačine okrene glavu ili se pomeri u stranu kako bi izbegla udare vetra što je nažalost učinila i mala Isidora, jer se u jednom trenutku, pre nekontrolisanog kretanja vozila koje ju je udarilo kretala unazad. U trenutku kada je se pokrenula ponovo i načinila par koraka, naišlo je vozilo i udarilo je - rekao je advokat Mladenović.

On je zatražio da, ako i sud utvrdi da je Stojanović kriv, da će se svrha kažnjavanja postići kaznom koja će biti u kućnim uslovima, ističući da mu je ovo prvi put da se za svojih 50 godina pojavljuje pred sudom.

- Svaka duga kazna bila bi suprotna svrsi izricanja sankcija, jer bi u suprotnom imali tragediju i u jednoj i u drugioj porodici - rekao je Mladenović i u završnici obraćanja još jednom sudu predložio da Stojanovića oslobodi krivice.

"Da sam video da je krenuo auto, ja bih bio ispod njega"

- Želim da izjavim duboko saučešće i u svoje i u ime porodice, a da li se kajem znam ja sam najbolje. Kada je u sudnici emitovan snimak nesreće pošle su mu suze . Da sam video da je krenuo auto, ja bih bio ispod tog automobila - rekao je optuženi Stojanović.

Optužnica Osnovnog javnog tužilaštva, kojom se Stojanoviću stavlja na teret da prilikom izlaska iz vozila nije aktivirao parkirnu kočnicu, da nije zaključao vrata i preduzeo sve druge potrebne mere kojim bi sprečio da vozilo samo krene sa mesta na kojem je bilo parkirano, nakon pristizanja veštačenja komisije veštaka mašinske struke precizirana je i dopunjena tako da se vozač tereti i da je ručicu menjača ostavio u neutralnom položaju te da nije okrenuo točkove u suprotnom smeru od nagiba "odnosno u smeru koji bi sprečio dalje kretanje u slučaju ukoliko bi došlo do samopokretanja vozila".

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.