UMRLA MARINA BLAGOJEVIĆ HJUSON: Ova vest je upravo saopštena
Marina Blagojević preminula, Foto: printscreen

laka joj zemlja

UMRLA MARINA BLAGOJEVIĆ HJUSON: Ova vest je upravo saopštena

Marina Blagojević je jedna od najistaknutijih srpskih intelektualki

Objavljeno:

Minja Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta, objavila je da je umrla Marina Blagojević.

Ova intelektualka se školovala na Univerzitetu u Beogradu. Godine 1990, zajedno sa Vesnom Gojković, Majom Korać, Anđelkom Milić, Žaranom Papić, i Linom Vušković, Marina Blagojević je osnovala Žensku stranku.

Godine 1991, zajedno sa ostalim članovima feminističke grupe „Žena i društvo“, Marina Blagojević je inicirala osnovanje ženskih studija u Beogradu.

Od 1994. do 1998, bila je inicijator i organizator prve feminističke konferencije u post-komunističkim zemljama (u organizaciji ženskih studija, Beograd), a 1998. i prvog Foruma NVO u Srbiji (u organizaciji Demokratskog centra Fondacije).- Upravo sam saznala da je danas preminula Marina Blagojevič. Moja heroina, prijateljica, saradnica i saveznica, uzor, prva adresa mog feminističkog obrazovanja... - počela je Minja, pa dodala:

Da podsetimo, Marina je takođe i bivša je predsednica sociološkog udruženja Srbije. Takođe je naučna savetnica u Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu, kao i direktorka istraživačkog centra za rod i etnicitet Altera MB u Budimpešti, u Mađarskoj.

Marina je predavala na Univerzitetu u Sarajevu i Centralno-evropskom Univerzitetu, a 2014 je postala gostujući profesor na Univerzitetu u Gracu. Kao međunarodna ekspertkinja za rodnu ravnopravnost radila je u raznim organizacijama, kao što su Evropska komisija, Evropski parlament, Program Ujedinjenih nacija za razvoj, UN Žena, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, SIDA, i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj.

foto: printscreen

Objavila je preko 120 naučnih publikacija iz oblasti rodnih studija, uključujući i veći broj knjiga, a iza sebe, kao što vidite, ima zaista zavidnu karijeru.

Marina Blagojević je udata za Džona Hjusona, profesora sportskih i kulturnih studija i direktora Međunarodnog fudbalskog instituta na Univerzitetu u Centralnom Lankaširu, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.