DEČAK (12) IZ PANČEVA ŽIV GOREO NA 25.000 VOLTI: Struja ga je udarila čim se popeo na vagon, UMIRAO JE 10 MINUTA
Preminuli dečak, Foto: Foto: Kurir/J.R., Instagram

TUGA

DEČAK (12) IZ PANČEVA ŽIV GOREO NA 25.000 VOLTI: Struja ga je udarila čim se popeo na vagon, UMIRAO JE 10 MINUTA

Dečaka je udarila struja čim se popeo na cisternu

Objavljeno: 10:46h

Dečak L. A. (12) iz Pančeva stradao je u nedelju oko 18 sati, kada ga je na vagonu u železničkoj stanici Pančevo Varoš spržila struja napona od 25.000 volti. Hitna pomoć je stigla za dva minuta, ali su mogli samo da konstatuju smrt.

Kako prenosi portal "Republika", dečak je išao sa drugarom do fudbalskog terena koji se nalazi iza pruge. Bili su na biciklima i tamo su planirali da se igraju kao i svakog dana. Međutim, poput mnogih prolaznika, ni oni nisu hteli da idu nadvožnjakom preko pruge, već preko vagona koji se tu nalaze. L. A., prema nezvaničnim saznanjima, poželeo je da ga drug fotografiše na vagonu, pa se zato i popeo na njega, ali je tada usledila nesreća.

NIJE MU BILO SPASA

- Dečaka je udarila struja čim se popeo na cisternu. Živ je goreo, preminuo je za desetak minuta u strašnim mukama. Mogle su se zapaliti i druge cisterne i da tragedija bude jos veća - kaže jedan od očevidaca strašne tragedije.

Drug L. A. skamenio se od šoka kada je ugledao stravičan prizor, pa su pomoć pozvali prolaznici.- Reč je o jakoj struji, koja ga je ubila na mestu. Njegov drug je bio u tolikom šoku da nije znao ni kako se zove - rekao je "za Kurir" jedan meštanin i dodajo da su telo mališana sa cisterne skinuli vatrogasci.

- Sedela sam u kući i odjednom čula stravičan tresak, kao udar groma. Moj suprug je bio u dvorištu i video dva uplašena mladića kako dotrčavaju držeći se za glavu i viču: "Zovite Hitnu pomoć, dečak gori na cisterni." Stigli su za dva minuta, a odmah posle njih i policija i vatrogasci, koji su ugasili požar, ali dečaku nije bilo spasa, pa je ubrzo došlo i pogrebno preduzeće - priča za naš list šokirana žena koja živi pored železničke stanice.

Hitne službe imale su veliki problem da spuste telo stradalog deteta zbog velike opasnosti od struje iz kontaktne mreže.

Druga tragedija za deset godina

Prema saznanjima portala "Republika" od meštana Pančeva, ovo je druga tragedija u poslednjih deset godina jer je 2010. jedan dečak stradao na isti način, dok se drugi posle izvesnog vremena, takođe, penjao na vagon i udarila ga je struja, ali su lekari uspeli da ga spasu, a povrede su bile toliko teške da su morali da mu presade kožu.

Vozili bicikle

- Njih dvojica bila su na biciklima. Došli su do četvrtog koloseka i hteli da preskoče cisternu u donjem delu. Međutim, Leon je odlučio da pre toga napravi fotografiju, odnosno popeo se na cisternu i rekao drugu da ga slika telefonom. Verovatno je želeo da sliku okači na Instagram, jer je bio aktivan na toj društvenoj mreži. Dok se on merdevinama peo ka vrhu vagona, drug je prebacivao bicikle između cisterni i odjednom je čuo prasak. Okrenuo se i video druga kako leži gore - ispričao je za Kurir meštanin koji živi u blizini mesta nesreće.

- Otišao je tog popodneva da se igra, kao i uvek. Oko 20 sati je trebalo da dođe kući, ali nije ga bilo. Mi smo ga tražili i zvali na telefon, ali se nije javljao. Njegova majka otišla je u policijsku stanicu da prijavi nestanak. Ona je tamo čekala neko vreme, pa su joj dali bensedine i odveli da pogleda telo. Tako su joj saopštili da je ostala bez sina. Ona nije verovala u to, nije verovala nikako - ispričala nam je dečakova tetka i briznula u plač.

Preminuli Leon A. živeo je sa majkom i bakom u jednom naselju u Pančevu.

- Zadesila nas je užasna tragedija. Bio je sa drugom da se igra. Bili su kod njega i trebalo je da se vrati kući. Majka ga je zvala telefonom da vidi dokle je stigao, ne znajući šta se desilo. Odgovora nije bilo. Onda smo svi počeli da ga zovemo, ali niko nije uspeo da stupi u kontakt s njim. U međuvremenu smo zvali i njegove drugare, ali niko ništa nije znao - priča uplakana tetka dečaka.

Identifikovala sina

Ona dodaje da se Leonova majka tada jako uznemirila i da je otrčala u policiju da prijavi njegov nestanak.

- Najpre nisu smeli da joj kažu šta se desilo, to su učinili tek kada su joj dali lekove za smirenje, a posle toga majka je otišla da identifikuje telo svog Leona - rekla je tetka za "Kurir".

Rođaci, koji su se juče okupili ispred kuće poginulog dečaka, ispričali su da ovo nije prva tragedija koja se desila na toj železničkoj stanici.

- Ovo nije prvi put da dete nastrada na toj stanici. Pamtimo da je pre nekoliko godina tu zabeležen sličan slučaj - rekao je rođak i prisetio se da je Leon bio živahno dete.

„Infrastruktura železnice Srbije“ izrazila je saučešće porodici nastradalog dečaka i apelovala da se poštuju upozorenja i da se ne penje na vagone.

- Zbog penjanja na vagone, od posledica strujnog udara iz kontaktne mreže, godišnje na srpskim prugama nastradaju tri do četiri osobe, a najčešće je reč o mladima. Struja je toliko jaka da nije potrebno da se dodirne žica kontaktne mreže, već je dovoljno samo da se uđe u strujni luk, koji može biti udaljen i po nekoliko metara od mreže - objasnili su iz „Železnica“.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je virtuelni svet postao život mladih.

- Nažalost, ima onih koji su zbog dobre slike i lajkova na društvenim mrežama spremni čak i da ugroze svoj život, koji je vredniji od lajkova. Dovođenje sebe u opasnost zarad dobre slike može da se oceni kao pasivno samoubistvo. U konkretnom slučaju reč je o detetu. Tu veliku ulogu igraju roditelji, koji treba da objasne deci da je život najvažniji - rekla je Janković.

Zabranjen prelaz

Nedaleko od mesta gde je dečaka u nedelju udarila struja na cisterni, nalazi se pasarela, ali je retko ko koristi.

- Ljude mrzi da pešače i idu okolo, već su utabali stazu i preskaču spoj između dve cisterne, iako tu stoji znak da je strogo zabranjen prelaz jer je kontaktna mreža pod visokim naponom i opasno je po život - kaže meštanin. Da stanovnici ovog dela Pančeva ne poštuju stroga pravila i zabrane, juče se uverio i novinar Kurira, koji je zatekao nekoliko maloletnika kako preskaču između cisterni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.