KAD DUĆA NAREDI: SAŠIJ GA - TO JE SMRTNA PRESUDA! Nekima ni pancir nije pomogao, ubili njih 30 za 2 godine
Zemunski klan, Foto: Youtube printscreen

otkrivamo

KAD DUĆA NAREDI: SAŠIJ GA - TO JE SMRTNA PRESUDA! Nekima ni pancir nije pomogao, ubili njih 30 za 2 godine

Za samo dve godine bilo je više od 30 likvidacija

Objavljeno:

Sve likvidacije iza kojih je stajao "zemunski klan", a za samo dve godine bilo ih je više od 30, imale su isti modus operandi, odnosno način delovanja. Prvo, Dušan Spasojević Šiptar (zvali su ga i Duća) izdaje naređenje da neko mora da bude smaknut ("sašiven" - po terminologiji koju su koristili "zemunci"). Drugi korak je okupljanje ekipe za praćenje, u kojoj je najčešće bilo između šest i devet ljudi.

Konačno, kada navike i kretanje žrtve budu do tančina proučeni, na scenu stupaju pucači. U najvećem broju slučajeva to su bili Sretko Kalinić, Miloš Simović i Mile Luković. Pucači su uvežbani da ispaljuju rafale iz automatskog oružja čak i kada su kola u pokretu, mada je bilo i slučajeva da nekog iznenade na ulici i ubiju ga iz pištolja.

Mediji su došli do krivičnih prijava u kojima policija do najsitnijih detalja opisuje zločine "zemunaca". U vikend-broju smo objavili kako su likvidirani Zoran Uskoković Skole i Branislav Lainović Dugi, dok su danas pred vama izveštaji o likvidacijama Sredoja Šljukića Šljuke, Jovana Guzijana Cunera i Todora Gardaševića.

UBISTVO ŠLJUKE: Ni pancir nije pomogao

Vođa "zvezdarskog klana" Sredoje Šljukić Šljuka ubijen je 29. septembra 2002. godine po klasičnom receptu "zemunaca" - iz kola u pokretu ispaljeni su rafali na njegova kola, koja su se takođe kretala. Tada je ubijen i Šljukin brat Zoran, a pucao je dobro uvežban tandem - Sretko Kalinić i Mile Luković Kum.

Koliko su pucači bili precizni, svedoči i izveštaj sa uviđaja, u kojem se konstatuje da su svi meci prošli kroz samo jedna vrata Šljukinih kola, tačno tamo gde je on kao vozač sedeo (brat Zoran bio je na suvozačevom mestu, a momak iz obezbeđenja koji nije ni okrznut pozadi).

Sredoju Šljukiću nije pomogao ni pancir, koji je stalno nosio.

UBISTVO CUNERA: Likvidiran da se ne bi svetio

Samo sedam dana nakon Šljukine likvidacije, krvava ruka "zemunaca" stigla je i Jovana Guzijana Cunera, žestokog momka koji je takođe živeo u Zemunu. Kako stoji u policijskoj prijavi, on je ubijen takoreći preventivno, zbog sumnje da bi mogao da se osveti za ubistvo Sredoja Šljukića. Ovu likvidaciju Spasojević, očigledno smatrajući da je veoma važna, poverio je "prvoj ekipi" svog klana, pa su u njoj učestvovali Sretko Kalinić, Dejan Milenković Bagzi, Aleksandar i Miloš Simović, Đura Mutavi, Dušan Krsmanović, Vlada Budala i Milan Jurišić Jure.

Dan pre ubistva angažovan je i Dragan Miladinović Gagec jer je on jedini mogao da se kreće po Cunerovom kraju u Zemunu, pošto njegova devojka, kod koje je često boravio, stanuje baš u blizini Guzijanovog stana. "Zemunci" su pretpostavljali, s pravom kako se pokazalo, da Cunerovom obezbeđenju Gagec neće biti sumnjiv. Od Aleksandra Simovića Gagec je dobio i specijalan mobilni telefon simens, sa samo jednim brojem u imeniku, označenim slovom M. Na taj broj se javljao Miloš Simović.

Ispaljeno 40 metaka

Usledilo je, piše u policijskoj prijavi, intenzivno praćenje Guzijana, u koje su bile uključene čak tri ekipe "zemunaca", koji su ga sledili kolima gde god bi krenuo. Na dan ubistva izabran je potez kod skretanja sa auto-puta ka Novosadskom putu. Tuda je Guzijan morao da prođe vraćajući se sa Dušanovca u Zemun.

Kako stoji u policijskom izveštaju, oko 22.20 Cuner je sa dvojicom momaka iz obezbeđenja stao na benzinsku pumpu Zmaj. Jedna od ekipa za praćenje (Miloš Simović i Jure) javlja timu za likvidaciju koji čeka u sivom audiju (Bagzi vozi, Sretko Kalinić i Mile Luković treba da pucaju) da krene u akciju. Po uključenju na Novosadski put audi sustiže Cunerovo vozilo, ovaj ih primećuje i pokušava da pobegne kolima. Međutim, Kum sa mesta suvozača i Kalinić sa zadnjeg sedišta kroz otvorene prozore audija za svega nekoliko sekundi ispaljuju čak 40 metaka iz automata, kalibra 7,62. Guzijanova kola naleću na banderu, putnici u njima su izrešetani i "zemunci" se mirno odvoze dalje.

UBISTVO GARDAŠEVIĆA: Užas na šetalištu pred decom

Da bi uklonio konkurenciju, Dušan Spasojević je naložio i likvidaciju Todora Gardaševića, inače kuma Andrije Draškovića. Ovo je jedno od retkih ubistava koje je odstupilo od uobičajenog scenarija "zemunaca" jer nije pucano iz kola u pokretu, već je žrtva usmrćena na ulici, iz neposredne blizine.

Lociran u kockarnici

Gardašević je likvidiran 5. jula 2000. oko 21 čas na šetalištu kod hotela "Jugoslavija". Tog dana, pre podne, u kafiću "Petao", nadomak Knez Mihailove, sastali su se braća Simović, Vlada Budala, Marko Petrović, Željko Mihailović i Dušan Krsmanović. Aleksandar Simović preneo im je izričito naređenje da se Gardašević "sašije" (ubije) i da to mora da se izvede što pre. Prisutni se dele u timove za praćenje, lociraju Gardaševića u obližnjoj kockarnici i nakon toga su mu celog dana za petama.

Jedna od ekipa uveče prati Gardaševića do hotela "Jugoslavija", a nešto posle 20 časova u belom golfu 4 stižu Sretko Kalinić, Mile Luković Kum i Nikola Bajić. Sva trojica imaju kačkete na glavama. Kalinić naoružan, izlazi na šetalište i čeka da naiđe Gardašević. Kada ga je ugledao naspram broda-restorana "Mag", kreće ka njemu, a nekoliko koraka iza ide Marko Petrović, zadužen da reaguje ako nešto krene nepredviđeno. Međutim, sve prolazi onako kako je planirano, Kalinić mirno prilazi Gardaševiću, vadi pištolj, puca u njega i odlazi probijajući se pored skamenjenih šetača, male dece, biciklista...

SREDOJE ŠLJUKIĆ ŠLJUKA

Vođa ozloglašenog "zvezdarskog klana", koji je munjevito širio kriminalne poslove po Beogradu i tako došao u sukob sa ostalim grupama, ugrožavajući im poslove. Nekoliko puta je bio na meti atentata, jednom je ranjen sa četiri metka u svojoj teretani. Procenjuje se da je na ulici imao više od 100 ljudi, držao benzinske pumpe, bio suvlasnik čuvenog noćnog kluba "Taš". Bavio se reketom, iznudom...

JOVAN GUZIJAN CUNER

Veliki prijatelj i blizak saradnik Sredoja Šljukića. Nelegalne poslove širio iz Zemuna, paralelno sa ulaganjem u legalni biznis (pumpe, kockarnice, toples bar, kafići...). Nije se mnogo eksponirao u gradu, pa nije ni bio u direktnom sukobu sa "zemunskim klanom", ali ga je glave koštalo prijateljstvo sa Šljukom.

TODOR GARDAŠEVIĆ kontroverzni budvanski biznismen koji je mnogo vremena provodio u Beogradu. Spekulisalo se da je vodio veliki deo poslova Andrije Draškovića. Na svoje ime je posedovao restoran u Budvi. Odlikovala ga je izrazita fizička snaga.

Stroga hijerarhija

1. KAPO KLANA - Dušan Spasojević

2. NAJBLIŽI SARADNICI - Mile Luković Kum, Zoran Vukojević

3. GLAVNI SAVETNIK - Milorad Ulemek Legija

4. GLAVNI OPERATIVCI - Miloš Simović, Aleksandar Simović, Vlada Budala, Milan Jurišić Jure, Dušan Krsmanović

5. LOGISTIKA - Đura Mutavi, Dejan Milenković Bagzi

6. UVEŽBANI PUCAČI - Sretko Kalinić, Miloš Simović, Mile Luković Kum

* do razlaza od "zemunaca" u hijerarhiji se visoko kotirao i Ljubiša Buha Čume

Neke od žrtava "zemunaca"

Željko Bodiša, Todor Gardašević, Srđan Ljujić, Sredoje i Zoran Šljukić, Željko Škrba, Nenad Batočanin, Ivica Jovanović, Zoran Uskoković Skole, Miloš Stevanović, Jovan Guzijan Cuner, Branislav Lainović, Rade Cvetić, Ivica Nikolić, Velibor Ilićić, Aleksandar Matić, Slobodan Radosavljević Bulka.

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.