ŠIPTAR GA JE VOLEO KAO BRATA: Mile je bio čuvar u zatvoru, a onda je postao kriminalac poznatiji kao Kum
Mile Kum, Foto: Facebook / Legende devedesetih

neotkriveni detalji do sada

ŠIPTAR GA JE VOLEO KAO BRATA: Mile je bio čuvar u zatvoru, a onda je postao kriminalac poznatiji kao Kum

I dan danas je nejasno kako je dospeo na poziciju čuvara zatvora

Objavljeno:

Početkom devedesetih malo ko je slutio da će dvojica nerazdvojnih drugara, tek pristiglih iz rodne Medveđe sa juga Srbije, postati vođe Zemunskog klana koji je širio smrt po beogradskim ulicama, otimao biznismene, surovo uklanjao konkurenciju iz kriminalnog podzemlja...

Jedan detalj iz njihovog života nikako se ne uklapa u tu sliku.

Mile Luković Kum poticao je iz sela Donji Gajtan, u opštini Medveđa. Po završetku srednje Elektrotehničke škole, Luković odlazi u Prištinu, gde je duže radio kao čuvar u zatvoru. Nejasno je kako je dospeo na ovu poziciju, s obzirom na to da je i u mladosti bio poznat kao delikvent. Kako tvrdi admin Fejsbuk stranice “Legende devedesetih“, ovo je jedina fotografija Kuma kao čuvara.

Nema, takođe, podataka ni zašto je prestao da obavlja posao zatvorskog čuvara, ali se zna da posle toga odlazi u Beograd gde sa zemljakom, Dušanom Spasojevićem, postaje vođa Zemunskog klana. Upravo je Kum uticao na Spasojevića da se oda kriminalu.

Njih dvojica su se sa druge strane zakona prvo obreli kao sitni prestupnici. Na meti su im tada mahom bili automobili, uglavnom oni domaće proizvodnje, i uglavom oni koji su bili parkirani ispred Vojnomedicinske akademije na Banjici.

Obijali su automobile ljudi koji su dolazili da obilaze ranjenike i koji su u automobilima ostavljali stvari. Ljude na taj način niko, sem njih, nije želeo da potkrada. Ali, bilo je primetno da su još tada imali neku vrstu zaštite u beogradskoj policiji.

Ubrzo su u svoje operativne radnje uključili i mnogo jače prestupe.

Kada je zbog falsifikovanih pasoša i otmice završio iza rešetaka Centralnog zatvora, ondašnji čuvari su ga zvali “Kolega”. Zbog prisnog odnosa koji je razvio sa njima, a verovatno zbog toga što je i sam nekada bio čuvar, hvalio im se da u Makedoniji ima neko selo u kome svi seljani diluju drogu za njega.

Luković i Spasojević su ubijeni u okršaju sa specijalcima policije, 27. marta 2003. godine, dve nedelje pošto su sa Legijom organizovali i izvršili atentat na predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.