U OVOM SRPSKOM GRADU JE SVAKI DRUGI DAN ŽENA BILA ŽRTVA NASILJA: To je prava slika društva u kom živimo
Nasilje u porodici / Ilustracija, Foto: Profimedia

PORAŽAVAJUĆE

U OVOM SRPSKOM GRADU JE SVAKI DRUGI DAN ŽENA BILA ŽRTVA NASILJA: To je prava slika društva u kom živimo

Do aprila ove godine, tužilaštva su predložila 50.990 hitnih mera, od kojih su sudovi usvojili 50.127

Objavljeno:

Tokom 35 meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nadležni su razmotrili čak 141.529 slučajeva - saopštilo je Ministarstvo pravde povodom 18. maja, nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Do aprila ove godine, tužilaštva su predložila 50.990 hitnih mera, od kojih su sudovi usvojili 50.127. Statistika, prema kojoj su žene u najvećem broju žrtve porodičnog nasilja (92 odsto slučajeva), kako navodi Ministarstvo pravde, i dalje nas opominje zbog čega je neophodno da celo društvo stane na stranu borbe protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Samo u Osnovnom tužilaštvu u Mladenovcu, na primer, za prvih 12 dana maja pokrenuto je šest postupaka zbog nasilja u porodici, što znači da se ovo krivično delo praktično dešavalo svakog drugog dana u seoskim sredinama oko Sopota i Mladenovca. Tako su proteklih dana zbog nasilja u porodici privedeni J. A. iz Popovića, P. M. iz Nemenikuća, G. D. iz Kovačevca, S. S. iz Pružatovca, P. N. iz Velike Ivanče i M. N. iz Jagnjila. Svima njima određen je pritvor do 30 dana.

NE OKREĆITE GLAVU

Od početka godina, žrtve pozivale SOS telefon 1.012 puta - rekao je direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić. Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, ministar za rad Zoran Đorđević posetio je prostorije Nacionalnog SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja. On je apelovao da građani ne okreću glavu pred nemilim scenama i da svi oni koji svedoče nasilju treba to da prijave nadležnim institucijama ili da pozovu 0800222003 kako bi dobili pomoć.

- SOS broj je i preventiva, jer svako ko počini nasilje, mora da zna da izlazimo na teren istog trenutka kada primimo poziv i da se čitav postupak procesuira - rekao je Đorđević.

Kako je rečeno, nasilnici su muškarci, osim u jednom slučaju gde je dete žrtva, a počinilac majka. U ostalih pet slučajeva žrtve su supruge, majka, pa i tast. Zanimljivo je da su sva petorica nasilnika u vreme izvršenja krivičnog dela bili pod dejstvom alkohola, a njihove žrtve ovaj put su "prošle" sa lakim telesnim povredama. Osumnjičeni se terete da su osim fizičkog, koristili i pretnje i psihičko nasilje.

Glavi tužilac u Mladenovcu Ivan Konatar kaže da su od početka godine imali 31 krivičnu prijavu za nasilje u porodici.

- U takvim slučajevima je neophodno da se hitno reaguje, pre svega zbog opasnosti od ponavljanja dela - kaže Konatar za Novosti

. - Svi ti predmeti se razmatraju u sklopu Grupe za koordinaciju, koju uz Tužilaštvo čine još policija i Centar za socijalni rad. Tu se razmatra na koji način da se pruži podrška i pomoć žrtvama.

Da često u sigurnim kućama borave žene iz Mladenovca koje su žrtve nasilja svedoči koordinatorka "Sigurne kuće" Vesna Stanojević. Mada napominje da mladenovački kraj po tom problemu ne odudara mnogo od, recimo, Grocke ili drugih prigradskih beogradskih opština.

- To nasilničko ponašanje je vrlo često naučeno, jer su ga mnogi muškarci dok su odrastali videli u svojim primarnim porodicama - kaže Stanojevićeva. - Oni čak misle da je to normalno i ako im niko ne kaže da to ne smeju da rade, biće nasilni prema drugim članovima porodice.

Stanojevićeva ukazuje i da u većini ovakvih slučajeva žene kasnije povlače izjave nakon čega se postupak obustavlja:

- Mi nemamo informacije šta se dešava kad nasilnik izađe iz pritvora. Morao bi da postoji neki nadzor tih porodica i da mu se jasno skrene pažnja da ga nadgledaju.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.