POLICIJA JE NA TRAGU VANDALIMA KOJI SU OŠTETILI STATUU NA KALEMEGDANU: Još se ne zna kolika je šteta
Narodni muzej u Beogradu, Foto: Filip Plavčić

stramota

POLICIJA JE NA TRAGU VANDALIMA KOJI SU OŠTETILI STATUU NA KALEMEGDANU: Još se ne zna kolika je šteta

Huligani najverovatnije ušli preko bedema

Objavljeno:

Konzervatori Narodnog muzeja počeli su detaljan restauratorski pregled oštećene rimske statue koju su vandali oborili kad su u petak ujutro provalili u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu.

- Stručnjaci će u narednom periodu proceniti štetu i doneti odluku o tome da li će skulptura koja datira s kraja 2. ili početka 3. veka biti restauirana u objektu ili van njega - rečeno je u JP "Beogradska tvrđava",

Policija još traga za provalnicima koji su oskrnavili kip Herkulanke, kamene figure žene, koja je deo kolekcije rimskih kamenih spomenika i u vlasništvu je Narodnog muzeja. Iako na ovom delu Kalemegdana nema nadzornih kamera koje bi otkrile kako su vandali ušli u prostor Barutane, pretpostavlja se da su tu stigli preko bedema, koji je visok čak sedam metara.

- Ulazak u Veliki barutni magacin, kad je objekat zatvoren, nije nimalo jednostavan - rekli su u "Beogradskoj tvrđavi" i dodali da će policijska istraga pokazati kako su tačno ušli u dvorište čuvene Barutane.

S obzirom na to da su ulazna kapija, na kojoj su lanci i veliki katanac, ali i gvozdena vrata ostali netaknuti, pretpostavka je da su do dvorišta stigli preko bedema, a da su u salu ušli kroz jedan od prozora.

Bez nadzornih kamera

Fizičko obezbeđenje prisutno je na Kalemegdanu 24 sata dnevno. Prema rečima nadležnih iz "Beogradske tvrđave", zahvaljujući angažovanju čuvara sprečene su mnogo veće štete koje su mogle nastati na celom kompleksu, ne samo sad, već i u mnogim drugim situacijama. Ipak, nadzorne kamere bi im mnogo pomogle.

- Postavljanjem kamera kulturno dobro bilo bi bezbednije, a posao obezbeđenja mnogo lakši. JP "Beogradska tvrđava" ima u planu da ove godine postavi video-nadzor na celom kompleksu, pre svega na objektima - kažu nadležni.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.