VLADAN IZ OBRENOVCA JE GODINAMA DOKAZIVAO DA NIJE KRIV ZA UBISTVO: Za upropašćen život TRAŽI PARE
Zatvor, Foto: Zorana Jevtić

nepravda

VLADAN IZ OBRENOVCA JE GODINAMA DOKAZIVAO DA NIJE KRIV ZA UBISTVO: Za upropašćen život TRAŽI PARE

Tužilaštvo tvrdilo da je učestvovao u likvidaciji Stanimira Stojanovića

Objavljeno:

Obrenovčanin Vladan Stijaković proveo je skoro četiri i po godine u pritvoru i još godinu dana u kućnom pritvoru pre nego što je pravosnažno oslobođen optužbi za ubistvo u saizvršilaštvu i pljačku jedne prodavnice u tom gradu.

Njegov branilac Vanja Gajić kaže za "Novosti" da je to Stijakoviću potpuno upropastilo život. Sada u parničnom postupku, koji traje skoro dve godine, zahteva od države nadoknadu štete za vreme neosnovano provedeno iza rešetaka.

- Optužili su ga da je sa dvojicom prijatelja 2011. godine upao u kuću Stanimira Stojanovića, da su pretukli njega i njegovu ženu Gordanu, kako bi ih opljačkali - kaže Gajić.

- Posle nekoliko dana, Stanimir je preminuo od zadobijenih povreda, a supruga je preživela. Pošto nisu našli novac, tužilaštvo je tvrdilo da su otišli na drugi kraj Obrenovca i opljačkali jednu prodavnicu. Zbog ovoga, iako je bilo mnogo manjkavosti u dokazima, Stijaković je prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora.

Gajić kaže da je njegov branjenik sve vreme tvrdio da je nevin i da nikoga nije ubio ili opljačkao:

- Kada bih ga posetio u pritvoru, govorio je da je to nepravda, da ne može više da izdrži, da će se ubiti... Branio sam mnogo ljudi i dobro mogu da procenim kada neko ne govori istinu, a kada je iskren. Verovao sam od samog početka da je nevin.

Posle uložene žalbe, Alelacioni sud je naložio ponovljeno suđenje, nakon čega je Stijaković početkom 2017. oslobođen, a krajem iste godine je to i pravosnažno potvrđeno.

- Istraga je loše urađena - kaže nam Gajić. - Stijaković je tvrdio da je sa drugom u to vreme bio u jednoj kockarnici. Policajci su na suđenju i rekli da su gledali snimak sa nadzornih kamera i da je on bio tamo, ali da se ne vidi vreme. Međutim, taj snimak koji je ključni dokaz i išao je u korist mom branjeniku, nije izveden na suđenju, jer su u policiji kazali da je nestao u poplavama maja 2014. godine, iako su tužilaštvu ili istražnom sudiji trebalo da ga dostave tri godine ranije. Takođe, pronađeni DNK tragovi u kući Stojanovića nisu pripadali ni Stijakoviću, niti dvojici drugih optuženih, već nepoznatim osobama.

Gajić navodi i da su Gordana Stojanović, ali i prodavačica iz opljačkane prodavnice, napadača opisale kao nižu osobu, a Stijaković je visok.

- Stijaković je u optužnici prikazan kao organizator i vođa te tročlane razbojničke grupe i ta etiketa mu je sad ostala zalepljena, iako je nevin čovek - kaže nam Gajić. - Nakon izlaska iz pritvora psihički se slomio, jer je odbačen od svih. Niko ne želi da ga zaposli kad čuje za šta mu se sudilo, devojka ga je ostavila, pa i prijatelji.

OPET IZA REŠETAKA

KAKO nije mogao da se zaposli i zaradi za život, Vladan Stijaković je poklekao i okrenuo se narkoticima. Policija ga je u januaru uhapsila i kod njega pronašla drogu. Od tada se nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.