UMRO LJUBIŠA ĐURIĆ! Korona odnela srpskog VELIKANA
Priredio je brojne samostalne izložbe i bio učesnik na mnogim kolektivnim, Foto: Printscreen/Youtube

TUGA

UMRO LJUBIŠA ĐURIĆ! Korona odnela srpskog VELIKANA

Priredio je brojne samostalne izložbe i bio učesnik na mnogim kolektivnim

Objavljeno:

Ljubiša Đurić, poznati slikar i umetnik preminuo je u 71. godini u Beogradu od posledica virusa korona, objavila je njegova porodica.

Đurić je poslednjih godina živeo i radio u Beogradu i Parizu, bio je član ULUS-a, SULUJ-a i udruženja francuskih umetnika "La maison des artistes", ostavio je trag na srpskoj i evropskoj umetničkoj sceni.

''Njegov poslednji umetnički projekat "Rađanje" sa monumentalnim asanlaž kompozicijama obišao je svet i našu zemlju. Svojim idejama gledao je samo u budućnost, bio je čovek za 22. vek. Odneo ga je Kovid i pokrio smrtnom tišinom”, saopštili su iz njegove porodice.

Ljubiša Đurić bio je osnivač jedinog simpozijuma za dizajn nakita u Srbiji "MajdanArt", a kao glavni dizajner nakita u "Zlatari Majdanpek" radio je više od 30 godina i dizajnirao više od 200 kolekcija nakita.

Rođen je 1949. u Majdanpeku. Višu pedagošku školu u Beogradu, završio je 1975. godine, a 1980. diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Zorana Petrovića. Magistrirao je u klasi profesora Dragana Lubarde, 1985. godine. Studirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Bio je stipendista Fonda za mlade talente ,,Moša Pijade''.

Priredio je brojne samostalne izložbe i bio učesnik na mnogim kolektivnim. Dobitnik je različitih nagrada i priznanja.

Sahranjen će biti danas u njegovom rodnom gradu Majdanpeku.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.