KORONA UŠLA U DOM ZA STARE I U OVOM SRPSKOM GRADU! Potvrđena infekcija kod 44 osobe
ilustracija, Foto: profimedia

agonija

KORONA UŠLA U DOM ZA STARE I U OVOM SRPSKOM GRADU! Potvrđena infekcija kod 44 osobe

Još nisu obrađeni svi nalazi, a i dalje se traga za nultim pacijentom

Objavljeno:

SMEDEREVO – Prema poslednjim podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravlje Požarevac, u Domu za stare u Smederevu, koji je od vikenda u karantinu, kod 44 osobe potvrđena je infekcija kovidom-19. Od toga je 31 korisnik i jedanaestoro zaposlenih.

Još nisu obrađeni svi nalazi, a i dalje se traga za nultim pacijentom.

Rodbina baka i deka, smeštenih u Domu za stare u Smederevu, prolazi agoniju od prošlog vikenda, posle vesti da je korona virus ušao u ovu ustanovu. Oni svedoče da ih nadležni iz Doma nisu obavestili da su im srodnici u bolnici, a neki tvrde kako danima nisu ni znali da se bore za život.

- Mamu su hospitalizovali tokom noći. Niko nam nije javio. Kada se vest pojavila u medijima, besomučno sam telefonirala. Posle ko zna koliko pokušaja, dobila sam informaciju na kom je odeljenju. Agonija se nastavila dok nisam uspela da dobijem informaciju da je pozitivna na kovid 19. Ovo je sramota. Svi su se zavukli u mišje rupe, sada kada nam je najpotrebnija reč i solidarnost, kaže ćerka jednog od korisnika.

I drugi svedoče o kolapsu u redovima nadležnih.

- Dva dana nisam ni znao da mi je otac u bolnici. Juče su me zvali iz Doma da me pitaju sta se dešava. Oni mene. Totalno su pogubljeni, neorganizovani, izuzetno nespremni za ovo, kaže A.R. koji ne živi u Smederevu.

- Lekarima svaka čast. Istina je da moramo da ih “lovimo” po ambulantama da bi bar jednom dnevno dobili ikakvu informaciju o našim najdražima, ali bar znam da se trude oko njih, kaže on.

Srodnici su ogorčeni jer se osećaju nemoćno, pa odgovore i pomoć pokušavaju da nađu jedni od drugih preko društvenih mreža, prijatelja zaposlenih u bolnici ili Domu za stare koga čuva vojska i koji je pet dana u karantinu. Javljaju im se lekari koji pokušavaju da ih umire i daju im informacije o stanju rođaka.

- Ne krivim osoblje Doma, jer se još ne zna da li je bilo propusta. Ne krivim medicinsko osoblje, divim im se u ovim vremenima. Verovatno daju sve od sebe. Krivim one koji su sve ovo ovako organizovali. Očekujem da se neko oglasi, da saopšti prave rezultate, kakvi god da su, da vide šta će sa tim bespomoćnim ljudima, kako i gde će ih lečiti i da porodicama objasne kako da pomognemo, napisala je jedna srodnica na Fejsbuku.

Uprkos nastojanjima rodbine i novinara da se odgovori pronađu, zvaničnici u gradu danima ćute o ovoj epidemiloškoj krizi.

Gradski Štab za vanredne situacije, na čijem čelu je gradonačelnica, dr Jasna Avramović, inače infektolog, nije se oglasio danima. Na zvaničnoj stranici Štaba, poslednji izveštaj sa sednice Štab je od 9.aprila.

Direktorka Doma za stare, Ivana Matejić rekla nam je u telefonskom razgvooru da nije ovlašćena da daje bilo kakve informacije. Svi upućuju na nadležno Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

Na desetak pitanja koje smo uputili ovom Ministarstvu, dobili smo samo odgovor koliko je ljudi testirano. Umesto odgovora koliko je korisnika i zaposlenih u karantinu, i kakvo je stanje zaraženih, dobili smo jedino infromaciju da je „kapacitet doma 160 korsnika“.

Iako je bilo najava da će svi korisnci i zaposleni biti testirani, a ukupno ih je oko 200, testiran je 41 korisnik i 38 zaposlenih, tvrde u ministarstvu.

Prema našim saznanjima, do sada je preminulo šest korisnika, a kod troje nalaz na kovid 19 bio je pozitivan.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.