DOK TRAJE KORONA, NEKO NAMERNO PALI FRUŠKU GORU? Sinoć je bio 7. požar zaredom, svi imaju nešto ZAJEDNIČKO!
Vatrogasci / Ilustracija, Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

NISU OBAZRIVI

DOK TRAJE KORONA, NEKO NAMERNO PALI FRUŠKU GORU? Sinoć je bio 7. požar zaredom, svi imaju nešto ZAJEDNIČKO!

I ovaj put postoji osnovana sumnja da je uzrok požara ljudski faktor

Objavljeno: 10.04.2020. 07:54h
  • 1

Večeras je buknuo još jedan požar na Fruškoj gori, sedmi po redu od 4. aprila, a svima je zajedničko to što su buknuli nakon početka policijskog časa, kažu za Tanjug u JP Nacionalni park Fruška gora.

"Večeras je buknuo požar na potezu Rakovac-Ledinci, ponovo gori nisko rastinje i ponovo je reč o području u granicama zaštitne zone nacionalnog parka Fruška gora", kažu u tom javnom preduzeću.

I ovaj put postoji osnovana sumnja da je uzrok požara ljudski faktor, ali iz JP NP Fruška gora navode da zvanične potvrde iz policije još nisu dobili.

Dodaju da zbog učestalih požara prethodnih dana kao i aktuelnog vanrednog stanja u zaštićenom području, njihove ekipe dodatno dežuraju.

"Trudimo se da odmah reagujemo kada požar bukne, obavestimo sve nadležne organe i zajedničkim snagama tražimo uzroke, maksimalno pokušavamo da pomognemo nadležnima u otkrivanju uzroka požara a prvi smo tu na liniji odbrane i prevencije. Molimo sve, i nadležne i meštane, da nam pomognu u ovome, jer situacija bi, ako se ovako nastavi, mogla da izmakne kontroli", navode u JP NP Fruška gora.

Ranije u četvrtak z NP Fruška gora je saopšteno da su, po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, požari koji su se desili početkom aprila ove godine obuhvatili neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku, livade kod Čerevića i Dumbova.

"U pitanju su lokaliteti koji se neposredno naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu. Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene", naglašavaju u Nacionalnom parku.

 

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media