VATRA SE VIDELA SA NOVOSADSKIH TERASA: Gorelo 20 hektara na Fruškoj gori! (VIDEO)
Požar na Fruškoj gori, Foto: Twitter

POŽAR

VATRA SE VIDELA SA NOVOSADSKIH TERASA: Gorelo 20 hektara na Fruškoj gori! (VIDEO)

Po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, požari koji su se desili početkom aprila ove godine obuhvatili su neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku „Fruška gora“, livade kod Čerevića i Dumbova

Objavljeno:

Veliki požar desio se sinoć kada je planulo nisko rastinje na oko 20 hektara na području zaštićene zone Nacionalnog parka “Fruška gora” na lokalitetu „Katanske livade“ nedaleko od sela Čerević, ali na sreću vatrogasci su uspeli da lokalizuju vatru i spasu šumski deo.

Iz Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora" kažu da su njihove čuvarske službe i vatrogasne brigade uspele da ugase požar nakon četiri sata, koji je usled prisustva vetra pretio da se proširi i čiji je uzrok ljudski faktor, odnosno, požar je podmetnut. U toku je istraga nadležnih organa. Novosađani su sinoć na društvenim mrežava objavljivali fotografije i snimke požara koji se video čak sa gradskih terasa.

- Požar je izbio u delu zaštitne zone Nacionalnog parka koji obuhvata livado-stepsko nisko rastinje. Dakle, nije šuma, nego livada. Osumnjičeni postoji, u toku je potraga za njim - rekli su iz JPNPFG.

Čuvari i vatrogasci sprečili širenje vatre u šumu

Po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, požari koji su se desili početkom aprila ove godine obuhvatili su neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku „Fruška gora“, livade kod Čerevića i Dumbova.

- U pitanju su lokaliteti koji se neposredno naslanjaju na šumska staništa, čineći sa njima neodvojivu ekološku celinu. Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene. Livade kod Čerevića i Dumbova su među najvažnijim staništima brojnih vrsta orhideja, među kojima se posebno ističu vrste iz roda “Ophrys”. Među retkim i ugroženim vrstama biljaka su sase i kovilje, kao i drvenaste vrste, hrast medunac i crni jasen - saopštavaju iz JP Nacionalni park “Fruška gora”.

Osim uništavanja biljnog sveta, požari koji se dešavaju u vreme kad je priroda budna i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništava i retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira te drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve. Pored toga, uništena su gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi.

foto: Dušan Tomić

Uništena brojna biljna i životinjska staništa

- Apelujemo na građane da za vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji ne koriste područje Nacionalnog parka ''Fruška gora'' protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije. Na području Nacionalnog parka uočeno je okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije, a što je protivno Naredbi koja je na snazi za vreme vanrednog stanja – saopštavaju dalje iz Nacionalnog parka.

Od subote 4. aprila do juče, neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka.

Požar se sinoć video sa novosadskih terasa

Podsetimo na Fruškoj gori je u subotu izbio požar koji su izazvali građani koji su tu pravili roštilj, a lokalizovan je oko 14.30 sati, rečeno je u JP "Nacionalni park Fruška gora".

- Građani, koji su pekli roštilj na Fruškoj gori, na lokalitetu Dumbovo, izazvali su požar na tom potezu, koji je izbio oko 11 sati, a vatrogasna brigada iz Beočina i čuvarska služba lokalizovali su požar - rekli su iz Nacionalnog parka.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.