ZNA SE DA LI U SRPSKIM ZATVORIMA IMA INFICIRANIH KORONA VIRUSOM: Ovo je jedina prava istina
ilustracija, Foto: Vladimir Sporčić, Ilustracija

dobra vest iz srpskih zatvora

ZNA SE DA LI U SRPSKIM ZATVORIMA IMA INFICIRANIH KORONA VIRUSOM: Ovo je jedina prava istina

Iz mera predostrožnosti u samoizolaciji u kućnim uslovima nalazi se 19
zaposlenih

Objavljeno:

Zbog polutačnih i neproverenih informacija koje su se pojavile u određenim medijima u vezi sa brojem zaraženih lica virusom Korona u Okružnom zatvoru u Leskovcu, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija naglašava da je kod jednog pripadnika Službe za obezbeđenje utvrđeno prisustvo virusa Korona.

Jedno osuđeno lice i još jedan pripadnik Službe za obezbeđenje se nalaze na bolničkoj nezi, zbog određenih zdravstvenih tegoba, ali kod njih nije utvrđeno prisustvo Korona virusa.

Iz mera predostrožnosti u samoizolaciji u kućnim uslovima nalazi se 19 zaposlenih za koje se pretpostavlja da su imali konktakt sa gore navedenim obolelim komandirom. Uprava Zavoda je sa njima u svakodnevnom kontaktu i oni se dobro osećaju.

Nekima od njih 4. aprila ističe karantin od 14 dana i većina njih nema nikakve simptome virusa Korona. Međutim, bez obzira na istek karantina i njihovo dobro zdravstveno stanje, oni će se vratiti na posao tek pošto se testiraju na prisustvo ovog virusa.

Podsećamo da su, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, “urednik i novinar dužni da sa pažnjom primerenim okolnostima, pre objavljivanja informacije provere njenu istinitost i potpunost“, a s obzirom da je na snazi vanredno stanje ova odredba zakona sama po sebi još više obavezuje.

U ovom slučaju je ta provera izostala i medij koji je plasirao neproverenu informaciju nije kontaktirao Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, kako bi utvrdio tačnost iste. Ovakvo pisanje medija može da se oceni tendencioznim, i kao takvo dodatno izazova zabrinutost, kako među zaposlenima, tako i među licima lišenim slobode.

Ističemo i da svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja, a da su sredstva javnog informisanja dužna da to pravo poštuju kao i da sagledaju mogući uticaj neproverenih informaija na javnost. Još jednom podsećamo da se svim zaposlenima koji dolaze u smenu na ulasku u zavod meri bezkontaktknim toplomerom telesna temperatura i da se u slučaju povišene temperature onih odmah vraćaju kući uz obavezu da se jave lekaru.

Takođe, zavodi imaju potrebna dezinfekciona sredstva, zaštitne maske za lica, rukavice, a dezinfekcija svih prostorija se obavlja više puta u toku dana. Zavodima se redovno dostavljaju zaštitne maske koje osuđena lica proizvode u četiri zatvora (KPZ u Sremskoj Mitrovici, KPZ u Nišu, KPZ u Požarevcu - Zabelia i KPZ za žene u Požarevcu). Dnevno se proizvede oko 6.000 zaštitnih maski.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.