ČETIRI GODINE OD UBISTVA KOJE JE SLEDILO SRBIJU: Ko je ubio Jelenu Marjanović?
Prošlo je četiri godine od ubistva pevačice Jelene Marjanović, Foto: Filip Plavčić

godišnjica ubistva

ČETIRI GODINE OD UBISTVA KOJE JE SLEDILO SRBIJU: Ko je ubio Jelenu Marjanović?

Potraga za ubicom traje već četiri godine

Objavljeno: 01.04.2020. 23:33h
  • 12

Pevačica Jelena Krsmanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u naselju Crvenka u Borči. Tačno četiri godine kasnije njeno ubistvo i dalje je zločin bez kazne.

Tog 2. aprila oko 21 sat u medijima je odjeknula vest da je nestala pevačica "Granda" Jelena Krsmanović pod misterioznim okolnostima - usred dana, na svega nekoliko stotina metara od supruga Zorana Marjanovića i tada petogodišnje ćerkice, na nasipu u naselju Crvenka.

Porodica i prijatelji pozivali su sve koji su je možda videli da kontaktiraju sa njenim suprugom, a policija je neposredno nakon objave u medijima krenula u pretragu nasipa kako bi pronašli pevačicu ili bilo šta što može ukazati gde je ona.

Nepunih 20 sati od početka potrage, nedaleko od mesta gde ju je suprug, navodno, poslednji put video, u kanalu sa vodom dubine jedva metar, u šipražju, pronađeno je njeno beživotno telo. Odmah po pronalasku bilo je jasno da se nad pevačicom neko krvnički iživljavao udarajući je nepoznatim predmetom u teme. Tada kreće potraga za ubicom koja traje sada već tačno četiri godine.

Prva godina-istraga

Čim je pevačicino telo pronađeno, policija privodi na saslušanje njenog supruga Zorana Marjanovića, koji je, kako je tvrdio, poslednja osoba koja je Jelenu videla živu.

Zoran se pred policijom pojavljuje kao glavni osumnjičeni za brutalno ubistvo, biva saslušavan, ispitivan dva puta pred poligrafom, nakon čega mu je određeno zadržavanje do 48 sati. Međutim, protiv njega u tom trenutku nije postojao nijedan dokaz da je ubio svoju ženu, te biva pušten na slobodu

Policija kreće u opsežnu potragu za ubicom. Saslušava na stotine meštana Borče i Crvenke, privodi sumnjive osobe sa dosijeima, oduzima predmete iz kuća, međutim, i dalje se ništa ne dešava. Od ubice ni traga ni glasa. Zoran Marjanović i dalje se u pojedinim krugovima i dalje vodi kao osumnjičeni, o čemu svedoče pretresi koje je policija obavljala u njegovom porodičnom domu.

Druga godina-hapšenje

Tačno 15 meseci od kada je pevačicino telo pronađeno na nasipu u Crvenki, Zoran Marjanović ulazi u jedan rijaliti. Tamo priča o Jeleninom nestanku, njihovom odnosu, ubistvu, istrazi... Tamo se zadržao nekoliko dana, te izlazi iz njega. Tada se dešava potpuni preokret. Dva dana po njegovom izlasku iz rijalitija, 15. septembra 2017. godine, pred kućom policija ga hapsi. Zoran Marjanović tada je uhapšen zbog sumnje da je on taj koji je ubio Jelenu. Tužilaštvo mu odmah određuje pritvor.

Treća godina-optužnice

Čak 10 meseci Zoran Marjanović proveo je u pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu. Za to vreme Više javno tužilaštvo sprovodi detaljnu istragu. Saslušava svedoke, nalaže veštačenja. Protiv Zorana prikupljeno je dovoljno dokaza koji potvrđuju sumnje policije i tužilaštva da je ubio Jelenu. Blato na pantalonama koje odgovara blatu sa mesta ubistva, veštačenje mobilnih telefona koje ukazuje da je isključio telefon pa uključio u vreme pevačicinog ubistva u neposrednoj blizini mesta zločina, Jelenina krv na zadnjem sedištu "mercedesa" bili su ključni dokazi da tužilaštvo protiv njega podgine u februaru 2018. godine optužnicu. Međutim, ona biva vraćena na dopunu "radi boljeg razjašnjenja stanja stvari". I tako još dva puta.

Četvrta godina- suđenje

Više javno tužilaštvo u aprilu 2019. godine podiže treći put optužnicu protiv Zorana Marjanovića kojom ga tereti za teško ubistvo supruge Jelene za koje je zaprećena kazna zatvora od 10 do 40 godina. Ovu optužnicu dva meseca kasnije potvrđuje Apelacioni sud u Beogradu. Tog 11. septembra 2019. godine počinje suđenje decenije. Suđenje u ovom postupku, sada nakon četiri godine, u fazi je saslušavanja preostalih svedoka, kao i obducenata.

Najvažniji datumi u istrazi

14. ARPIL 2016. Odeća na veštačenju

Gotovo dve nedelje nakon ubistva policija je dodatno pretresla kuću Marjanovića i iz nje odnela uglavnom Zoranovu odeću. Ispostaviće se da se na njoj nalaze ključni tragovi blata.

15. SEPTEMBAR 2017. Zoranovo hapšenje

Dan nakon što je izašao iz rijalitija u kojem je proveo tek desetak dana, Marjanović je kasno uveče uhapšen pod sumnjom da je ubio suprugu Jelenu Krsmanović.

28. OKTOBAR 2017. Svedočenje kume Vere

Poslednja osoba koja se čula sa Jelenom bila je Vera Vukomanović, kuma Zoranove majke. Verica i Jelena su razgovarale bukvalno pet minuta pre nego što je nesrećna žena ubijena, što se ne poklapa sa Zoranovom verzijom događaja.

8. NOVEMBAR 2017. Biciklista sa nasipa

U toku tužilačke istrage ređala su se saslušanja svedoka. Iako je većina tužiocu pričala o odnosu Zorana i Jelene, biciklista koji se zatekao nedaleko od nasipa svedočio je kako je video Jelenu na nasipu u blizini mesta ubistva.

29. JANUAR 2018. Veštačenje baznih stanica

Konačno, poslednji u nizu dokaza koji se čekao kako bi optužnica bila poginuta odnosi se na veštačenje baznih stanica koje otkrivaju da je Marjanović lagao policiju o svom kretanju na dan ubistva.

9. FEBRUAR 2018.

Tužilaštvo podiže optužnicu protiv Marjanovića.

20. MART 2018. Optužnica na dopuni

Viši sud u Beogradu vraća optužnicu na dopunu “radi boljeg razjašnjenja stanja stvari” i radi saslušanja male Jane.

21. JUN 2018. Saslušana mala Jana

Saslušana pevačicina i Zoranova ćerka.

25. JUN 2018. Poništen pritvor

Apelacioni sud poništio je rešenje o pritvoru Zoranu Marjanoviću i vratio na ponovno odlučivanje Višem sudu.

26. JUN 2018. Odlučen pritvor

Viši sud je uprkos odluci Apelacionog suda ostavio Marjanovića u pritvoru zbog uznemirenja javnosti.

27. JUN 2018. Nova optužnica

Dopunjena optužnica protiv Zorana Marjanovića dostavljena je Višem sudu.

17. APRIL 2019. Treća optužnica

Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je treću optužnicu protiv Zorana Marjanovića.

3. JUN 2019. Potvrđena optužnica

Viši sud u Beogradu potvrdilo je optužnicu iz aprila protiv Marjanovića.

11. SEPTEMBAR 2019. Pripremno ročište

U Višem sudu održano je pripremno ročište za ubistvo pevačice gde su predloženi dokazi i svedoci koji će se izvesti, odnosno saslušati tokom suđenja.

5. NOVEMBAR 2019.

Zoran Marjanović izneo je svoju odbranu pred Višim sudom u Beogradu.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media