ZA PAR DANA U SRBIJI JE U 10 POŽARA STRADALO ISTO TOLIKO LJUDI: Vatrogasci apeluju da je ovo najčešći uzrok, pazite
Vatrogasci / Ilustracija, Foto: Stefan Jokić/Ilustracija

VODITE RAČUNA

ZA PAR DANA U SRBIJI JE U 10 POŽARA STRADALO ISTO TOLIKO LJUDI: Vatrogasci apeluju da je ovo najčešći uzrok, pazite

Samo u Beogradu, tokom samo jednog vikenda, tri vatrene stihije, nažalost, odnele su čak osam žrtava

Objavljeno:

U Srbiji se, za samo nekoliko dana, dogodilo desetak požara, sa gotovo isto toliko žrtava. Samo u Beogradu, tokom samo jednog vikenda, tri vatrene stihije, nažalost, odnele su čak osam žrtava. Dva dana kasnije, jedna penzionerka (72) nađena je mrtva nakon požara u Boru, a zatim se u knićanskoj opštini jedna starija žena ugušila u požaru koji je izazvao fen za kosu. Kako su preneli lokalni mediji, starica je pokušala da se ugreje fenom, koji se zapalio, a vatrena stihija je uništila celu kuću.

Prethodnih dana, gorelo je i u Smederevu, gde se zapalio krov tamošnje OŠ "Branislav Nušić", kao i jedan stan u Novom Sadu. Gorelo i u Barandi, gde je u utorak oko podneva, izbio požar u jednoj porodičnoj kući, pošto se zapalio dimnjak i izgoreo ceo sprat. Srećom, nije bilo žrtava, kao ni kada se zapalio stan u beogradskoj Ustaničkoj ulici.

Najveća tragedija, ipak, dogodila se u Novom Beogradu, gde je u subotu u požaru nastradalo čak šestoro ljudi. Po nalogu nadležnih tužilaštava, obavljeni su uviđaji na svim mestima gde je gorelo, a istragama će se utvrditi pravi uzroci izbijanja vatrenih stihija. Prikupljaju se svi materijalni dokazi, rade potrebna veštačenja, saslušavaju svedoci...

Kazna zatvora i do 12 godina ukoliko se utvrdi da je neko direktno odgovoran za nečiju smrt ili nastalu tešku invalidnost u požaru, može "zaraditi" dve do 12 godina zatvora. U svim drugim slučajevima, potupak vodi nadležni osnovni sud, a ako se utvrdi krivica osumnjičenog, takođe slede kazne, ali su one znatno niže kao u slučaju izazivanja opšte sigurnosti, gde je kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Zakon, takođe, kaže i da, ukoliko je delo počinjeno na mestu gde je okupljeno više ljudi, zaprećena kazna je novčana, odnosno od jedne do osam godina zatvora.

Za većinu požara najčešće je odgovoran ljudski faktor, odnosno nemar. Ako se tokom istrage takve sumnje pokažu kao tačne, protiv osumnjičenih može da bude pokrenut krivični postupak. A da li će eventualni krivci odgovarati pred osnovnim ili višim sudom, zavisi od posledica koje su nastale izvršenjem krivičnog dela.

Jedan od iskusnih beogradskih vatrogasaca, za "Novosti", objašnjava:

- Najčešći uzrok požara, koji u najvećem broju slučajeva najpre izbije u spavaćoj i dnevnoj sobi, kao i u kuhinji, nažalost je ljudski faktor, odnosno nemar - kaže naš izvor. - Najviše ih je zbog ostavljene upaljene cigarete ili zbog eksplozije boce za butan. Međutim, za njima odmah slede takozvani kuhinjski požari, izazvani zaboravljenom upaljenom rernom ili ringlom. Slede i loši električni vodovi i oprema, izvori grejanja, odnosno grejalice. I zapaljive hemikalije u kući, kada dođu u dodir sa vatrom, mogu izazvati požar, jelke i ukrasne sijalice...

Prema tvrdnji našeg sagovornika, deca, naročito ona ispod 10 godina, iz čiste radoznalosti i kad niko od starijih nije u blizini, igrajući se šibicama ili upaljačem, zapale nešto ili i sama stradaju u požaru, kao što se nedavno desilo u Maloj Moštanici, kada je u vatrenoj stihiji nastradalo dvoje mališana.

Vatrena stihija u Ulici Milutina Milankovića odnela šest života

Međutim, najviše onih koji izazovu, ali i stradaju u požarima, koji u većini slučajeva izbijaju noću, jesu naši najstariji sugrađani.

- Apelujem na sve njih da budu veoma oprezni, posebno sada, u vanrednoj stuaciji zbog virusa korona, kada su po ceo dan sami u kući, kada se manje susreću sa članovima porodice, komšijama, prijateljima. S obzirom na to i da je zahladnelo, većina će ih uključivati dodatna grejna tela. Neka paze, ne zaboravljaju upaljene grejalice, bojlere, šporete i televizore, a da ne govorimo o cigaretama. Neka budu što oprezniji, da bi sačuvali sebe, ali i druge...

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.