SVIMA KOJI PREKRŠE OVO PRETE 3 GODINE ZATVORA: Premijerka je bila JASNA!
Ana Brnabić, Foto: Printscreen/ Pink TV

granice nedostupne

SVIMA KOJI PREKRŠE OVO PRETE 3 GODINE ZATVORA: Premijerka je bila JASNA!

Gledaćemo da privreda trpi što manje, zato što Srbija mora da preživi, kaže Brnabić

Objavljeno:

Granice Srbije zatvorene su osim za diplomate, strane državljane s boravišnom dozvolom i srpske državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

"Na našim granicama biće vojska Republike Srbije koja će pomagati sanitarnoj inspekciji, graničnoj policiji da čuva naše granice. Srbija se zatvara večeras", rekla je sinoć premijerka Ana Brnabić za RTS nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u zemlji.

Premijerka je rekla da se ne može zabraniti građanima da se kreću, ali da je vanredno stanje i da je najjača moguća preporuka svim građanima da sede kod kuće i budu u samoizolaciji.

Ona je navela d će od sutra ujutro biti zatvorene predškolske, školske i visokoškolske ustanove, a da od utorka kreće nastava putem RTS, RTS Planeta i digitalnim udžbenicima.

Premijerka je istakla da svi oni koji mogu da rade od kuće, to rade, a oni koji ne mogu, moraće da se preduzmu zaštitne mere, što je veliki broj kompanija već uradio.

"Gledaćemo da privreda trpi što manje, zato što Srbija mora da preživi. Naša ekonomija mora da preživi", istakla je Ana Brnabić.

Ponovila je da u koliko god meri je moguće, ljudi treba da budu u samoizolaciji, bez okupljanja, poseta i izlazaka iz kuće bez preke potrebe.

"Za lica starija od 65 godina i danas je vlada još jednom usvojila preporuku da ovo shvate krajnje ozbiljno, da ne izlaze iz kuća. Mi ćemo organizovati dodatne telefonske linije. Organizovaćemo se da starijim sugrađanima budemo na raspolaganju, da donosimo namirnice, uradimo sve što treba da uradimo da oni budu zaštićeni", rekla je premijerka.

Obaveza je srpskih državljana koji dolaze iz inostranstva da odu u samoizolaciju 14 dana, a iz oni koji dolaze iz područja žarišta 28 dana, rekla je Brnabićeva i istakla da nema više izuzetaka.

Ona je rekla da su kazne ako se prekrše ove mere do tri godine zatvora.

Premijerka je dodala i da je fokus novih mera i zaštita zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Ona je rekla da je nemoguće zatvoriti sve osim prodavnica i apoteka i da je za to potrebna solidarnost.

Ponovila je da nema mesta za paniku, da nema nestašica i da je zabranjen izvoz strateških proizvoda i apelovala na građane da ne kupuju količine koje ne mogu da iskoriste u narednom periodu.

"Ovo je borba svih nas. Disciplina pojedinca će odlučivati koliko mi kao zemlja svi mi možemo sa ovim da se izborimo", istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, Galenika je do jutros mogla da proizvodi 60.000 maski dnevno, a od jutros 100.000 maski dnevno, a od danas je i u zatvorima u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici počela proizvodnja zaštitnih maski.

Na pitanje o održavanju izbora najavljenih za 26. april, Brnabićeva je rekla da će o tome govoriti predsednik i da je ona u ovom trenutku potpuno zaboravila na izbore i političke aktivnosti.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković je rekao da vanredno stanje svakako može da bude okolnost koja će uticati na datum sprovođenja izbora.

"Ali, sada je u fokusu zaštita zdravlja i života građana, funkcionisanja zdravstvenog sistema", rekao je Selaković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.