PITALI SU ADVOKATICU ZAŠTO JUTKA DANAS NIJE DOŠAO NA SUĐENJE! Okrila je kakve to veze IMA SA KAMPANJOM
Milutin Jeličić, Foto: Printscreen

otkrivamo

PITALI SU ADVOKATICU ZAŠTO JUTKA DANAS NIJE DOŠAO NA SUĐENJE! Okrila je kakve to veze IMA SA KAMPANJOM

Postupajući sudija je danas svim strankama uručio rešenje pomenutih sudova da se ti zahtevi odbijaju

Objavljeno:

Ni danas nije održano ročište na sudjenju bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, optuženom za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje bivše saradnice Marije Lukić, a novo je zakazano za 11. mart.Advokati optuženog su pred prethodno ročište, održano 21. februara, podneli četiri zahteva za izuzeće, zatraživši izuzeća sudije, predsednika Osnovnog i Višeg suda u Kruševcu te Apelacionog suda u Kragujevcu.

Postupajući sudija je danas svim strankama uručio rešenje pomenutih sudova da se ti zahtevi odbijaju, što je advokat optuženog Irena Djordjević ocenila kao kršenje Zakona o krivičnom postupku, navodeći da odluku o izuzećima može da donese jedino Vrhovni kasacioni sud.

Punomoćnik oštećene advokat Borivoje Borović naveo je da se protivi svakom daljenjem odlaganju, pogotovu jer su na ročište došli veštaci koji treba da govore o veštačenju telefona.

Nakon što je postupajući sudija u ovom predmetu Aleksandar Kocić konstatovao da danas nisu došli optuženi Milutin Jeličić, koji svoj nedolazak nije opravdao, potom troje svedoka optužbe, niti stručni savetnik okrivljenog, koji je na ročištu trebalo da bude zbog svedočenja veštaka, doneo je odluku da se ročište odloži za 11. mart.

On je istovremeno dao nalog za prinudno privođenje optuženog Milutina Jeličića Jutke.

"Došli smo do još jednog odlaganja tako da ponašanje okrivljenog i njegovog branilačkog tima mogu da okarakterišem kao bruku i sramotu. Ovo su poslednji pokušaju da se nekako odloži osuđujuća presuda koja je potpuno izvesna na osnovu dokaza koji su do sada izvedeni", rekao je novinarima nakon sudjenja punomoćnik oštećene, advokat Borivoje Borović.

Kazao je da branioci namerno plasiraju u javnost pogrešno tumačenje Zakona o krivičnom postupku jer žele da odugovlače postupak navodeći da je "Zakon sasvim jasan, Sud može da odbaci sve njihove zahteve koji vode opstrukciji postupka", a ovo je očigledan primer jer smo dobili rešenje na osnovu koga je Sud mogao da sudi.

"Sudija je, shvativši da nije došao stručni savetnik odbrane odložio sudjenje za pet dana, sudija se sada ponaša veoma odgovorno u ovoj fazi postupka, sada je naložio i privođenje okrivljenog koji ismejava sud", rekao je Borović.

Podsetio je da je okrivljeni prošli put prisustvovao književnoj večeri, dok se pre podne nije pojavio na sudjenju navodeći da je bolestan, dodavši da "danas, takodje, skuplja potpise za kampanju i time daje politički karakter celom postupku".

Borović je saopštio da je optužba odustala od svih preostalih svedoka, objasnivši da tri svedokinje koje je trebalo da svedoče, a koje su ranije podnosile prijave protiv Jeličića, trpe pritiske, da su napustile Brus, "pobegle glavom bez obzira, čak ne smem da kažem ni njihovu adresu da im Jutkini telohranitelji i prijatelji ne bi pretili, kako to već rade".

Od ostalih svedoka su, dodao je, odustali jer "ima dovoljno dokaza da se donese osudjujuća presuda".

Advokat okrivljenog Irena Đorđević kazala je da je sudija postupao iako mu to Zakon o krivičnom postupku ne dozvoljava jer o izuzećima može da odlučuje samo predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Protivzakonito je, dodala je, odredio privođenje Milutina Jeličića, jer njegovo prisustvo nije obavezno te je odredio novo ročište za 11. mart, što je kraće od osam dana, "ne znam kako misli po Zakonu da pozove druge advokate".

Ona je kao interesantno ocenila to što je optužba odustala od ostalih svedoka, "navodnih žrtava", rekavši da one treći put ne dolaze te da "ako su zaista povredjene bilo je logično da dodju i to kažu".

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto Jeličič nije došao rekla je da je "imao službena zaduženja, ide kampanja, verovatno ima obaveze", a na pitanje da li odbrana pokušava da odugovlači postupak kazala je "ne, samo želimo da bude onako kako zahteva Zakon i kako to zahteva krivično pravo, da svaki građanin ima pravo na fer i pravično sudjenje".

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.