OSUĐENI NAPADAČI NA PORODICU SRPSKE NOVINARKE: Postupak opstruisan punih 8 godina, SADA JE KONAČNO KRAJ
Tanja Janković, Foto: Printscreen

PALA ODLUKA

OSUĐENI NAPADAČI NA PORODICU SRPSKE NOVINARKE: Postupak opstruisan punih 8 godina, SADA JE KONAČNO KRAJ

Na ovu presudu nezadovoljne strane imaju pravo da ulože žalbe

Objavljeno:

Osnovni sud u Vranju osudio je danas na kazne kućnog zatvora četoricu optuženih za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković u restoranu Pržar 22. septembra 2012. godine.

Na jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora osuđen je aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenje teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani.

Na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić, dok je Goranu Iliću izrečena uslovna kazna od četiri meseca zatvora sa rokom provede od dve godine.

Slađan Vasić je oslobođen optužbi.

Sud je odbio kontra-optužnicu koju su ovi osuđeni podneli protiv porodice Janković.

Na ovu presudu nezadovoljne strane imaju pravo da ulože žalbe.

Inače ovom postupku preti zastara za dve godine.

Tanja Janković kaže da je važno što je sud optužene proslasio krivim za napad na njenu porodicu i izrekao im kazne pa makar i kućnog zatvora.

- S obzirom na opstrukcije, pretnje, pritiske i na dužinu trajanja ovog postupka, ova presuda je za mene vraćanje poverenja u pravosuđe i pravni poredak Republike Srbije. Poruka koju je sudija danas poslala čitavoj Srbiji je da niko nije, niti sme da bude jači od zakona - rekla je Janković Tanjugu.

Punomoćnik porodice Janković advokat Ivan Simić takođe smatra da današnja presuda Osnovnog suda u Vranju vraća veru u pravni sistem i pravni poredak Republike Srbije, imajući u vidu sve kotraverze koje su pratile ovaj postupak, dužinu postupka.

Što se tiče izrečenih kazni, advokat Simić za Tanjug je naveo da su i one zadovoljvajuće.

- Današnjom odlukom suda stavljena je tačka na događaj od pre osam godina. Presuda utvrđuje ko je odgovoran i kriv za prebijanje porodice novinarke Tanje Janković što je u velikoj meri uznemiravalo javnost, ne samo vranjskog okruga već i najširu javnost, imajući u vidu da se kritični događaja dovodi u vezu sa njenom profesijom i temama koje je istraživala, a koja su takođe u velikoj meri skretale pažnju javnosti - napomenuo je punomoćnik Jankovića.

Suđenje je okončano u ponedeljak, sedam i po godina od incidenta, a dugom trajanju doprinele su početne opstukcije postupka, nezakazivanje sudjenja, a kasnije i česta odlaganja.

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković, a potom pretukli njenog oca i sestru.

Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres.

Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Marija Janićijević, od 2014. do 2017, godine, tokom kojih nije održano nijedno suđenje.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.