DANIJEL JE AMERIČKA FOKA, OBUČEN JE DA UBIJA: Sada ga je SUD U SRBIJI oslobodio, ovo je njihovo OBJAŠNJENJE
Danijel Korbert, Foto: Facebook

AU!

DANIJEL JE AMERIČKA FOKA, OBUČEN JE DA UBIJA: Sada ga je SUD U SRBIJI oslobodio, ovo je njihovo OBJAŠNJENJE

Suđenje će osim Korbertu biti ponovljeno i Nenadu Pavlici, Nikoli Vučeljiću kao i Nikoli Andraševiću koji su ukinutom presudom bili osuđeni na kazne od šest meseci do dve godine zatvora

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je bivši američki marinac, pripadnik elitne jedinice "foke", Danijel Korbert oslobođen od optužbi za nedozvoljeno držanje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem, a trojica Beograđana osuđena na zatvorske kazne.

Kako se navodi u objašnjenju Apelacionog suda, ova odluka doneta je jer je obrazloženje prvostepene presude nejasno i protivrečno, te zbog toga zakonitost presude uopšte nije mogla biti ispitana.

Svoju odluku da se suđenje vrati na početak, Apelacioni sud opravdao je činjenicom iz prvostepene presude - da je pištolj koji je pronađen kod Korberta bio funkcionalno neispravan sve dok ga Nenad Pavlica, kojem će se takođe ponovo suditi, nije popravio.

- Kako se pod oružjem podrazumeva svaka naprava namenjena za izbacivanje projektila, kao što je to upravo i predmetni pištolj, bez obzira na trenutnu neispravnost, istom ne oduzima svojstvo oružja, pa se sledom navedenog oslobađajuća presuda zasnovana na toj činjenici ne može prihvatiti kao pravilna i na zakonu zasnovana - navode u Apelacionom sudu.

Takođe, Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pogrešno cenio presretnutu komunikaciju optuženih, kao i radnje krivičičnog dela za koje su optuženi.

Suđenje će osim Korbertu biti ponovljeno i Nenadu Pavlici, Nikoli Vučeljiću kao i Nikoli Andraševiću koji su ukinutom presudom bili osuđeni na kazne od šest meseci do dve godine zatvora.

Korbet se optužnicom tereti da je 24. decembra 2017. godine podstrekao Vučeljića da mu nabavi pištolj, koji je potom neovlašćeno držao i nosio najpre u hotelu, a zatim u iznajmljenom stanu.

Cenu od 1.500 evra sa Vučeljićem je ugovorio sms porukama, pa su se sastali ispred Korbetovog hotela u noći između 24. i 25. decembra gde mu je Vučeljić predao pištolj sa fizički uklonjenim fabričkim brojem.

Prema optužnici, Vučeljić je zajedno sa Andraševićem neovlašćeno nabavio od Pavlice.

Nakon toga, 31. januara 2018. godine Korbet je dao pištolj Vučeljiću radi popravke, a on ga je sa Andraševićem krenuo da odveze na popravku kod Pavlice u naselju Kumodraž, kada su uhapšeni.

Na početku suđenja u januaru 2018. godine sva četvorica optuženih negirali su navode optužnice i izneli svoje verzije događaja od decembra 2017. i janura 2018. godine, pre nego što su uhapšeni, 31. januara 2018. godine.

Obučen da ubija

"Blic" je pisao o detaljima iz života ovog misterizoznog čoveka "obučenog za ubistva". Naime, Korbet je pre dolaska u Srbiju radio za kontroverznu američku firmu "Spear Operations Group", specijalizovanu za atentate na visokorangirane osobe u ratnim i kofliktnim zonama širom sveta.

Kako je pisao američki sajt "Buzzfeed News", Korbet je u ratom razorenom Jemenu šest meseci radio na zasad nepoznatim poslovima za "Spear Operations Group", koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati zarad visokorizičnih akcija ubistava islamističkih političkih lidera i politički angažovanih sveštenika.ž

Abraham Golan, direktor "Speara", početkom 2018. doputovao je u Srbiju sa Korbetom, koji je uhapšen već 31. januara. Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega je posetio našu zemlju, kao i detalje ovog slučaja.

Američke "foke" i američka ambasada su takođe, kako piše "Buzzfeed News", odbile da komentarišu slučaj. Štaviše, izvori "BuzzFeeda" kažu da je Korbet ambasadi uskratio ovlašćenje da otkriva bilo kakve detalje.

Korbet je, kako piše "BuzzFeed", poznat po nadimku Prljavi i dosad se borio u Iraku i Afganistanu, navela su tri različita izvora koja su upoznata sa njegovim vojnim dosijeom. Bio je pripadnik "Tima 5" američkih “foka”, od 2004. do 2007. godine, a potom je naredne tri godine bio pripadnik "Tima 6", elitne jedinice američkih marinaca.

Izvor "BuzzFeed-a" otkrio je da je Korbet od 2012. godine rezervista u mornaričkoj jedinici "Tim 17" i da po potrebi može dobiti pristup "top secret" informacijama američke vojske.

U detaljnoj odbani na početku suđenja prošle godine Korbet je negirao vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je on Vučeljića tražio da mu nabavi kamagru. Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao “foke”, a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU). Pored ostalog, locirali su i ubili vodju Al Kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

U pritvoru proveo godinu i po

Korbet je bio u pritvoru godinu i po dana, od hapšenja 31. januara 2018. godine do izricanja oslobađajuće presude 18. juna prošle godine, kada je pušten na slobodu. Gde je sada i da li je u napustio Srbiju za sada nije poznato. Samim tim nije izvesno ni da li će prisustvovati ovom ponovljenom suđenju, jer prema zakonu njemu može da se sudi u odsustvu.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.