JOCA AMSTERDAM SE SUDI SA DRŽAVOM JER JE ROBIJAO ZA UBISTVO PUKANIĆA: Danas je slučaj PRIVEDEN KRAJU
Foto: Profimedia

čeka se presuda

JOCA AMSTERDAM SE SUDI SA DRŽAVOM JER JE ROBIJAO ZA UBISTVO PUKANIĆA: Danas je slučaj PRIVEDEN KRAJU

Jocić, koji u zatvoru služi kaznu zbog drugog krivičnog dela, tužio je državu zbog tri po godine nezakonitog boravka u pritvoru.

Objavljeno:

Suđenje po tužbi Sretena Jocića protiv države zbog višegodišnjeg neosnovanog boravka u pritvoru zbog slučaja "Pukanić" u kojem je pravosnažno oslobođen od optužbi, završeno je danas u Višem sudu u Beogradu.

Presuda će biti doneta pisanim putem u zakonskom roku od 30 dana.

Jocić, koji u zatvoru služi kaznu zbog drugog krivičnog dela, tužio je državu zbog tri po godine nezakonitog boravka u pritvoru.

Tužbom traži naknadu nematerijalne štete od 60 miliona dinara, zbog neosnovanog lišenja slobode, neosnovanog i nepotrebno dugog vođenja sudskog postupka, tokom kojih je pretrpeo duševne bolove, jer su mu bili povređeni ugled, čast i sloboda i prava ličnosti.

Jocića su u ovom parničnom postupku zastupali advokati dok je na strani države bilo pravobranilaštvo.

On u požarevačkom zatvoru Zabela služi kaznu od 11 godina zatvora, na koju je osuđen zbog podsretakavanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine na Olimpu kada je nastradalo više ljudi.

Jocić je 2015. godine pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu, kada je poginuo i njegov saradnik Niko Franić.

Zbog tog dela je bio uhapšen 27. aprila 2009. godine i u pritvoru je bio do 28. decembra 2012. godine, nakon čega jeprebačen u zatvor na izdržavanje kazne za ubistvo Marjanovića.

Jociću je kazna, zbog Marjanovića, umanjena Zakonom o amnestiji 2012. godine za jednu cetvrtinu, pošto je prvobitno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora za ubistvo od 15 godina.Njemu pritvor iz slučaja "Pukanić" ne može da se uračuna u zatvorsku kaznu zbog Marjanovića, jer to nije moguće po srpskim zakonima, iako je njegova odbrana na tome insitirala.

Od pocetka procesa za ubistvo Pukanića, Jocić je negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa Pukanićevim ubistvom, a na suđenju je u više navrata tvrdio da su mu te optužbe namestile albanska, crnogorska i hrvatska mafija.

Presudom Apelacionog suda u Beogradu iz 2015. godine sa Jocića su skinute sumnje da je organizovao ubistvo Pukanića po nalogu N. N. lica koje mu je za to navodno platilo milion i po evra.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.