HOROR U SRPSKOJ BOLNICI: Pacijent pretio da će da se UBIJE ako ga ne puste kući, na kraju se UBIO!
Kobnog jutra R. S. je istrčao iz svoje sobe i počeo da beži kroz hodnik, Foto: Printscreen/Google streetview

užas

HOROR U SRPSKOJ BOLNICI: Pacijent pretio da će da se UBIJE ako ga ne puste kući, na kraju se UBIO!

Kobnog jutra R. S. je istrčao iz svoje sobe i počeo da beži kroz hodnik

Objavljeno: 11:43h

Pod kojim okolnostima i zbog čega je R. S. (69) pre dva dana izvršio samoubistvo, izbovši se nožem u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti "Ozren", kod Sokobanje, utvrdiće zdravstvena inspekcija, ali i obdukcija koju treba da urade stručnjaci Instituta za sudsku medicinu u Nišu. Kako smo u utorak pisali, on je najpre pretio i napao medicinske sestre u "Ozrenu", tražio je da ga puste kući jer će u suprotnom da se ubije, da bi na kraju svoje pretnje i ostvario.

Pacijenta su praktično celog dana vozikali na relaciji Sokobanja - Aleksinac - Toponica - Niš. Najpre je iz Sokobanje bio upućen u Toponicu, odakle je vraćen jer je doktorka utvrdila da se guši. Onda su lekari u Sokobanji odlučili da ga puste kući i pozvali porodicu, da bi R. S. u jednom trenutku, posle vređanja i napada na medicinsko osoblje, među svojim stvarima primetio britvu kojom je rasekao trbuh i vene na rukama. Iz Sokobanje je prebačen za Aleksinac, gde su mu te povrede sanirane, pa su ga opet uputili za Toponicu. Tada ga je doktor poslao u KC Niš, odnosno u Kliniku za plućne bolesti, gde su odbili da ga prime. Iz Niša su ga vratili za Toponicu, gde je dr Vesna Dimitrijević pokušala da mu pomogne, ali je preminuo dok je trajao prijem.

Vojin Lilić, neuropsihijatar Specijalne psihijatrijske bolnice "Gornja Toponica", u kojoj je R. S. preminuo, decidirano tvrdi da je u pitanju greška u tretmanu pacijenta. Direktor ove ustanove dr Milan Stanojković kaže da ne postoji nikakva odgovornost njegovih lekara, koji su u dva navrata u istom danu ukazivali na to da je uzrok njegovog izmenjenog ponašanja posledica teškog telesnog oboljenja i da je trebalo prvo to sanirati pa ga tek onda psihički zbrinjavati.

Status doktora Lilića uzburkao je javnost, pogotovo što on i dalje stoji iza svojih reči:

- Juče sam, na dežurstvu, pacijenta upućenog iz Specijalne bolnice za plućne bolesti "Ozren" sa teškim poremećajem disanja zbog bolesti pluća, koji je bio psihički izmenjen i naneo sebi nožem rane na trbuhu i u predelu obe ruke, uputio u KC Niš, tačnije na Kliniku za plućne bolesti. U uputu sam istakao da sam to uradio jer Klinički centar ima sve uslove za lečenje ovako složenog stanja: ima dežurnog pulmologa i dežune hirurge i dežurnog psihijatra, a ima i potrebnu opremu za intervenisanje u vezi sa složenim stanjem pacijenta. "Normalno" nije primljen u Klinički centar. Ponovo je upućen u Specijalnu bolnicu "Gornja Toponica", i tamo je umro... Definitivno mislim da je u pitanju greška u tretmanu pacijenta!

- Kao lekar nemam pravo da ćutim, i to što sam napisao na "Fejsbuku" je tačno, ali nemam ovlašćenja da dajem druge komentare - kazao je Lilić za "Novosti".

Njegove kolege veoma je potresla smrt ovog pacijenta, jer su, kako kažu, bili svedoci jednog nemara, a nisu imali uslove da drugačije reaguju. Oni tvrde da je kod R. S. bila izmenjena svest, jer mu je mozak ostao bez kiseonika, a da je svoje stanje dodatno iskomplikovao kada se samopovredio britvom, pa pretpostavljaju da je na kraju i iskrvario.

- Ne možemo mi da lečimo bolesna pluća, jer nemamo uslove za to. Isti je slučaj kada nekom pacijentu otkazuju bubrezi ili jetra, pa mu se otrovi gomilaju u telu i dolazi do akutnih psihičkih problema. On nikada nije bio naš pacijent, niti je u prošlosti imao psihička oboljenja, a njegovo telesno stanje je bilo ozbiljno i prioritetno za lečenje - smatra direktor Stanojković.

Prošvercovao britvu u bolnicu

Kobnog jutra R. S. je istrčao iz svoje sobe i počeo da beži kroz hodnik. Očevici kažu da je vikao o tome kako želi da ide kući, a bio je toliko uznemiren da medicinske sestre nisu mogle da ga savladaju. Sve vreme je ponavljao da je bolje da ga puste, jer će se u suprotnom ubiti. Na kraju su ga savladali i smestili u sobu, ali ga je oko pet sati ujutru jedna medicinska sestra zatekla kako se nožićem na rasklapanje, koji je prošvercovao u bolnicu, ubada u trbuh i seče po rukama.

- Pacijent je ustao s kreveta i sečivom pokušao da povredi naše medicinske radnike. Nekako smo uspeli da ga savladamo, smestimo u sanitet i transportujemo u bolnicu u Aleksincu. Tu su konstatovali da R. S. ima površinske rane, nakon čega je pacijent ponovo upućen u Toponicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.