DANAS SE SUDILO JOVICI I FRENKIJU: Jednu stvar o ARKANOVOJ GARDI su svi pokušali da dokažu
Foto: Epa/Drago Vejnović

suđenje

DANAS SE SUDILO JOVICI I FRENKIJU: Jednu stvar o ARKANOVOJ GARDI su svi pokušali da dokažu

Po optužnici, mnoge od tih zločina, uključujući masovna ubistva, počinili su pripadnici Ražnatovićeve garde koja je bila jedinica SDB Srbije.

Objavljeno: 15:23h

Tužioci međunarodnog suda u Hagu dokazivali su danas, na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da je Srpska dobrovoljačka garda (SDG) Željka Ražnatovića-Arkana bila jedinica Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, a svedok odbrane Jovan Dimitrijević to je negirao.Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Edvard Ruso (Edward Russo) predočio je svedoku platne liste SDB Srbije na kojima su bila navedena imena pripadnika Ražnatovićeve garde.

Dimitrijević, koji je 1991-96 bio glavni logističar i pisar SDG, izjavio je da mu nisu poznati ni ti spiskovi, ni imena na njima.

Svedok je naglasio da nikada nije imao nikakvu informaciju o bilo kakvoj povezanosti Ražnatovića lično, njegove jedinice ili preduzeća koja je imao sa SDB Srbije.

Tužilac Ruso je, tokom ispitivanja, citirao više dokumenata vlasti Republike Srpske o zločinima Ražnatovićeve garde u Zvorniku i Bijeljini, 1992, i Sanskom Mostu, 1995.

Svedok je odgovarao da o tome ne zna ništa.

Stanišić (69), tadašnji načelnik SDB Srbije, i Simatović (69), prvi operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana iz Hrvatske i BiH, 1991-95.

Po optužnici, mnoge od tih zločina, uključujući masovna ubistva, počinili su pripadnici Ražnatovićeve garde koja je bila jedinica SDB Srbije.

Verodostojnost svedoka, zastupnik optužbe je nastojao da naruši tvrdnjom da je Dimitrijević bio i ostao i lični prijatelj Milorada Ulemeka-Legije.

Dimitrijević je to potvrdio, pokušavajući, istovremeno, da relativizuje Ulemeku odgovornost za zločine za koje je u Srbiji osudjen na 40 godina zatvora.

Za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, Dimitrijević je rekao da Ulemek "ni na koga nije pucao"

Izrazio je uverenje da Ulemek nije bio umešan u dva atentata na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića.

Svedok je rekao i da je njegovo "lično mišljenje" da Ulemek nije bio organizator ubistva premijera Srbije Zorana Djindjića.

Tokom ispitivanja, Dimitrijević je potvrdio da je upravljao sa više Ražnatovićevih preduzeća, za koja je rekao da su se bavila trgovinom, izmedju ostalog, i naftom. Kazao je da je vodio i i "zadrugu Delije" koja je prodavala navijačke rekvizite Crvene zvezde. Svedok je kao tačno prihvatio da je zajedno sa Ulemekom imao i "Zombi disko".

Ponovljeni haški proces Stanišiću i Simatoviću biće nastavljen iduće sedmice.

To je poslednje sudjenje u kojem sudski Mehanizam u Hagu, pravni naslednik Haškog tribunala, utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Haški sud do sada nije osudio nijednog funkcionera Srbije za te zločine.

Po optužnici, zlodela za koja se terete Stanišić i Simatović počinjena su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem je čelu bio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Tužioci tvrde da je cilj tog zločinačkog udruženja bilo nasilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikog dela teritorije Hrvatske i BiH radi ostvarivanja srpske dominacije.

( Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.