ARKANOV UBICA IZ KEJPTAUNA PRAVO U ZABELU: Svi detalji o krvavom zločinu i izručenju o kojem bruji Srbija!
Dobrosav Gavrić, Foto: Printscreen / Kurir TV

čeka se odluka

ARKANOV UBICA IZ KEJPTAUNA PRAVO U ZABELU: Svi detalji o krvavom zločinu i izručenju o kojem bruji Srbija!

Ministarstvo pravde Srbije još uvek nije zvanično obavešteno da je posle devet godina različitih postupaka, tokom kojih se Gavrić borio da ne bude izručen Srbiji, sud u Kejptaunu doneo konačnu odluku da ga preda našem pravosuđu

Objavljeno:

Dobrosav Gavrić (45), koji je osuđen na 35 godina zatvora jer je 15. januara 2000. godine u hotelu "Interkontinental" ubio Željka Ražnatovića Arkana i njegove prijatelje Milenka Mandića Mandu i Dragana Garića, najverovatnije će iz jednog od najčuvanijih zatvora u Južnoafričkoj Republici biti prebačen u požarevačku Zabelu.

Ministarstvo pravde Srbije još uvek nije zvanično obavešteno da je posle devet godina različitih postupaka, tokom kojih se Gavrić borio da ne bude izručen Srbiji, sud u Kejptaunu doneo konačnu odluku da ga preda našem pravosuđu, piše Kurir.

Ministarstvo pravde Srbije biće obavešteno tek kada ministar pravde JAR stavi svoj potpis na odluku o izručenju. Od tog trenutka, zapravo, počinje proces ekstradicije - kaže sagovornik Kurira.

On objašnjava da je procedura takva da se naša država i država koja izručuje begunca, ali i sve države kroz koje on bude prolazio na putu do Srbije, zajednički dogovaraju o načinu i obezbeđenju njegovog prebacivanja.

Nema sumnje, kako kaže, da će u pratnji Gavrića biti obučeni specijalci, kako zbog njegove ugroženosti, tako i zbog opasnosti da bi mogao da pobegne.

- Sigurno je da će njegovo izručenje Srbiji, iz koje je pobegao 2006, biti čuvano u najvećoj tajnosti. Kada bude doveden u zemlju, policija će potvrditi njegov identitet, a onda će po pravosnažnoj presudi biti odmah smešten u zatvor. S obzirom na krivično delo za koje je osuđen, ali i visinu izrečene kazne, on će najverovatnije kaznu da izdržava u požarevačkoj Zabeli ili Novoj Skeli - objašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, sud u Kejptaunu utvrdio je da je Gavrić u JAR stigao 2007. preko Italije i Ekvadora, koristeći lažno ime Saša Kovačević. Sa suprugom i dvoje dece živeo je u luksuznom stanu s pogledom na marinu, sve dok 2011. nije ranjen. Tada je otkriveno da on nije Kovačević, već srpski begunac Dobrosav Gavrić.

- Neko vreme boravio je u pritvoru zatvora Gudvud, koji u JAR, zbog izgleda i mnogobrojnih pogodnosti, zovu zatvor sa pet zvezdica. Imao je odlične uslove života, međutim, posle kršenja kućnog reda, odnosno pošto je u njegovoj ćeliji pronađen mobilni telefon, prebačen je na drugu lokaciju. Trenutno je u zatvoru Helderstorm u blizini Kejptauna. Ovaj zatvor je jedan od bolje opremljenih, a čine ga kućice, posebni pansioni, ima sportske terene i mnogobrojne mogućnosti. Međutim, prema poslednjim informacijama, Gavrić je u samici i nema mogućnost da uživa u pogodnostima Helderstorma - kaže sagovornik Kurira.

Osim Gavrića, za trostruko ubistvo u hotelu "Interkontinental" na po 30 godina zatvora osuđeni su i Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki. Nikolić je jedini koji u zatvoru Nova Skela služi svoju kaznu, dok je Đuričić likvidiran 25. aprila 2018. u Johanesburgu u svom automobilu, dok je čekao da se upali zeleno svetlo na semaforu.

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.