SUĐENJE ZA UBISTVO DUNJIĆA ODRŽANO JE 6, A ODLOŽENO 13 PUTA! Nina Šobota je KLJUČNI SVEDOK, SKORO JE SVE REKLA
Velibor Dunjić, Foto: Dado Đilas

klimava istraga

SUĐENJE ZA UBISTVO DUNJIĆA ODRŽANO JE 6, A ODLOŽENO 13 PUTA! Nina Šobota je KLJUČNI SVEDOK, SKORO JE SVE REKLA

U trenutku kada je ubijen, Dunjić je bio više puta osuđivan za različita krivična dela

Objavljeno: 16:47h

Velibor Dunjić ubijen je u maju 2014. u jutarnjim časovima dok je automobilom prilazio splavu "Džimis".

Sa njim u kolima bila je Nina Šobota koja je tada ranjena. Optužnica je podignuta protiv devet osoba, od kojih su petorica priznala krivicu, a trojici se sudi i dalje.

Nina Šobota
Nina Šobota foto: Printscreen

Vladimir Đurović, koji je optužen da je ubio Dunjića, nalazi se u bekstvu.

Poslednje u nizu suđenja postupka koji traje već skoro šest godina odloženo je jer u sudnici Palate pravde još nije moguće gledati video-snimke.

„Nemamo uslova da gledamo snimak. Za sledeći put od tehničke službe zahtevati da se obezbede uslovi za reprodukciju snimka“, rekao je sudija Zoran Đorđević nakon što je po 13. put odložio suđenje za četiri godine koliko traje.

Inače, sledeće ročište zakazano je za 6. april.

Na monitorima u sudnici trebalo je da budu pušteni snimci sigurnosnih kamera sa zgrada u blizini splava „Džimis“ ispred kog je u maju 2014. ubijen Dunjić. Plan je bio da se gledaju još u novembru prošle godine, međutim, ni tada oprema nije bila funkciji.

Podsećanja radi, ovo suđenje traje pune četiri godine!

Suđenje za ubistvo Dunjića održano je svega šest puta, a odloženo 13.

Razlog za odlaganja bio je uglavnom to što su izostajali svedoci. Iako sudija može da da odustane od njihovog saslušavanja, da naredi da se privedu ili ih novčano kazni zbog nepojavljivanja – to do sada nije učinio, već je odlagao suđenja.

Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“, a tom prilikom povređena je njegova devojka Nina Šobota koja je bila u automobilu.

Za ubistvo je optužen Vladimir Đurović koji je te noći radio kao šef obezbeđenja splava. Još osam osoba optuženo da mu je pomoglo da pobegne i reši se dokaza. Đurović je u bekstvu, trojici se sudi i dalje, a ostali su priznali krivicu.

Na optuženičkoj klupi ostali su Miloš Milosavljević, suvlasnik splava, optužen da je uništio opremu za video nadzor, kao i Bojan Starovlah i Goran Knežević – optuženi da su Đuroviću pomogli da pobegne sa mesta ubistva.

Aleksandar Đuranović priznao je da je bacio pištolj u reku, a Marko Gvozdenović da je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera, te su osuđeni na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Vuk Musić priznao je da je Gvozdenoviću naredio da ukloni risiver sa snimcima i osuđen je u decembru prošle godine.

Priznanje su potpisali i Jelena Krušedolac i Zoran Vukić, brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića, koji je te noći radio kao obezbeđenje – zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

U trenutku kada je ubijen, Dunjić je bio više puta osuđivan za različita krivična dela. Protiv njega vođeni su postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, kao i napad na službeno lice.

20. 12. 2019. godine

Vuku Musiću (42) osuđenom na 16 meseci zatvora zbog pomoć zločincu posle ubistva Velibora Dunjića, jednog od vođa navijača Crve zvezde, 16. maja 2014. isred splava “Džimis”, Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu.

Musića je tužilaštvo teretilo da je na dan ubistva pomogao u “uništenju” snimka koji bi bio relevantan dokaz za ubistvo jednog od navijača “Crvene zvezde”. On je u svom novom iskazu, na ročištu 31. jula ove godine, naglasio da je on "skinuo risiver, ali ga nije uništio".

Musić je inače pravosuđu bio nedostupan do sredine aprila 2018. godine, kada je uhapšen. Za njim je bilo raspisano sedam potraga zbog različitih krivičnih dela, pa i za pomaganje učiniocu posle ubistva Dunjića.

18. 11. 2019. godine

Suđenje petorici optuženih za učešće u ubistvu Velibora Dunjića ispred splava "Džimis" je odloženo. Do odlaganja je došlo zbog izostanka pozvanih svedoka.

30. 07. 2019. godine

Vuk Musić, optužen da je učestvovao u ubistvu Velibora Dunjića ispred splava "Džimis" 2014. godine, svedočio je pred Višim sudom u Beogradu i naveo da je kobne večeri Marku Gvozdenoviću rekao da skloni risiver kamere, ali ne i da ga uništi.

19.02. 2019. godine

Nina Šobota, koja je ranjenau noći kad je ubijen Dunjić, otkrila je stravične detalje iz kobne noći 2014. godine, ispred splava "Džimis". - Te kobne večeri Velibor i ja smo bili u nekom društvu, usledila je svađa između mene i njega. Bio je agresivan i ljut, toliko da sam ja završila na privatnoj klinici sa povredom noge. Posle pregleda sam mu rekla da me vozi kući, ali je on na Brankovom mostu naglo skrenuo ka splavu, rekao mi je da hoće da popije još jedno piće - nastavila je Šobota. Ona je dodala da se potom ubijeni Velibor parkirao ispred splava i kroz prozor pitao taksistu ko drži obezbeđenje na splavu "Džimis". Nije znala koje su mu bile namere, ali bio je pijan. Nekoliko trenutaka nakon što je taksista otišao, prema Nininim rečima, Velibor se sagnuo i izvadio pištolj ispod sedišta auta.

- Uhvatila me je panika, a on je naslonio pištolj na ruku koja je bila na volanu, uperivši ga ka splavu. Nekoliko sekundi kasnije videla sam kako nam prilazi mladić sa kapuljačom preko glave. Sledeće čega se sećam je smrad baruta, čula sam pucnje i cela kabina je bila u dimu. Sećam se i da je naš auto krenuo ka doku - izjavila je u sudu Nina Šobota.

Na nju je takođe kasnije pucano, bila je teško ranjena.

- Dobro znam ko je ubica, viđala sam ga i ranije po kafićima, prepoznala sam ga na slici u policiji, rekli su mi da se zove Vladimir Đurović. Vuka Musića nisam videla te večeri na splavu, a prvi put sam ga ovde videla u sudnici - rekla je Šobota pred sudijama.

Ona je iskreno priznala da je Velibor uvek bio naoružan.

10. 12. 2018. godine

Rade Dunjić, rođeni brat vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića, a koji je u maju 2014. izrešetan ispred splava "Džimis", saslušan je u Višem sudu u Beogradu u nastavku suđenja šestorici optuženih za taj zločin.

- Ostajem pri svemu što sam rekao tokom istrage. Nemam nikakvih neposrednih saznanja o ubistvu svog brata, već samo ono što sam video u medijima. Ne pridružujem se krivičnom gonjenju protiv okrivljenih i ne želim da istaknem imovinsko-pravni zahtev - bilo je jedino što je Rade Dunjić rekao pred sudskim većem, nakon čega se vratio u publiku i pratio nastavak postupka.

13. 04. 2018. godine

Beogradska policija uhapsila je Vuka Musića koji je optužen da je učestvovao u ubistvu vođe navijača Velibora Dunjića koji je izrešetan ispred splava Džimis u maju 2014. godine.

Musić je nakon višegodišnjeg bekstva uhapšen jer mu je dosad pred Višim sudom suđeno u odsustvu.

10. 11. 2017. godine

Suđenje petorici optuženih za učešće u ubistvu jednog od vođa navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava "Džimis" 2014. godine je odloženo zbog bolesti sudije.

10. 04. 2017. godine

Suđenje petorici optuženih za učešće u ubistvu jednog od vođa navijača "Crvene zvezde" Velibora Dunjića ispred splava "Džimis" 2014. godine odloženo je za 19. septembar te godine zbog izostanka Bojana Strahovlaha, optuženog za pomaganje nakon krivičnog dela.

Njegov branilac je obavestio sud da je on stupio na izdržavanje kazne, odnosno da je u zatvoru (za drugo delo).

Strahovlak je i u februaru iste godine izostao sa suđenja zbog bolesti, pa je suđenje bilo odloženo za danas.

26. 01. 2015. godine

Zoran Vukić (50), rođeni brat bivšeg državnog sekretara MUP Srbije Vanje Vukića, priveden je zbog sumnji da je pomogao ubici Velibora Dunjića, da pobegne.

Vukić je priveden sa Jelena K. (25) i Miloš M. (27). Svima se na teret stavlja da su počinili krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela i određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati.

Troje uhapšenih su u trenutku Dunjićevog ubistva radili kao obezbeđnje na splavu "Džimis".

18. 05. 2014. godine

Nina Šobota (27), devojka koja je ranjena prilikom ubistva Velibora Dunjića (27) jednog od vođa navijača Crvene zvezde, saslušana je u Urgentnom centru. Nina je saslušana, ali nije mogla da identifikuje osobu koja je ubila Dunjića. Ona kaže da su njih dvoje bili u BMW-u ispred splava “Džimiz” i da se zatim sve desilo u nekoliko sekundi. Kaže da nije primetila kada im je napadač prišao, da su samo odjeknuli hici i da više ništa nije videla.

Podsetimo, Velibor Dunjić (27) ubijen je u noći između 15. i 16. maja, u blizini splava “Džimi” u Beogradu, dok je devojka koja je sa njim bila u kolima teško ranjena.

Velibor Dunjić bio je poznat je po brojnim teskim krivičnim delima. Osuđen je u decembru prošle godine na dve godine zatvora zbog napada na lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.

Prethodno je bio osuđen na četiri godine zatovra zbog pokušaja ubistva na splavu “Kalipso”, a nakon amnestije pušten je iz zatvora u novembru 2012.

(Espreso.co.rs / S.T.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.