OLJA HEKLERKA JE TAKSISTI PUCALA U POTILJAK: Uskoro će biti NA SLOBODI, a u zatvoru je POSTALA UMETNICA
Olivera Krsmanović, Foto: Kurir/Privatna arhiva

REHABILITOVALA SE?

OLJA HEKLERKA JE TAKSISTI PUCALA U POTILJAK: Uskoro će biti NA SLOBODI, a u zatvoru je POSTALA UMETNICA

Njena naivnost je iskorišćena, i postala je rob svojih nasilnih zlostavljača

Objavljeno:
Suzana Trajković

Olivera Krsmanović, poznatija i pod nadimkom Olja Heklerka, koja je osuđena na 15 godina zatvora jer je ubila taksistu Nezira Šišića (46), uskoro se može naći na slobodi!

Naime, ona je najpre bila osuđena na 40 godina, ali je Apelacioni sud u Beogradu tu presudu ukinuo 2013. godine. Dobila je 15 godina zatvora, a inače je bila prva žena u Srbiji koja je prvostepenom presudom osuđena na 40 godina zatvora.

Ona je sada iskoristila svoje zakonsko pravo i podnela molbu za uslovni otpust jer je odležala dve trećine kazne zatvora.

Višem sudu u Beogradu postavili smo pitanje o tome da li je tačno da će se ona uskoro naći na slobodi. U odgovoru ove institucije piše:

- Osuđena je podnela molbu za ulsovni otpust I o istoj će biti blagovremeno odlučeno.

Isto pitanje postavili smo i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ali oni nisu bili u mogućnosti da nam odgovore na isto.

Informaciju da bi Olivera uskoro zaista mogla da se nađe na slobodi, potvrdio nam je i njen advokat Miroslav Todorović Šera.

Miroslav Todorović Šera
Miroslav Todorović Šera foto: Printscreen

Tokom njenog višegodišnjeg izdržavanja kazne, stvorili su, kako kaže, izvestan odnos poverenja.

- Tačna je informacija da je Olivera podnela molbu za uslovni otpust, i ona će se uskoro, naći na slobodi. To bi moglo da se desi već u aprilu mesecu.

- Pratio sam njen život od dana od kad je uhapšena, kada je imala 21 godinu, pa sve do danas.

- Ona je najpre osuđena na 40 godina, a zbirna kazna bi je poslala na robiju od 54 godine, da je to bilo moguće. S robijom od 40 godina ona je bila jedina žena u Srbiji koja je optužena na jednu takvu kaznu, a da je postojala smrtna kazna, u tom trenutku bi je ona dobila. Ta kazna je preinačena, i Olivera je dobila 15 godina zatvora. Kako je ona već odležala dve trećine zatvora na koji je osuđena, ona je imala prava na molbu za uslovni otpust.

- Olivera je primer mlade, lepe devojke, koja je iz provincije došla u Beograd. Njena naivnost je iskorišćena, i postala je rob svojih nasilnih zlostavljača. Čovek u čijem je posedu bila je policajac koji je bio vrlo uticajan, a s njom je radio šta je hteo. Zlostavljao ju je, na primer, tako što bi je stavljao na prozor 13. sprata s jednom nogom preko simsa, i ukoiko ne bi uradila ono što joj kaže, pretio joj je da će je gurnuti sa istog. Takođe, gasio joj je pikavce po grudima, i svakakva druga zlostavljanja.

Oliverin slučaj inače je, prema rečima njenog pravnog zastupnika, jedinstven u praksi.

- Prvi put sam tada video da je javni tužilac napisao opomenu prema kojoj je tražio da osoba koja je od nje napravila ubicu bude kažnjen.

Inače, Olivera Krsmanović u pritvoru je provela čak devet godina, i tamo, kako kaže njen advokat, živog čoveka nije videla. Kada je prebačena u zatvor u Požarevcu kada je prvi put posle toliko vremena videla mačku, pticu, nebo - pala je u nesvest.

- Olja je jedna od pozitivnijih pritvorenica tamo, i mnogo je napredovala od kad je u zatvoru. Položila je neke kurseve, a postala je i kreator, za zatvorsku odeću doduše. Bavi se šahom, sportom...

- Ona je inače vrlo sposobna za život, vrlo je disciplinovana, natprosečno inteligentna, i ume da se prilagodi svakoj životnoj situaciji. To što se prilagodila tim uslovima u zatvoru, i u svemu našla motive za rad i učenje, znači da će joj isto uspeti i na slobodi - zaključuje naš sagovornik.

Olivera Krsmanović inače je Centralnom zatvoru u Beogradu bila cimerka Nataše Ivkošić, poznatije kao Nataša Moskva, bivše snaje unuka Franje Tuđmana. Ivkošićeva je bila u braku sa Igorom Tuđmanom, unukom Tuđmanovog brata, ali su se razveli nakon izlaska zatvora. Kako je Ivkošićeva ranije izjavila, Olivera joj je u zatvoru pomagala i učila je da koristi ćirilicu. Nataša Tuđman je 2013. izdržala šestomesečnu kaznu i vratila se u Zagreb. U srpskom rijalitiju učestvovala je prošle godine.

foto: Print Screen Youtube

Podsetimo, Olivera Krsmanić je 2007. osuđena na 40 godina robije jer je u noći 12. aprila 2005. ubila taksistu Nezira Šišića, a onda ga opljačkala. Kada je taksi stigao na Cerak, taksimetar je pokazivao 597 dinara, a Olivera je razmišljala da li da plati vožnju. Izvadila je pištolj i pucala mu u potiljak sa zadnjeg sedišta, ali mu nije uzela novčanik.

Tokom ponovljenog suđenja, svu krivicu je prebacila na suspendovanog policajca s kojim je bila u vezi, dok je za iznude, drogu i ubistvo radnika na benzinskoj pumpi oslobođena. Tada je osuđena na 15 godina zatvora, što je Apelacioni sud kasnije i potvrdio.

Slobodanu Jordanovu, njenom saučesniku, kazna je sa 17 povećana na 20 godina zatvora jer je ubio radnika pumpe Zorana Radovića i ranio policajca Nenada Jelića.

(Espreso.co.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.