BAKU (86) NAPALE LUTALICE GROBLJU U ČAČKU: Umalo su je rastrgli, život joj je spasio DOKTOR KOJI JE SVE VIDEO
Ilustracija, Foto: Profimedia

napad pasa

BAKU (86) NAPALE LUTALICE GROBLJU U ČAČKU: Umalo su je rastrgli, život joj je spasio DOKTOR KOJI JE SVE VIDEO

Natalija Maslarević (86) na groblju u Čačku za malo izgubila život zbog napada pasa. Baka je zbog napada pala i zadobila teške povrede. Nadležni nemaju rešenje za problem pasa lutalica na groblju

Objavljeno:

Čačanku Nataliju Maslarević nedavno su na gradskom groblju napali i izujedali psi lutalice. Prilikom napada, ova 86-godišnja starica je i pala i zadobila teške povrede. Po rečima porodice, ona još u čačanskoj bolnici i da je u teškom stanju. U međuvremenu po Čačku se šire vesti o još nekoliko napada pasa lutalica na istoj lokaciji.

Nadležni kažu da znaju za probleme u ovom delu grada i da radnici „Zoohigijene“ često intervenišu, ali da ne postoji trajno adekvatno rešenje.

Kako je ispričao Milinko Danilović, Natalijin bliski srodnik, Natalija je u subotu, 11. januara, oko 10 časova otišla na gradsko groblje da zapali sveće.

– Ona je bila na grobu, koji se nalazi iznad kapele, i kada se vraćala, napala su je dva psa. Zadobila je duboke rane od ujeda i tada je pala između spomenika i teško se povredila. Ima otvoren prelom zgloba desne ruke, prelom butne kosti i kuka, koji mora da operiše. Srećom, slučajno je naišao primarijus dr Miodrag Jorović, hirurg Bolnice u Čačku, koji joj je pružio prvu pomoć i zaustavio krvarenje. On nas je i obavestio o događaju, jer je ona povremeno gubila svest zbog jakih bolova. Uz nju je bio sve dok mi nismo došli i dok je nisu odvezli u bolnicu. Kada smo došli, pored je bila velika lokva krvi, jer su joj psi bukvalno otkinuli deo mesa na nozi. Pitanje je šta bi bilo da dr Jorović nije ubrzo naišao – ispičao je Danilović za Čačanski glas, koji u ime cele porodice, veliku zahvalnost zbog humanosti upućuje dr Joroviću, kao i osoblju Urgentnog odeljenja i dr Ranitoviću, dežurnom lekaru.

Danilović kaže da je policija po službenoj dužnosti došla drugi dan u bolnicu i da su napravili službenu belešku.

– Natalija se nikada nije plašila pasa. Pre ovog događaja ona je bila vitalna, sama je brinula o sebi – rekao je Milinko Danilović i najavio da će porodica tužiti nadležne službe u gradu.

Dragan Nikolić, direktor JKP „Gradsko zelenilo“, u okviru koga posluje radna jedinica „Gradsko groblje“, naglašava da je problem pasa lutalica na groblju evidentan, zbog hrane koju sugrađani ostavljaju.

– Izuzetno mi je žao što je gospođa doživela napad na groblju i nadam se da će se oporaviti. Inače, za hvatanje pasa i tretmane zadužena je „Zoohigijena“ i radnici na groblju, kad god primete pse lutalice, obaveštavaju ovu službu. Oni, zaista, dolaze na svaki poziv. I ovom prilikom molim građane da obaveste upravu, kada primete pse lutalice, kako bi oni pozvali radnike „Zoohigijene“ – rekao je Nikolić.

Aleksandar Maksimović, upravnik „Zoohigijene“, kaže da od početka rada Prihvatilišta za napuštene životinje u Milićevcima, ova služba često ima pozive sa gradskog groblja.

– Uglavnom nas zovu građani koji imaju probleme sa psima lutalicama, kao i radnici na groblju. Ali odlazimo i po pozivu komunalne inspekcije i policije. Najmanje jednom sedmično naše ekipe, kada patroliraju gradom, odlaze i na tu lokaciju. Ali tu imamo dve vrste problema. Jedan broj pasa, koji su locirani na groblju, već je prošao kroz proceduru, imaju ušne markice… Dodatni problem je sama lokacija groblja, jer se psi, prilikom hvatanja, zavlače između samih grobnica i spomenika, što našim radnicima znatno otežava posao. Još veći problem pravi jedna grupa sugrađana, koji hrane te pse i štite ih. Često doživljavamo neprijatnosti upravo od njih, jer nam prete, psuju, vređaju naše radnike… Tako smo, bukvalno, između čekića i nakovnja – kaže Maksimović i podseća da je zadatak „Zoohigijene“ uklanjanje pasa lutalica sa javnih površina, i da ih, u skladu sa važećim Zakonom, podvrgavaju određenim veterinarskim tretmanima (čipovanje i tretman protiv kožnih parazita), a onda vraćaju na mesto gde su ih i uhvatili.

Baš ako se radi o izuzetno agresivnim životinjama, za koje znamo da su nekoga napadali, ostavljaju se na nekoj drugoj lokaciji. Samo protekle sedmice na groblju smo uhvatili četiri psa, a to je neki prosek za nedelju dana – navodi on.

Na pitanje da li postoji neko trajnije rešenje, Maksimović odgovara odrično.

Trajno rešenje, u skladu sa Zakonom, ne postoji… Mi smo sa te lokacije uklonili veliki broj pasa koji su pravili probleme, ali se stalno pojavljuju novi ili u potrezi za hranom, ili ljudi ostave štenad na groblju. Tako se vrtimo u krugu i vrlo je teško trajno rešiti taj problem – kaže Maksimović.

(Espreso.co.rs/Čačanski glas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.