PIKASO POČINI ZLOČIN ČIM IZAĐE IZ ZATVORA! Silovatelj osuđen na 15 godina, ŠOKIRAO JE ODBRANOM
Šokirao odbranom, Foto: Printscreen

užas

PIKASO POČINI ZLOČIN ČIM IZAĐE IZ ZATVORA! Silovatelj osuđen na 15 godina, ŠOKIRAO JE ODBRANOM

,,Možemo da se kladimo da sam tad bio pijan"

Objavljeno: 16:20h

Višestruko osuđivani silovatelj Dušan Murgaški (60), zvani Pikaso, osuđen je na 15 godina robije zbog pokušaja ubistva radnice KCV i premlaćivanje poznanika.

Dušan Murgaški je do sada osuđivan osam puta za razna krivična dela, među kojima su i veoma nasilna, i veći deo života je proveo po zatvorima. Sada mu je suđeno zbog optužbe da je 8. februara prošle godine teško povredio sugrađanina Miroslava Sačeka i dan kasnije u Centru za rehabilitaciju Kliničkog centra Vojvodine pokušao da ubije servirku Marijanu Čobanski.

Krivično veće juče je najavilo da će danas objaviti presudu za krivična dela nanošenje teških telesnih povreda i pokušaj ubistva za koja je u objedinjenom postupku predviđena zatvorska kazna u trajanju od maksimum 15 godina.

Zamenica višeg javnog tužioca Jelena Stojković Mustakis apelovala je juče na sud da optuženom, upornom povratniku, izrekne maksimalnu zatvorsku kaznu zato što je, kako je istakla u završnoj reči, Murgaški do sada osam puta osuđivan.

- Kazne, očigledno, nisu ni najmanje uticale na okrivljenog da prestane sa krivičnim delima, jer je već odmah po izlasku iz zatvora sa poslednje, desetogodišnje robije zbog silovanja, počinio krivična dela za koja mu se sada sudi - izjavila je Stojković Mustakis. Ona je dodala da bi se moglo postaviti pitanje "koja bi kazna uopšte bila primerena za ovakvu ličnost".

- U tom svetlu moglo bi se postaviti pitanje koja bi kazna uopšte bila primerena za ovakvu ličnost, a naročito činjenicu da očigledno predstavlja konkretnu opasnost za druge koji ne moraju biti sa njim u kontaktu ili komunikaciji da bi postali potencijalne žrtve – zaključila je zamenica javnog tužioca.

Podsetimo, Murgaški je prema navodima optužnog akta nakon kraće svađe pretukao Sačeka sa kojim je pio, a zatim je i sestričinu oštećenog udario rukom u leđa nanevši joj lake telesne povrede.

Nasilnik je sutradan završio u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine na detoksikaciji, a kasnije su ga pregledali lekari Klinike za psihijatriju koji su utvrdili da nema potrebe za hospitalizacijom jer je imao 1,15 promila alkohola u krvi.

Prema navodima optužnice, njegova sposobnost da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima bila je smanjena, ali ne do bitnog stepena.

U optužnici se navodi da je optuženi pokušao da liši života servirku Marijanu Čobanski tako što je ušao u prostorije Centra za rehabilitaciju, gde ju je uočio i sledio, a zatim joj i prišao kada je ušla u prostoriju koja se koristi kao svlačionica i ostava za dostavljanje hrane.

- Ona ga je pitala tom prilikom da li je zalutao i da li mu je potrebna pomoć, na šta se on osmehnuo, uhvatio je za kosu i počeo da joj povlači glavu prema dole, dok je u jednoj ruci držao nož na rasklapanje. Pokušao je da je ubode u vrat, ali je ona uspela da se zaštiti. Uhvatila ga je za ruku i pokušavala je da se oslobodi, ali je tom prilikom posekla palac, a potom još jedan prst. Gurali su se i rvali u toj prostoriji, dok joj je on govorio da će je ubiti i zaklati. Oborio ju je na pod i pao preko nje, ali se odmah i pridigao i nogom je pritisnuo u predelu grudnog koša. Ona je počela da doziva u pomoć, zbog čega joj je odmah prekrio usta i nos. U tom sukobu servirka je zadobila lake telesne povrede, a u jednom trenutku uspela je da se istrgne i otrči do ulaza u zgradu. Dozvala je pomoć i obezbeđenje, a za to vreme se okrivljeni sakrio u liftu za transport hrane, gde su ga, dok je još uvek držao nož u ruci, pronašli radnici obezbeđenja – objašnjava javni tužilac u optužnici.

Šokantna odbrana silovatelja i nasilnika

Podsetimo, okrivljeni Murgaški je na prethodnom ročištu u svojoj odbrani iznetoj pred zamenicom višeg javnog tužioca izjavio da će izneti svoju odbranu u onom obimu koliko se seća, a zatim priznao krivicu za nanošenje teških telesnih povreda Miroslavu Sačeku, ali je za pokušaj ubistva servirke rekao da "ne može da ga prizna" jer se "uopšte ne seća onoga što se dešavalo" kritičnom prilikom.

- Tačno je da sam Sačeka udario tri puta u glavu i oteo mu "papagajke". Ali ga nisam udario tim kleštima. Ne znam odakle mu povrede. A servirku nisam hteo da ubijem jer da sam hteo ja bih to i uradio, a ne bih stajao i gledao kroz prozor – rekao je Murgaški uz napomenu da ne zna zašto se našao u prostoriji koja služi kao svlačionica i ostava, u kojoj je u tom trenutku bila servirka.

Murgaški je pokušao i da opovrgne nalaz i mišljenje veštaka neuropsihijatra koji je rekao da bi posle popijene dve litre alkohola, litre piva i šest bensedina, što je optuženi tvrdio da je konzumirao, on bio u komatoznom stanju.

Murgaški je stoga tražio da bude podvrgnut eksperimentu i pokušao da se opkladi sa sudijom.

- Garantujem 100 odsto da sam popio tu količnu alkohola i lekova. Možemo da se kladimo u čega god hoćete. Spreman sam da se podvrgnem eksperimentu da bih to dokazao – poručio je Murgaški.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.