NIKOLA BOJOVIĆ UBIJEN JE USRED BEOGRADA, TO SU SNIMILE KAMERE: Svi su videli VISOKOG MUŠKARCA SA BELIM KAČKETOM
Nikola Bojović ubijen je usred Beograda, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

pravosnažna odluka

NIKOLA BOJOVIĆ UBIJEN JE USRED BEOGRADA, TO SU SNIMILE KAMERE: Svi su videli VISOKOG MUŠKARCA SA BELIM KAČKETOM

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu

Objavljeno: 24.01.2020. 14:06h
  • 28

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili rođenog brata Luke Bojovića, Nikolu Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine. Ostali pripadnici grupe pravosnažno su osuđeni na kazne od 17 do 35 godina zatvora.

Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu od 2. aprila prošle godine.

Prvu prvostepenu presudu, kojom je Delibašić jedini bio oslobođen od optužbi, 2018. godine je ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. Delibašić je osuđen zbog podstrekavanja na teško ubistvo Vidakovića i zbog zločinačkog udruživanja.

foto: Profimedia

U obrazloženju navedeno je da je sud pogrešno utvrdio činjenice i nije jasno obrazložio zbog čega nije prihvatio svedočenje Miloša Vojnovića, člana grupe koji je priznao delo i ispričao sve što zna. Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, nedovoljno razjašnjena i doneta na "pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju". U obrazloženju sud navodi više razloga za donošenje ovakve odluke – da u presudi sudija Vladimir Duruz nije utvrdio koliko je članova brojala kriminalna grupa, kao ni ko su joj bile vođe.

Saša Cvetanović je osuđen na 35 godina zatvora kao direktni izvršilac ubistva Bojovića, a Ratko Koljenšić na 30 godina zatvora.

Slaviša Novaković je osuđen na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Miloš Vojnović, kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića, sada je dobio 17 godina zatvora. Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i ubijeni Slobodan Šaranović.

Svi osim Cvetanovića osuđeni su zbog krivičnih dela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Goran Bojanić, koji je promenio prezime u Maletić, ovom odlukom je osuđen samo za pripadništvo ovoj kriminalnoj grupi na godinu dana zatvora, koju su prema optužnici organizovali Delibašić i Šaranović.

Nikola, rođeni brat Luke Bojovića, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

foto: Printscreen

Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti, jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bekstvu.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamenu za priznanje ubistva i svedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično delo teško ubistvo od 10 i po godina. Njemu je u kaznu od 17 godina uračunata i ranija kazna po drugoj pravosnažnoj presudi.

On je govorio o svom krivičnom delu, kao i o ulozi Delibašića u ovoj grupi, ali mu tokom prvog suđenja sud u tom delu nije poklonio veru, pa je oslobodio Delibašića.

Zbog toga je Apelacioni sud prošli put ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja, nakon kojeg je Delibašiću na zahtev tužilaštva, Specijalni sud ponovo odredio pritvor. Glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava bio je pokojni Šaranović.

Šaranović je, kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gde izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

Koljenšić je u Crnoj Gori i brani se sa slobode, koja vodi svoju istragu povodom ovih ubistava, pošto Srbiji nije izručila Koljenšića i Šaranovića. U potvrđenoj presudi se navodi i da su pripadnici ove grupe planirali da liše života i Vladimira Jovanovića zvanog Vlada Japanac iz Beograda, Luku Đurovića iz Bara (koji je likvidiran u zatvoru u Spužu), pripadnike njegovog obezbeđenja i Filipa Koraća iz Beograda.

Oni su smatrali da su pripadnici suparničke organizovane kriminalne grupe Luke Bojovića, a koju su smatrali odgovornom za ubistvo Branislava Šaranovića, koje je izvršeno 8. oktobra 2009. godine u Beogradu, navodi se u presudi.

Ubistvo naočigled prolaznika

Nikola Bojović ubijen je u ponedeljak 29. aprila u 7.05 sati u Ulici carice Milice u Beogradu.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ceo zločin snimile su kamere obližnje kopirnice. Na snimku se vidi dolazak dvojice muškaraca, jednog visokog, obučenog u tamno odelo i drugog, dosta nižeg i punijeg, sa belim kačketom i u maslinasto sivoj jakni.

Prvi muškarac išao je nekoliko koraka ispred drugog, koji se zadržao gotovo ispred same kamere, a zatim se sakrio u ulaz zgrade. Posle nekoliko minuta ulicom je naišao Nikola Bojović. Muškarac sa kačketom je tada izašao, izvadio oružje i počeo da puca u njega. Ispalio je najmanje 20 metaka iz automatskog oružja, obilazeći u krug oko njega. Na trotoaru pucao u grudi i stomak. Kada je pao, ubica je nastavio da puca u ranjenog čoveka na zemlji. Zatim se udaljio brzim hodom.

Pogledajte kako je izgledala Nikolina likvidacija:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media