ČAK 40 DECE OSTALO JE PROŠLE GODINE BEZ MAJKI! U porodičnom nasilju ubijeno 28 žena
U porodičnom nasilju ubijeno 28 žena, Foto: Shutterstock

Prijavite malteriranje

ČAK 40 DECE OSTALO JE PROŠLE GODINE BEZ MAJKI! U porodičnom nasilju ubijeno 28 žena

Zakoni usvojeni statiska maltene ista.

Objavljeno:

U Srbiji je prošle godine 28 žena bilo žrtva partnerskog nasilja, dve manje nego 2018. godine, a koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ukazuje na činjenicu da broj žrtava ostaje isti, iz godinu u godinu, uprkos brojnim merama u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.

Ona ističe da je u protekloj deceniji čak 350 žena bilo žrtve femicida.

- Bez obzira na usvajanje Zakona, Strategija, preporuka i raznih akata, podaci iz godine u godinu pokazuju da broj ubijenih žena u Srbiji ostaje isti ili sličan i da se situacija skoro pa ne menja - rekla je Stanojević Tanjugu.

Ekspertska grupa Saveta Evrope juče je objavila izveštaj u kojem pozdravlja mere koje je Srbija preduzela radi primene Istanbulske konvencije, i konstatovala političku posvećenost srpskih vlasti u iskorenjivanju rodno zasnovanog nasilja.

Pozdravljen je napredak u zakonodavstvu, ali i u praksi.

Stanojević nije tako zadovoljna, i smatra da bi bilo manje ubijenih žena kada bi se na problem reagovalo "u startu", odnosno kada bi se shvatilo da su ubistva epilog maltretiranja žena i partnerskog i porodičnog nasilja nad njima koje se ne prijavljuje.

Problem je, ukazuje Stanojević, što se maltretiranje i nasilje i dalje ne prijavljuje i da su brojni razlozi za to što ljudi najčešće govore da neće da se zameraju ili zato što misle da je to porodična - "njihova stvar".

foto: Espreso.co.rs

- Nije tako, to je stvar svih nas. Ne može se neko maltretirati i tako ne može da živi ni žena, ni dete, pa ni taj nasilnik. To su nesrećne porodice, a nasilje ostavlja trajne posledice na sve - istakla je ona.

Kako kaže, počinioci ubistava žena su i prošle godine bili iz svih socijalnih struktura, iako su predrasude da oni dolaze sa margina.

- Bilo je i bogatih, moćnih i visokoobrazovanih počinilaca. Femicid su izvršili i visokoobrazovani ljudi, koji su odlično znali šta iz toga proizilazi - rekla je Stanojević.

(Espreso. rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.