UBICE SU U ŠKALJARCE SASULE 30 METAKA! Koristili su 2 vrste ORUŽJA, nisu imali maske, OVO IM JE POKRILO LICA
UBICE SU U ŠKALJARCE SASULE 30 METAKA!, Foto: Privatna arhiva

NOVI DETALJI

UBICE SU U ŠKALJARCE SASULE 30 METAKA! Koristili su 2 vrste ORUŽJA, nisu imali maske, OVO IM JE POKRILO LICA

Ovo su prvi, nezvanični nalazi istrage grčke policije posle brutalnog ubistva ovog dvojca

Objavljeno:

Ubice vođa kriminalnog crnogorskog klana Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43), njih četvorica, u poznati atinski restoran "Voskopula" ušli su u nedelju uveče kao obični gosti. Nisu nosili maske, već samo marame koje su im pokrile delove lica. Za likvidaciju su koristili dve različite vrste oružja, iz kojih su u "škaljarce" ispalili više od 30 metaka kao osvetu za ubistva koja su obeležila sikob dve zavađene grupe!

Ovo su prvi, nezvanični nalazi istrage grčke policije posle brutalnog ubistva ovog dvojca, koje je na noge podiglo celo Odeljenje uprave za bezbednost Atike. Kamere u taverni su, kako prenose mediji u Grčkoj, snimile napadače, što bi, procenjuje se, moglo umnogome da olakša posao inspektorima u otkrivanju Dedovićevih i Stamatovićevih likvidatora.

- Istraga je pokazala da je reč o dobro planiranom mafijaškom obračunu, jer su ubice mirno ušle u restoran, prišle stolu gde su sedeli Dedović Stamatović ispalili im najmanje po 15 metaka u glavu pred decom. Sa mesta obračuna pobegle su crnim džipom - prenosi portalnewpost.gr. - Stamatovićeva supruga je ranjena u noge prilikom pucnjave i nalazi se u bolnici, dok je Dedovićeva žena od nedelje uveče u šoku, a njihovu maloletnu ćerku nadgledaju dečji psiholozi.

Policija je, u međuvremnu saslušala obe žene, koje su kazale da se ne sećaju šta se dogodilo, kao i da se neznaju gde borave.

- One su ispričale da su došle iz Srbije u Grčku kako bi provele praznike sa svojom porodicom i da vide svoju decu. Policiji su rekle da ne znaju gde su Stamatović i Dedović odseli. Takođe, istakle su da su u restoran došli taksijem - prenose grčki mediji.

Jedna od udovica je kazala policiji da je znala da je njen suprug begunac, ali su obe istakle kako nisu upoznate sa njihovim aktivnostima i učešćem u kriminalnim krugovima.

Istražni organi pravac istrage zasad usmeravaju na, kako se navodi, obračun iz ličnih računa zbog droge ili krijumčarenja cigareta. Ukazuje se i na to da Dedović i Stamatović u nedelju nisu nosili oružje.

Ubijeni Dedović slovio je za jednog od vođa "škaljarskog klana". Pošto je Jovan Vukotić, za koga se sumnja da je formirao ovu kriminalnu grupu, iza rešetaka, tačnije u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, Dedović je navodno preuzeo ulogu glavnog, koji se pita za sve. Za njega je kružila priča da je strah i trepet u crnogorskom podzemlju, a nedavno su "Novosti" došle u posed falsifikovanih dokumenata koje je on koristio. Na dokumentu, koji je navodno izdat u Srbiji, a reč je o vozačkoj dozvoli, navodi se da je on Miroslav Ćirić i da je rođen 13. maja 1973. u Sisku, kao i da ima prebivalište u Staroj Pazovi. U falsifikovanom hrvatskom pasošu mu stoji ime Dragan Popović, a u pratećoj dokumentaciji se navodi da mu je otac Ljubiša, ali su navedeni isti datum i mesto rođenja kao u lažnoj vozačkoj dozvoli. Ovde je, međutim, kao mesto prebivališta navedena Sunja.

Mnogi se sada pitaju da li likvidacija, koja po načinu na koji je izvedena pokazuje da su Dedović i Stamatović praćeni duže vreme, predstavlja kraj "škaljarskog" klana.

- Da li je klan na izdisaju i da li će primat na crnogorskoj krimi-sceni preuzeti ljuti rivali "škaljaraca", njihovi nekadašnji najbliži saradnici iz istog grada, prijatelji i kumovi iz "kavačkog klana", zasad je teško reći, mada, očigledno je da je država na jedvite jade uspela da ih "izgura" iz Crne Gore, gde su sejali smrt od Kotora, preko Budve, Bara, Podgorice - kaže za "Novosti" jedan od istražitelja koji se bavio sukobima dva kotorska klna.

Od njihovih i cevi profesionalnoh ubica zasad je stradalo više od 50 ljudi. Među njima je veliki broj onih koji nisu nikada pripadali kriminalnom miljeu.

Uprava policije Crne Gore potvrdila je da je zvanično obaveštena da su dva crnogorska državljanina u Grčkoj ubijena. Inače, za Dedovićem je bila raspisana poternica zbog vođenja krivičnog postupka za krivična dela teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od dve godine i dva meseca zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Stamatović je tražen zbog krivičnog dela zločinačko udruživanje.

Kao u Bejutu

Daleko od dometa policajaca matičnih zemalja, na toplom Mediteranu utočište traže mafijaši. Ali, kako je mala bara puna krokodila, slede i krvavi obračuni.

Ovako u očima mnogih čitalaca lokalnih portala izgleda Grčka posle likvidacije Dedovića i Stamatovića u Atini

- U poslednjih pet-šest godina sve je više obračuna. Ako ih ne deportuju što pre, južna predgrađa će postati Bejrut - navodi jedan od čitalaca.

Vuković smaknut po sličnom receptu

Surova likvidacija u Atini, shodno načinu na koji je izvršena, podseća na ubistvo Kotoranina Marka Vukovića (41), prošlog petka u beogradskom naselju Bežanijska kosa. U trenutku napada, Vuković je sa dve ćerke i sinom bio u svom automobilu BMV H5, kada je ubica došao sa zadnje strane vozila, prišao mu s leđa i ispalio u njega, navodno, pet metaka iz vatrenog oružja.

Ubijeni Vuković godinama je radio kao kapetan na prekookeanskim brodovima i tada je, navodno, imao sukob sa pripadnicima "škaljarskog klana", ali razlozi konflikta nisu poznati. Kako su preneli crnogorski portali, on nije poznat ni tamošnjoj ni srpskoj policiji, nikada nije hapšen niti osuđivan. Navode da je miran i porodičan čovek, jedno vreme je živeo u Belgiji.

Predsednik Vučić: Našim merama sprečen krvavi pir u Beogradu

Povodom ubistva dvojice vođa "škaljarskog klana" u Atini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je reč o Crnogorcima, a ne o Srbima. Istakao je da je sada jasno koliko je bila važna zabrana brojnim osobama iz kriminalnog miljea, naročito sa teritorije Crne Gore, da ulaze na teritoriju Srbije.

- Krvavi pir koji se dogodio u Atini desio bi se u Beogradu da takve mere nismo preduzeli - istakao je Vučić, poručivši Grcima i premijeru Kirijakosu Micotakisu da ubijeni nisu Srbi, već Crnogorci, koji istovremeno imaju državljanstvo više zemalja Evropske unije.

- Borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji biće teška, ali će država na kraju svakako pobediti - istakao je Vučić.

Na sve strane tone kokaina

U Rumuniji je, pre nekoliko meseci, zaplenjena velika količina kokaina, na obali Crnog mora. Pronađeno je nešto više od tone, ali se sumnja da je još toliko prošvercovano. Kao vlasnici ove droge naveden je "škaljarski klan", posebno Igor Dedović i jedan Bjelopoljac koji živi na primorju, kao i vođa organizovane kriminalne grupe iz Vranja.

Prema operativnim saznanjima američke Agencije za borbu protiv narkotika DEA, blizu 20 tona kokaina otkrivenog na teretnom brodu "MSC Gajan", juna prošle godine, usidrenom u filadelfijskoj luci, pripada ovoj ekipi. U Americi je tada uhapšen Crnogorac Ivan Đurašević sa još nekoliko pomoraca.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.