JURILI SMO MALČANSKOG BERBERINA SA ŽANDARMERIJOM: Kroz šumu i poluprazna sela, a osećaj LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)
Pratili smo poteru za Ninoslavom Jovanovićem iz minuta u minut, Foto: Filip Plavčić

LIČNI UTISAK

JURILI SMO MALČANSKOG BERBERINA SA ŽANDARMERIJOM: Kroz šumu i poluprazna sela, a osećaj LEDI KRV U ŽILAMA! (VIDEO)

Reportažni utisci zabeleženi sa lica mesta

Objavljeno: 15:45h

Radni dan je počeo uobičajeno, i nije mi padalo na pamet da će se pretvoriti u pravu filmsku akciju! Naime, po dolasku na posao, danima smo pratili vesti o tada otetoj devojčici M.K. (12), a jedina informacija koju smo u tim trenucima imali jeste da je nestala na putu do škole i od tada joj se izgubio svaki trag, a za koju se sumnjalo da ju je oteo Ninoslav Jovanović poznatiji kao Malčanski berberin!

Čim su mediji počeli da izveštavaju o nestaloj devojčici, stupila sam u kontakt sa devojčicinom porodicom kako bismo saznali da li su se pojavile nove informacije u vezi sa nestankom devojčice, i kako bismo proverili navode iz medija budući da su se informacije pojavljivale iz časa u čas.

Po uspostavljanju veze, i nakon mog pitanja, čula sam drhtavi glas pun zebnje gde mi je kroz suze njena majka Aleksandra kazala kako sumnja da joj je ćerka oteta, i da joj je svaki sekund bez nje večnost u kojoj ne vidi trag svetlosti.

Aleksandra Karimanović, Monikina majka
Aleksandra Karimanović, Monikina majkafoto: Filip Plavčić

Svaki sekund bez nje mi je sve teži i teži, nema ni traga ni glasa od moje devojčice. Molim Boga samo da je živa, i da je ponovo zagrlim," ovim rečima kroz suze, izjavila je tada za Espreso.co.rs , Aleksandra.

Nakon ovog telefonskog intervjua, uredništvo je donelo odluku da fotoreporter, i ja krenemo za Niš kako bismo danima izveštavali o potrazi za M.K.

Po dolasku u Niš u večernjim časovima i smeštaju u jednom veoma lepom hotelu blizu auto-puta odspavali smo nekoliko sati i već u četiri ujutru krenuli ka selu Orešac do kuće u kojoj je pronađena ošišana kosa.

U Orešcu
U Orešcufoto: Filip Plavčić

Mračno je i prilično hladno. Ispred nas smo videli samo put na kojem nema nikoga, a oko nas je bila samo šuma. Nigde svetla ni na vidiku. Sat otkucava pet, a neizvesnost u tim sitnim satima se oseća u vazduhu.

U jednom trenutku nas je navigacija pogrešno navela te smo sa vozačem otišli u suprotnom smeru koji je vodio kroz neku šumu gde je put bio prilično nepristupačan. Odlučili smo da se vratimo ponovo na glavni put i krenemo u drugom pravcu. U mraku smo ugledali policijsku patrolu, koja nam je objasnila kako da dođemo do Orešca.

U Orešcu
U Orešcufoto: Filip Plavčić

Ubrzo nakon toga smo stigli u Orešac. Bilo je prilično hladno i mračno dok nije svanulo jer nije bilo uličnog osvetljenja, a put jako nepristupačan, seoski. Orešac je delovao kao neko mesto duhova, čak se ni lavež pasa nije čuo. Tamo vlada muk, tišina. Kao da je stalo vreme. Nekako je mesto zaostalo, prava divljina.

U jednom trenutku sam u jednoj kući ugledala plamičak sveće i tri osobe kako sede za stolom, te je u jednom momentu jedan od njih sa zebnjom provirio kroz prozor videvši automobil kojim smo prošli, a potom vratio zavesu i seo za sto.

Konačno smo stigli ispred kuće gde je pronađena ošišana kosa. Na prvi pogled, ispred kuće čiji je vlasnik Goran Bogdanović, ugledali smo policijsku patrolu, koja je čuvala to mesto, jer se čekalo da se izvrši uviđaj budući da su pronađeni tragovi.

1 / 2 Foto: Filip Plavčić

Od ove kuće zemljani put vodi ka potoku, i ulazi se u jednu dolinu u kojoj su stare, napuštene šupe u raspadnom stanju, a okolo se vide brda i ogoljeno drveće.

I dalje nigde ljudi, nigde pasa čak i kada je svanulo.

Inače, ošišana kosa za koju se sumnja da je pripadala nestaloj dvanaestogodišnjoj M.K. pronađena je u štali pored kuće u kojoj je, prema poznatim informacijama, Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin tu bio sa devojčicom.

Primetno je da je na kući razlupano staklo na prozoru, a na jednom konopcu je visila pocepana košulja, i pored česme je viđen opušak od cigarete.

Dvorište je prilično neuredno, zapravo tako deluje sa ulice. Ispod kuće je neka šupa puna nekih stvari.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Inače, policija je trakom obeležila put kojim se Berberin, po svemu sudeći, dovezao do kuće, a pošto je bila postavljena policijska traka, tuda naravno nije moglo da se prođe.

foto: Filip Plavčić

Nakon Orešca, uputili smo se ka selu Podvis u kojem je počela potera, a u kojoj su učestvovali pripadnici žandarmerije, zatim interventne jedinice, granična policija, lovci, psi tragači... a posle nekoliko dana potere priključila se i vojska, takođe su korišćene termovizijske kamere, zatim helikopteri, kao i dronovi.

1 / 5 Foto: Filip Plavčić

Inače, dok smo bili na Tresibabi ugledali smo graničnu policiju koja je termovizijskom kamerom posmatrala sa vrha planine sve delove.

Termovizijska kamera
Termovizijska kamerafoto: Filip Plavčić

U prvi mah, Žandarmerija je počela da vrši pretres po kućama, i da razgovara sa meštanima o tome, da li su primetili nešto sumnjivo. Meštani su bili prilično uznemireni, i uplašeni, ali ujedinjeni u jednom, a to je da se Monika pronađe, i Ninoslav Jovanović privede pravdi.

Nakon toga, potera je nastavljena ka pruzi jer je prema navodima meštana, Malčanski berberin navodno viđen, kako je prošao preko pruge sa M.K.međutim, niko nije znao da potvrdi kada je to tačno bilo, i kog dana, dakle, to su u tom trenutku bile samo glasine koje je trebalo proveriti.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Dakle, na pruzi su zaista pronađeni tragovi, te je se Žandarmerija rasporedila u tri grupe kako bi detaljno pretražila šumu.

Bilo je veoma neizvesno, ali uzbudljivo budući da smo iz razgovora sa njima saznali da su otkrili nekoliko mesta na kojima je prethodnih dana Malčanski berberin držao M.K., te da su im u potrazi i građani veoma pomogli.

Potraga je trajala od ranih jutarnjih časova, pa sve do kasno uveče, ali nije davala konkretne rezultate u tim trenucima.

Sela su prilično pusta, i u njima obitava uglavnom starije stanovništvo. Primera radi, u selu Podvis gde su nas ugostili meštani, kazali su nam da tu živi od tridesetak do četrdesetak ljudi, jer su mlađi otišli "trbuhom za kruhom".

U razgovoru sa meštanima, kazali su nam da strahuju za svoje živote budući da višestruki silovatelj tada nije bio uhapšen.

Na licu mesta su mi rekli da po tim selima žive njegove žrtve kojima je šišao kosu i silovao ih.

Meštani su bili prilično uznemireni, i zabrinuti, jer u tim selima postoji mnogo napuštenih kuća, a Jovanović odlično poznaje teren i kako su nam kazali, mesecima se pripremao i pravio skrovišta.

Osim sela Podvis, žandarmerija, kao i sve raspoložive jedinice su pretraživale i sela Glogovac, Viljaž, Rgošte, dakle, sva sela u okolini Knjaževca gde se sumnjalo da je Jovanović držao M.K., i sve vreme je helikopter kružio nad ovim selima. U poteri su dosta pomagali psi tragači koji su markirali određene tragove, kao i lovci koje su pretraživali nepristupačnija mesta.

Osim toga, u selu Podvis smo saznali da je u blizini vikendica u kojoj su navodno pronađeni lutka i konopac, i kako su kazali meštani Jovanović je tu navodno prenoćio sa M.K.. Naime, vikendica je duboko u šumi, a na ulasku smo zatekli Žandarmeriju koja je stajala pored puta.

Vikendica je izgledala prilično napušteno. Kada se uđe u šumu, primeti se ogromno prostranstvo na kojem su neke poljane i ta mala kuća, a ujedno i jedina na tom prostranstvu u kojoj su navodno prespavali.

Polako je počeo da pada mrak kada smo kolega i ja krenuli ka toj vikenici budući da smo u prethodnim satima intenzivno pratili poteru, a i temperatura se drastično spustila, i vetar je počeo da duva. Izgledalo je sve kao u nekom horor filmu, i bilo je mnogo blata koje se zalepilo po čizmama.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Inače, sve raspoložive jedinice su svoje aktivnosti nastavile u večernjim časovima, kao i u toku noći. Teren je postajao sve nepristupačniji, a poteru je otežavao mrak.

Čim je pao mrak, ponovo je zavladao muk, i tišina u tim selima, te posle nijednog meštanina nismo videli, jer su se plašili da izađu iz svojih domova budući da tada Malčanski berberin nije bio uhapšen.

Nakon obilaska svih sela, dakle, od četiri ujutru do 19 časova, uputili smo se u Suvi Do u mesto gde živi Monikina porodica. Po dolasku u porodicu Karimanović, na njihovim licima smo videli strah, zebnju, strepnju od samog ishoda potere.

1 / 3 Foto: Filip Plavčić

Devojčicina majka je danima bila pod sedativima vidno uplašena i uplakana. Kazala je da se M.K. nije žalila da ju je bilo ko pratio, i da je sasvim normalno tog jutra krenula u školu.

Osim toga, razgovarali smo i sa devojčicinim ocem Robertom , a na samom početku smo prekinuli intervju, budući da je u jednom momentu zaplakao te nas zamolio da se vratimo na početak sa pitanjima.

Takođe, članovi porodice su bili prilično uplašeni, a devojčicina sestra od tetke Suzana, kao i tetka Marina su nam ispričale da su imale košmare noć pred nestanak M.K.

Pre neku noć sam sanjala da sama sebi vadim kosti glave i da imam ogromne čvoruge. Kada sam proverila značenje pisalo je da ću biti u nekoj žalosti", kazala je Marina.

Nakon završenih razgovora sa porodicom, uputili smo se ka hotelu.

Nastupio je predah od napornog dana.

Konačno, san je bio najpotrebniji posle više od dvadeset sati provedenih na hladnoći, po šumama, brdima, poljanama kojima se ne nazire kraj... u glavi mi se stvorila mapa svih tih mesta koja smo obišli u okolini Knjaževca, to bih mogla opisati jednom rečju, a to je pustoš.

Ujutru smo se odmah uputili ka školi koju pohađa M.K. Međutim, iz škole su nam kazali da ne žele da daju bilo kakve izjave jer su nastavnici kao i učenici veoma uznemireni zbog situacije koja se dešava već danima.

Škola koju pohađa Monika
Škola koju pohađa Monikafoto: Filip Plavčić

Potom smo se uputili na mesto gde je poslednji put viđena u 7.28 časova, dakle, osam minuta nakon što je napustila kuću i krenula ka školi.

Poslednji put viđena
Poslednji put viđenafoto: Filip Plavčić

Nakon toga, put nas je dalje vodio ka susednom selu, ka Malči u kojoj živi Ninoslav Jovanović poznatiji kao Malčanski berberin.

Kuća u kojoj je živeo Malčanski berberin
Kuća u kojoj je živeo Malčanski berberin foto: Filip Plavčić

Na prvi pogled, Malča deluje naseljenije u odnosu na prethodna mesta koja smo obišli.

Ninoslav Jovanović
Ninoslav Jovanovićfoto: Printscreen / Facebook

U razgovoru sa meštanima Malče, rekli su nam, da ga se plaše, kako je veoma neuračunljiv, i da je više puta bio iza rešetaka. Kazali su nam da je imao običaj da spava po tuđim vikendicama, iako ima svoju kuću, i da je od malena voleo da bude u centru pažnje te je često pravio ekcese.

Objasnili su nam da se Jovanovićeva porodica prilično namučila kako bi mu obezbedila sve uslove za život, ali to njemu nije bilo bitno.

Takođe, meštani Malče su nam rekli, da se krio sa M.K. i kod Malčanske petlje. Naime, petlja se nalazi uz sam put, sa strane je primetan vinograd, a zemljanim putem se ulazi u šumu koja je okružena bodljikavim šibljem.

U blizini Malčanske petlje je i groblje. Uglavnom, pusto je, i ekološki dosta neuređeno.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

U tom bodljikavom šiblju je navodno napravio zemunicu koju je ogradio šatorskim krilom.

Podsetimo, nakon devet dana potrage M.K. je pronađena, a nju je pronašao Nišlija, Emil Živić, i to u svojoj vikendici, a Jovanović se dao u bekstvo čim je ugledao Živića.

foto: Nemanja Nikolić

Inače, nedaleko od Emilove vikendice nalazi se kuća koja pripada majci Malčanskog berberina.

Šta je porodica izjavila nakon saznanja da je Monika pronađena, čitajte u linkovima ispod:

Takođe, u njihovoj porodici je zavladala prava sreća nakon saznanja da je devojčica pronađena živa.

Isto tako, Ninoslav Jovanović poznatiji kao Malčanski berberin uhapšen je 05. 01. 2020. godine na groblju u Malči, nakon 17 dana potraga za njim.

Jovanović je sat i po vremena pre hapšenja, viđen u dvorištu jedne kuće u Malči. Vlasnik ga je prepoznao i ubrzo shvatio da je begunac spavao u njegovom seniku.

Podsetimo, Malčanski berberin taj nadimak dobio je jer je svoje žrtve otimao, držao u zatočeništvu i pre seksualnog zlostavljanja šišao.

Nakon saznanja da je Ninoslav Jovanović uhapšen oglasila se porodica Karimanović, više o tome čitajte u linkovima ispod:

Ovoj bukvalno filmskoj akciji je došao kraj, bilo je neverovatno pratiti aktivnosti žandarmerije, i kretati se po nepristupačim terenima, dakle, sa novinarske strane težak zadatak za izveštavanje.

(Espreso.co.rs/J. J., foto: Filip Plavčić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.