ARKAN JE I U RAZBOJNIŠTVU BIO KAVALJER: Cela Evropa ga je znala PO JEDNOM GESTU tokom PLJAČKE!
Cela Evropa ga je znala PO JEDNOM GESTU tokom PLJAČKE!, Foto: Printscreen

RAZBOJNIK S RUŽOM

ARKAN JE I U RAZBOJNIŠTVU BIO KAVALJER: Cela Evropa ga je znala PO JEDNOM GESTU tokom PLJAČKE!

Sa solo pljačkama u skandinavskoj zemlji prestao je kad mu je prijatelj Dragan Joksović Jokso otkrio da je skoro 30 odsto cigareta u Evropi švercovano

Objavljeno:

Željko Ražnatović Arkan pljačkao je po mnogim evropskim zemljama, a najviše je voleo Švedsku. Urbana legenda, potvrđena sa više strana, kaže da nekada Šveđani uopšte nisu zaključavali vrata, sve dok u njihovu zemlju nije došao Arkan.

Kako ga se i ne bi plašili kada je za samo četiri meseca izvršio osamnaest pljački u Švedskoj i "digao" nekih 87.000 kruna, poprilične pare u ta doba.

On se, pak, trudio da sa Šveđanima uspostavi dobre odnose, pa je u pljačku odlazio kao kavaljer. Zato je tamo ostao zapamćen i kao "razbojnik s ružom". Ušao bi u banku sa cvetom u jednoj ruci i pištoljem u drugoj i lepo zamolio blagajnicu da mu isprazni novac u kesu. Ostavio bi joj cvet i udaljio bi se.

foto: Dado Đilas/EPA/Dragovejnovic

Sa solo pljačkama u skandinavskoj zemlji prestao je kad mu je prijatelj Dragan Joksović Jokso otkrio da je skoro 30 odsto cigareta u Evropi švercovano.

Prema pisanju švedskih medija, iako je bio već dovoljno bogat, Arkan je odlučio da se uključi u ovaj posao kada mu je Joksa rekao da je godišnje u igri pet milijardi dolara.

Skandinavsko tržište bilo je potpuno otvoreno zbog Joksovićevih prijateljstava na skoro svim nivoima švedske državne uprave.

Švedska policija i pravosuđe smatraju da su Arkan i Joksović početkom 1997. godine formirali deo panevropske mreže za šverc cigareta. Te godine količina cigareta prokrijumčarenih u Švedsku se udvostručila, odnosno iznosila je 40 miliona cigareta.

foto: Facebook/Puls Asfalta

Kada je Joksović ubijen na hipodromu u Stokholmu, Arkan je u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva.

Takođe je švedskim vlastima zapretio da ako brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, dug će namiriti tako što će se osvetiti nad švedskim vojnicima u sastavu SFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Na terenu, u Bosni, odmah su preduzete pojačane mere bezbednosti. Joksovićev ubica vrlo brzo osuđen je na doživotnu robiju. Posle toga, Arkan se više nikad nije vratio u Švedsku.

Bonus video

Novica Tončev skija na Kopaoniku

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.