OVAKO IZLEDA POČETAK POTRAGE ZA NESTALIM DETETOM: Šta tačno raditi u slučaju otmice?!
Foto: Printscreen/mapchart.net, Profimedia, Ilustracija

DETALJI

OVAKO IZLEDA POČETAK POTRAGE ZA NESTALIM DETETOM: Šta tačno raditi u slučaju otmice?!

U svakoj zemlji postoje pravila kada se sistem aktivira, kao i ko i kako može da pomogne policiji u potrazi

Objavljeno:

Devojčica je nestala u petak, 20. decembra, na putu od kuće do škole. Za njom se intenzivno traga od momenta prijave nestanka, a trenutno su angažovani svi raspoloživi resursi, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

„U potrazi se koriste termovizijske kamere, policijski službenici pretražuju teren, a uključeni su i pripadnici Žandarmerije i Helikopterske jedinice", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Policija počinje potragu odmah po prijavi nestanka. Zakon o policiji izmenjen je 2015. godine, do kada se čekalo na početak potrage između 24 i 48 sati. Taj član zakona promenjen je godinu dana posle smrti Tijane Jurić, devojčice koja je oteta i ubijena, a izmenjeni član simbolično je nazvan „Tijanin zakon".

Šta se dešava kada nestane dete

Ukoliko se posumnja na nestanak, treba odmah obavestiti policiju. Slučajevi nestanka se prijavljuju policiji na broj 192, a u Srbiji funkcioniše i jedinstveni evropski broj 116000 za nestalu decu. Pokrenut je 2012. kao SOS linija u organizaciji ASTRA. Ova organizacija sarađuje sa policijom, ali i porodici pruža različite vidove podrške. Broj je dostupan 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a pozivi su besplatni.

„Cilj ovog SOS telefona je da, po prijemu prijave nestanka, osigura trenutnu akciju usmerenu na uspešan pronalazak deteta, što podrazumeva pomoć policiji u vršenju potraga, kao i podršku porodici čije je dete nestalo", navodi se na sajtu te organizacije.

Ove godine je ASTRA dobila 10 prijava nestale dece - šest devojčica i četiri dečaka, kao i pet prijava nestalih beba.

„Od desetoro dece, troje je pobeglo od kuće, u četiri slučaja se radilo o međunarodnoj roditeljskoj otmici, u dva slučaja deca su nestala na neki drugi način ili je način nestanka neutvrđen. Jedno dete je otela treća osoba. Većina ovih slučajeva je pozitivno rešena, dok su neki u procesu razrešenja", navodi se u odgovoru ASTRE.

Koraci koje treba preduzeti ako je dete nestalo koje predlaže organizacija koja se bori protiv trgovine ljudima ASTRA

- ako je dete nestalo u prodavnici ili tržnom centru, o tome traba obavestiti odmah menadžera, obezbeđenje ili druge zaposlene

- ako je dete nestalo iz kuće, treba pretražiti detaljno sva mesta gde bi moglo da bude (unutar kuće, kod komšija, u parku, oko zgrade, okolne ulice itd.), odnosno sva mesta gde bi dete moglo da bude, da zaspi, ili odakle ne bi moglo da izađe

- pozvati rođake, susede, prijatelje ili prijatelje deteta i tražiti informacije koje bi mogle da koriste prilikom potrage za detetom

- ukoliko je nestalo dete starije, proveriti sa njegovim prijateljima da li je nekoga obavestilo o promeni planova

- obavezno kontaktirati policiju i u stanicu poneti slike deteta ne starije od šest meseci

Ova organizacija takođe nudi pomoć i podršku u procesu oporavka i (re)integracije ukoliko je pronađeno dete pretrpelo neki vid eksploatacije.

„U zavisnosti od detetovih potreba, dostupna je psihološka, pravna i medicinska pomoć, savetovanje, alternativni smeštaj, podrška u nastavku školovanja i drugi vidovi neophodne asistencije", kažu u ASTRI.

Šta je Amber alert?

Iako policija angažuje sva raspoloživa sredstva, postoje i drugi načini kojima čitava zajednica može da se uključi u pretragu. Jedan od njih je sistem Amber alert, za čije se uvođenje zalaže i fondacija Tijana Jurić.

„Razgovarao sam sa brojnim institucijama. Na konferenciji koja je u septembru održana u Subotici premijerka Ana Brnabić obećala je da će Vlada razmotriti takav mehanizam, kao i da ćemo se sastati naknadno i razgovarati o tome, međutim do danas se ništa nije dogodilo", priča za BBC na srpskom Igor Jurić.

U zemljama u kojima funkcioniše, sistem upozoravanja - alarmiranja - javnosti pokreće sea kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti. Informacije o nestanku deteta se preko ovog sistema hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije - na televiziji, radiju, društvenim mrežama, bilbordima, posterima - kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta.

Objavljuju se podaci o nestalom detetu, kada i gde je poslednji put viđeno, kako je obučeno i kome se obratiti u slučaju da neko zapazi i prepoznaje dete. Ovaj sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa koja je oteta i ubijena.

Kada je o Evropi reč, postoji mreža u kojoj su Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Italija, Velika Britanija, Švajcarska, Slovačka, Rumunija, Portugal, Poljska, Holandija, Malta, Luksemburg i Litvanija. - piše Alo.rs

Za prvih šest meseci 2019. godine, građani evropskih zemalja u kojoj mreža funkcioniše alarmirani su kroz ovaj sistem 21 put. Prema podacima iz jula, 20 dece je uspešno pronađeno, dok se za jednim potraga nastavila.

Hoće li biti uveden u Srbiji?

Uvođenje ovakvog sistema znatno bi ubrzalo potragu za nestalim detetom u Srbiji, priča Jurić, čija je ćerka Tijana oteta i ubijena u julu 2014. Njeno telo pronađeno je posle 12 dana.

„Zalažemo se za uvođenje ovakvog mehanizma, jer ne postoji adekvatan način da se svi građani uključe u potragu", kaže Jurić.

Ministar Nebojša Stefanović izjavio je u avgustu 2018. da država razmatra različite mehanizme sa tužilaštvom i Ministarstvom pravde, a jedan od njih je i Amber alert.

„Videćemo šta će biti moguće u ovoj godini, da ne bih davao neke rokove, ali ćemo se potruditi da bude značajno bolje nego što je to bilo do sada", rekao je tada Stefanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.