DIREKTOR PSOVAO I VREĐAO PORODICU POGINULOG RADNIKA NAMENSKE? Susreli se ispred suda u Ivanjici!
Radoš Milovanović, Foto: Printscreen

kako ga nije sramota?

DIREKTOR PSOVAO I VREĐAO PORODICU POGINULOG RADNIKA NAMENSKE? Susreli se ispred suda u Ivanjici!

Ovo suđenje od početka prati napetost, ali i skandalozni događaji

Objavljeno: 15:12h

Suđenje optuženim za eksploziju u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima 2017. godine u kojoj su poginula dva radnika - mladić Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, nastavljeno je juče u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo protiv Radoša Milovanovića, generalnog direktora, Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona "Raketno gorivo" u kojem se dogodila nesreća, i Tome Stojića, rukovodioca sektora bezbednosti i zaštite u toj fabrici.

Ovo suđenje od početka prati napetost, ali i skandalozni događaji. Na prvom ročištu, iz fabrike su organizovano došli radnici kako bi dali podršku direktoru Milovanoviću, ali se događaj ispred ivanjičkog suda pretvorio u sraman skup jer je napadnuta porodica poginulog mladića. Na prošlom ročištu, pre oko mesec dana, okupila se podrška porodici.

Juče nije bilo skupova niti kontraakcija, ali se negativno istakao direktor fabrike Radoš Milovanović. On je pre suđenja isprva uputio psovku sestri i majci nastradalog Milomira Milojevića.

- Ne želim da ponavljam psovku, imamo je na snimku. Pre suđenja je direktno mene i majku opsovao i uvredio najgorom i najprimitivnijom psovkom. Posle suđenja je ocu rekao da je đubre - kaže za "Blic" sestra poginulog mladića Mirjana.

"Blic" je dobio snimak verbalne prepirke direktora i oca. Nakon suđenja, direktor Radoš Milovanović, inače penzioner već 15 godina, krenuo je ka izlazu iz suda. Sestra se uputila z anjim i pitala o razlogu psovki navodeći šta joj je rečeno.

- Zašto ste rekli "j.... vam majku"? - pita ona, a on na to ubacuje i otac koji pominje svog mrtvog sina.

Direktor odgovara da ih uopšte ne primećuje.

Otac je nastavio da mu postavlja pitanja, ali se direktor nije osvrtao i koračajući ka kolima dobacio:

- Beži, bre, đubre jedno - potom i dodao komentarišući oca "lud čovek".

Pre ulaska u automobil, direktor dobija instrukcije svoje saradnice, potparolke fabrike Milke Božić Jovanović:

- Nasmejte se i sedite u kola - rekla mu je ona.

Iako nije bio najavljen nikakav skup podrške porodici, direktor Radoš Milovanović, u fotelji "Namenske" već 37 godina, došao je sa obezbeđenjem. U pratnji su bili Vladimir Dimitrijević, šef obezbeđenja fabrike, Vladimir Gavrilović i Ivan Đokić. Svi su bili u civilu. Na suđenje, osim advokata i obezbeđenja, došli su potparolka "Namenske" ali i sindikalci - predsedik Sindikata Zoran Babić, predsednik Sindikata raketnih goriva (gde je bila eksplozija) Dragić Šuljagić i predsednik pravne službe fabrike.

Odbranu je juče izneo Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona "Raketno gorivo". On je naglasio da se sa tehnološkim barutnim ostacima mora pažljivo rukovati jer su osetljivi na udare. Prema njegovim rečima, uzrok paljenja nije nitroglicerin koji je bio izdvojen na zidovima, već udar koji je nastao u toku pretovara burića na vučno vozilo.

Na pitanje tužioca da li postoje propisi za utovar i istovar burića, Lončar nije imao odgovor. Rekao je samo da postoje propisi o transportu opasne materije. Naveo je da je postojala naredba o načinu transporta.

- Nije bilo eksplozije, već je došlo do požara. Nisu ispoštovani propisi o nošenju zaštitne opreme i pretovara burića - kazao je Lončarević.

On je dodao da radnici koji rade na pretovaru znaju da se bure preko kolena utovaraju na vučno vozilo. I da mora da se spusti pažljivo. Radnici su bili upoznati koliko je barut opasna materija i svaki radnik na svom radnom mestu ima propis. Ukoliko se ne ispoštuje nareda direktora, odgovoran je poslovođa.

Međutim, advokat porodice Vladimir Todorić na to je rekao "da su propisi koji su vladali, po rečima optuženog, bili zastareli".

- Optuženi je rekao da su propisi bili prevaziđeni i glupi i da se zbog toga nisu poštovali. A da su krivci za to što se desilo dva metra ispod zemlje - rekao je Todorić.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.