Gradimir dve godine zlostavljao dete i dobio SAMO GODINU DANA ROBIJE, u njegovu korist svedočila majka devojčice
Ilustracija, Foto: Shutterstock

ŠTA BRE??

Gradimir dve godine zlostavljao dete i dobio SAMO GODINU DANA ROBIJE, u njegovu korist svedočila majka devojčice

Preneražena žena utrčala je u sobu, otela mu dete iz ruku i odvela je kući

Objavljeno:

Gradimir I. (65) iz Leskovca osuđen je na samo godinu dana zatvora zbog seksualnog zlostavljanja devojčice od 11 godina, iako je to krivično delo trajalo čak dve godine, a osuđeni je imao čak i oralni seks sa detetom. Takvu kaznu tražilo je tužilaštvo, a potvrdila su je tri suda.

"Sramota za pravosuđe, državu i sistem", komentar je povodom ove presude ljudi koji se bave zaštitom prava dece.

Gradimiru I. izrečena je, najblaže rečeno, niska kazna, jer zakon omogućava da ona bude do pet godina zatvora za krivično delo koje mu je stavljeno na teret - nedozvoljene polne radnje nad maloletnom osobom. Međutim, optužnicom koju je protiv Gradimira podnelo Osnovno tužilaštvo u Leskovcu tražena je kazna od samo godinu dana.

Da stvar bude gora, Osnovni sud u Leskovcu proglasio je Gradimira krivim i osudio ga na godinu dana, kako je Tužilaštvo i zahtevalo.

Takvu presudu potom su potvrdili i Viši sud u Leskovcu, ali i Apelacioni sud u Nišu. I ova presuda je postala pravosnažna.

Apelacioni sud je u obrazloženju naveo da je kazna "odmerena", a oca oštećene devojčice uputio na građansku parnicu.

Devojčica prolazila kroz pakao

Gradimir I., inače otac troje odrasle dece, dalji je rođak žrtve, deteta koje je sada tinejdžerka, a imalo je 11 godina kada se krivično delo događalo. On je otkriven u novembru 2011. godine, kada je baka devojčice videla kroz prozor da mu dete sedi u krilu, da je on grli, približava je sebi i ljubi je u usta, liže po licu i dodiruje.

Preneražena žena utrčala je u sobu, otela mu dete iz ruku i odvela je kući. Nakon toga pozvala je policiju i prijavila užas.

Devojčica je kasnije u Centru za socijalni rad, timu koji je formirao sudija, ispričala da su je takve stvari doživljavala dve godine, a po onome što je do detalja opisala zaključeno je devojčicu primoravao na oralni seks.

- Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, ali Tužilaštvo je pri podnošenju optužnog predloga, dakle pre nego što je počelo suđenje, odredilo visinu kazne. Sudijama je dozvoljeno da umanje kaznu koje tužilaštva predlažu, a u Krivičnom zakoniku nigde ne piše da nam je zabranjeno da presudimo više. Međutim, praksa je pokazala da Apelacioni sud u takvim slučajevima odbaci naš predlog i prihvati predlog tužioca - objašnjava jedan od sudija Osnovnog suda.

Sudija Novica Dimitrijević, koji je doneo presudu i obrazložio je na 25 strana, nije hteo da je komentariše za medije.

Da sve bude strašnije, upitno je i koliko je Tužilaštvo dobro procenilo krivično delo koje se Gradimiru stavilo na teret, budući da se na osnovu onoga što piše u presudi, jasno može zaključiti da se radi o težem krivičnom delu, obljubi sa detetom, za šta je zaprećeno od pet do 12 godina zatvora. U presudi se navodi da je Gradimir zloupotrebio poverenje, jer su se njihove porodice družile, da je devojčici pretio batinama, da ju je šamarao, te da ju je ucenjivao da će sve ispričati njenim roditeljima.

Gradimir I. je na sudu sve negirao i branio se da je devojčicu "veoma voleo" i da bi se "poljubili u oba obraza kada bi se videli", a tog dana ona ga je, kako je kazao, ljubila jer je bila srećna što joj je pokazao kako mišolovka lovi miševe.

Gradimira je na sudu branila samo njegova sestra, koja je, kako je ispričala, bila u drugoj prostoriji dok je on nad detetom vršio nedozvoljene polne radnje. Njegova supruga i deca nisu dolazili na ročišta, niti su svedočili.

Majka svedočila protiv deteta

Devojčica koju je Gradimir I. dve godine seksualno zlostavljao živi s babom i ocem.

Na nisku kaznu uticalo je i to, kako proizilazi iz presude, što je majka svedočila protiv svog deteta. Na suđenju je rekla da je njena kći "sklona lažima" i da je "u neku ruku sama kriva što joj se to desilo, ukoliko joj se desilo".

Nezabeležen slučaj

Ljiljana Nešić, predsednica nevladine organizacije "Žene za mir", koja se bavi zaštitom žena i deca od nasilja i čija je kancelarija regionalna i za područja Niša i Pirota, kaže da je zgrožena onim što je "bludnik" uradio detetu koje nije moglo da se brani i koje "nije imalo potpunu svest" šta se dešavalo.

- Zgrožena sam onim što je uradio detetu, a još više visinom kazne. To je simbolična kazna, sramota i za naše tužilaštvo i za sudstvo, sramota i za Apelacioni sud. Sramota za državu, za sistem. Molila bih oca devojčice da se žali Ustavnom sudu - rekla je Nešić i dodala da joj je bilo loše kada je pročitala šta sve piše u presudi.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.