NOVOPAZARCI POD UŽASNIM UTISKOM: Šokirani snimcima tuča osnovaca koji đaci prodaju za 50 DINARA!
Tuča u Novom Pazaru, Foto: Printscreen

skandal

NOVOPAZARCI POD UŽASNIM UTISKOM: Šokirani snimcima tuča osnovaca koji đaci prodaju za 50 DINARA!

Policijska uprava Novog Pazara identifikovala je četiri dečaka, koji su učestvovali u tučama...

Objavljeno: 14.12.2019. 16:01h
  • 3

Snimci na kojima se vide brutalne, unapred dogovorene, tuče učenika Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Novom Pazaru šokirale su javnost i izazvale burne reakcije na društvenim mrežama, dok se potezi i adekvatne mere odgovornih tek očekuju.

Uznemirujući video-klipovi počeli su da kruže u četvrtak, a na njima se mogu videti besomučne tuče učenika, dok više njih sa strane “navija” i sve to snima mobilnim telefonima.

Okršaji su, nezvanično, organizovani kako bi dečaci “odmerili snage”, a snimci su kasnije korišćeni kao dokaz za raspravu o tome “ko je pobedio”. Jedan od roditelja učenika sedmog razreda jedne osnovne škole ispričao je za RTV Novi Pazar da se grupe učenika sastaju nakon ili pre časova u blizini škole na zakazane tuče koje snimaju mobilnim telefonima i posle prodaju snimke drugim učenicima za 50 dinara kako bi videli kako kažu oni “ko je koga prebio”.

Škola: Obavestili smo nadležne organe

Direktorka OŠ “Vuk Karadžić” Rafeta Emrović kaže za “Blic” da je rukovodstvo škole u čevrtak popodne saznalo za tuče učenika i snimke koji kruže internetom.

- Iako se tuče nisu desile u zoni škole, već nekoliko ulica dalje, iznenađeni smo i zatečeni jer u našoj školi ranije nije bilo ovakvih pojava. Imamo školskog policajca, psihologe, pedagoge, Tim za sprečavanje vršnjačkog nasilja. O svemu smo obavestili nadležne organe, roditelje, pokrenuta je zakonska procedura i biće preduzete sve neophodne mere da se ovakve pojave iskorene – priča Emrović.

Šokirani su i roditelji, veliki broj njih je došao u školu kako bi se raspitali šta se desilo i sa prosvetnim radnicima dogovorili dalje korake.

- Pre nego svalimo krivicu na druge, mi roditelji treba da se pogledamo u oči i utvrdimo da li smo i gde pogrešili prilikom vaspitanja dece. Vaspitanje potiče iz kuće, iz porodice, dok ga u školi, pored učenja, nadograđuju. Gledajući one snimke mislim da smo žestoko omanuli – naglašava majka jednog od učenika ove novopazarske škole.

I dok većina korisnika društvenih mreža osuđuje ponašanje dece, od učesnika tuče do onih koji sa strane navijaju i snimaju, navodeći da je to sve produkt poremećenog sistema vrednosti u društvu, drugi u svemu ne vide ništa loše, opravdavajući time da su se slične stvari dešavale i “u njihovo vreme”.

- Ovoga je uvek bilo, samo što u naše vreme nije bilo telefona da se snima. Samo da se posle tuče izmire, bez želje za osvetom. Bez oružja, samo pesnice, bez većih povreda. Ništa strašno – jedan je od takvih komentara.

Policija identifikovala učesnike tuča

Policijska uprava Novog Pazara identifikovala je četiri dečaka (jednog od 11 godina i trojicu dvanaestogodišnjaka) koji su učestvovali u tučama i o svemu obavestila Centar za socijalni rad i nadležne u prosvetnim organima. O tome da li će i kakve mere biti preduzete protiv roditelja, biće naknadno odlučeno.

 

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media