BIVŠI PINK PANTER NIJE  SVEDOČIO U SLUČAJU ATENTATA NA MILANA BEKA: Švajcarci su unapred tražili PITANJA ZA ADROVCA
Švajcarci su unapred tražili PITANJA ZA ADROVCA, Foto: Privatna arhiva

KO JE ON?

BIVŠI PINK PANTER NIJE SVEDOČIO U SLUČAJU ATENTATA NA MILANA BEKA: Švajcarci su unapred tražili PITANJA ZA ADROVCA

Adrovčevo ime se u ovom slučaju pominje praktično od početka

Objavljeno:

Ivan Adrovac, bivši pripadnik grupe "Pink Panter" i suprug drugooptužene za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka iz novembra 2014. godine na Senjaku, nije bio saslušan pred sudom, a od toga se odustalo proletos.

- Za saslušanje Adrovca video-linkom obezbeđena je posebna sudnica u Specijalnom sudu, ali on ni ovoga puta neće biti saslušan. Problem je u tome što švajcarsko pravosuđe, pozivajući se na njihove konvencije, zahteva da Adrovcu budu najpre predočena pitanja na koja će odgovarati pred beogradskim Višim sudom, pa tek onda da se desi samo saslušanje - rekao je za tada izvor upućen u suđenje.

Osim toga, postojao je problem u dokumentaciji koja je već poslata na adresu švajcarskih organa.

Adrovčevo ime se u ovom slučaju pominje praktično od početka. Najpre nezvanično, kroz operativna saznanja o njegovoj umešanosti, a potom i javno (u leto prošle godine), na suđenju, kada su veštaci sudu predstavili saznanja da je Adrovac učestvovao u praćenju Beka neposredno pred pokušaj ubistva.

Veštak za telekomunikacije veštačio je telefone Ivana Adrovca i optuženih Maje Adrovac i Aleksandra Zdravkovića, kao i "specijala" za koje se veruje da su ih koristili ključnih dana, i tako prvi put dovela u vezu Ivana Adrovca sa ovim postupkom. Adrovac se prvi put u medijima pojavio u januaru 2014. godine, kada je priveden sa još šestoricom muškaraca, a mediji su ga obeležili kao saradnika Luka Bojovića. Tada su prilikom hapšenja u Beogradu kod njih pronađeni i droga, oružje, falsifikovana dokumenta i skupoceni "roleks" satovi, od kojih jedan navodno vredi 35.000 evra.

U julu naredne 2015. godine, osam meseci nakon pokušaja ubistva, Ivan Adrovac beži iz Srbije, samo dan pre policijske akcije u kojoj će mu biti uhapšena supruga Maja jer je njen DNK pronađen na čaurama metaka kojima je pucano na Beka. Adrovac se, može se tako reći, i nije vešto krio budući da je lociran nekoliko meseci kasnije u Švajcarskoj. On se, dok mu je supruga bila u zatvoru a starateljstvo nad dvoje male dece dovedeno u pitanje, provodio u noćnim klubovima u Cirihu. Ovako je srpska policija i dobila saznanja gde se on nalazi, iako za njim nije izdata poternica.

Neposredno nakon pucnjave na Senjaku, u medijima se pojavila i priča koja objašnjava pozadinu pokušaja ubistva biznismena. Prema tim informacijama, Adrovac se krio na relaciji Švajcarska, Češka, Nemačka i Švedska, i to zajedno sa jednim albanskim biznismenom i saradnicima Luke Bojovića.

- Putuju zajedno, a logistiku skrivanja omogućavaju im saradnici pomenutog Albanca - rekao je tada za "Blic" izvor iz MUP-a.

Pozadina još nepoznata

- Atentat na Beka je bio naručen. Od koga, još nije poznato, ali ako je muž uhapšene Maje umešan u zločin, kao što se veruje, trag u daljoj istrazi mogla bi da bude veća suma novca koju je on odranije dugovao Filipu Koraću. Pretpostavljamo da je taj dug prebijen tako što je Adrovac angažovan da ubije Beka - rekao je ranije izvor Blic-a.

Ovi navodi, međutim, nikada nisu potvrđeni kroz istragu policije ili tužilaštva i ne pominju se na suđenju.

Podsetimo, sudsko veće Višeg suda u Beogradu izreklo je danas presudu optuženima za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka pre pet godina, kada je teško ranjen u Beogradu.

Aleksandru Zdravkoviću izrečeno je 10 godina, dok je Maja Adrovac oslobođena.

Tužilaštvo je ranije predložilo kazne zatvora ne manje od po 15 godina za Maju Adrovac i Aleksandra Zdravkovića, a advokati odbrane traže oslobađajuće presude.

Maji Adrovac, optuženoj da je pomagala, ovo je druga presuda, jer je ranije oslobođena, ali je Apelacioni sud vratio predmet na ponovno suđenje.

Tužilaštvo navodi da je ona pomogla u krivičnom delu i ostavila tragove DNK.

U međuvremenu je uhapšen Zdravković optužen da je pucao u Beka, tako da su optužnice spojene u jedinstven postupak.

Zdravkoviću je ranije suđeno pred Specijalnim sudom zbog učestvovanja u otmici kao član "Zemunskog klana", ali je oslobođen.

Planirano je bilo da se video-linkom kao svedok sasluša Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac, koji je, po navodima medija, u zatvoru u Švajcarskoj zbog pljački, ali se zbog komplikacija od toga odustalo.

Beko rekao je da je na njega pucao "profesionalac", a da se svedoci napada "sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju".

"Ko stoji iza ovoga sumnjam onoliko koliko smem da sumnjam", rekao je Beko, navodeći da bi možda, uz neko hrabrije tužilaštvo, i on bio hrabriji, a i da bi se svedoci setili svega što je bitno.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.