DANKA JE NARKODILERIMA JAVLJALA DA IH POLICIJA PRATI? Ovo je zapisničarka tužilaštva koja je uhapšena
Danka Popović, Foto: Facebook

ODAVALA SLUŽBENE TAJNE

DANKA JE NARKODILERIMA JAVLJALA DA IH POLICIJA PRATI? Ovo je zapisničarka tužilaštva koja je uhapšena

Popovićeva je živela sama sa dvoje dece u stanu, nakon što se razišla od supruga

Objavljeno:

Zapisničarka Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Danka Popović (39), koja je u utorak uveče uhapšena po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, kako se sumnja, odavala je službene tajne ljudima iz kriminogenog miljea sa kojima je najmanje godinu dana bila na vezi - saznaju "Novosti".

U Šapcu je ova vest odjeknula kao bomba, posebno jer se Popovićevoj na teret stavlja da je, u više navrata tokom 2019. godine, iz Tužilaštva iznosila informacije o posebnim merama nadzora, odnosno o praćenju i prisluškivanju, koje su bile pod oznakom "strogo poverljivo". Akcije MUP i BIA na taj način su kompromitovane i dovedene u pitanje, kao i bezbednost samih operativaca.

- Neki osumnjičeni bi bili duže vremena praćeni, a kada bi sve bilo spremno za hapšenje, policajci su, žargonski rečeno, imali "ćorak" - kaže naš izvor blizak šabačkom pravosuđu. - Postalo je nepojmljivo da ljudi na merama, baš tako dobro mogu da predvide kada su u opasnosti, pa se uključila i BIA.

Radno mesto uhapšene zapisničarke bilo je kod zamenika višeg javnog tužioca Milana Milutinovića, koji je ujedno i portparol Tužilaštva, pa je tako mogla da motri i kontroliše baš sve informacije koje dolaze i odlaze iz ove ustanove. Međutim, viši javni tužilac Zoran Obradović, u sredu nije želeo da komentariše slučaj.

- Strašna stvar - kratko je rekao Obradović i uputio nas na Tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK.

Naši izvori kažu da je Popovićeva "radila" i sa trgovcima narkoticima, kojih, kako tvrde, i te kako ima u Šapcu. Pozicija u Tužilaštvu, gde radi već niz godina, kao i činjenica da je reč o rođenoj Šapčanki, sa širokim krugom poznanstava, nažalost, pružila joj je priliku i za ovu, navodno, vrlo isplativu saradnju.

Popovićeva je živela sama sa dvoje dece u stanu, nakon što se razišla od supruga. Pre udaje, bar tako tvrde njeni prijatelji, kretala se među ljudima za koje se veruje da su na ivici zakona, pa se zato nisu mnogo iznenadili kad su saznali da je uhapšena.

Kako je Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo, nakon saslušanja biće odlučeno o daljem toku krivičnog postupka. Prema navodima prijave, daktilografkinja je osumnjičena za krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Akcija je sprovedena u saradnji tužilaštva i SBPOK, Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala, i Odseka za suzbijanje visoke korupcije i BIA.

Nadzor i komunikacija

Popovićeva je kao daktilograf, odnosno zapisničarka Višeg javnog tužilaštva u Šapcu bila zadužena za obradu inicijativa za primenu posebnih dokaznih radnji - nadzora, komunikacije i kretanja osumnjičenih. Službene tajne, koje je navodno odavala, sadržale su informacije prema kojim osumnjičenima je u toku primena posebnih dokaznih radnji sa stepenom tajnosti - strogo poverljivo!

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.