OLGU JE MUŽ UBIO ISPRED CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: I dalje se postavlja pitanje ČIJI JE TO PROPUST BIO
Ilustracija, Foto: Kurir

strašno

OLGU JE MUŽ UBIO ISPRED CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: I dalje se postavlja pitanje ČIJI JE TO PROPUST BIO

Olga Lovrić je trpela porodično nasilje godinama pre nego što je bivši suprug ubio u julu 2017. godine

Objavljeno: 15:51h

Među poslednjim žrtvama starog sistema zaštite od porodičnog nasilja našla se porodica Lovrić. Smrt ispred Centra za socijalni rad potresla je javnost u julu 2017. godine, a nadležni su obećali da će utvrditi ko je napravio propuste. U međuvremenu su dve osobe smenjene.

Olga Lovrić je trpela porodično nasilje godinama pre nego što je bivši suprug ubio u julu 2017. godine. Olga je ubijena ispred Centra za socijalni rad u Beogradu, naočigled svoje dece, od strane dva puta osuđivanog nasilnika na uslovnom otpustu.

Olgina smrt otvorila je pitanje odgovornosti institucija čiji je posao da žrtve porodičnog nasilja zaštite.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sprovelo je nadzor u Centru za socijalni rad, nakon čega su u novobeogradskoj ispostavi Centra pokrenuli disciplinski postupak protiv više radnika koji su radili na Olginom slučaju.

Smenjene su Mikiana Stevanović, direktorka beogradskog Centra za socijalni rad, zatim rukovoditeljka novobeogradske ispostave Centra, a nekoliko radnika je disciplinski kažnjeno.

Iz Centra za CINS nisu želeli da komentarišu konkretni slučaj.

Slučaj se u martu 2018. našao pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, ali do optužnice nije došlo.

„Oni (Centar) su bili prijavljeni za nesavestan rad u postupanju vezano za praćenje te porodice. Izvršene su provere kod različitih organa i nakon analize svega što smo dobili ocenjeno je da u konkretnom slučaju nema elemenata za krivično gonjenje“, objasnila je za CINS Irena Bjeloš, portparol Višeg tužilaštva.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra (AŽC) smatra da je u ovom slučaju više institucija podbacilo te da je trebalo ispitati i odgovornost policije i tužilaštva. Međutim, objašnjava Ignjatović, ubistvo Olge Lovrić ne treba svesti na utvrđivanje odgovornosti, već i na sprečavanje da se greške ponove.

„Možemo li da promenimo nešto u proceduri, možemo li da od sutra svaki put kada imamo određenu indiciju bolje reagujemo? Mi gubimo živote žena, jer nešto u proceduri nije dobro urađeno. Moramo da znamo šta su crvene zastavice“, kaže Ignjatović.

Iako je Olga u više navrata prijavljivala zlostavljanje, između ostalog kada bi njen bivši suprug dobio slobodan vikend iz zatvora, nasilje nije sprečeno.

Samo mesec dana pre Olginog ubistva na snagu je stupio Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, sa ciljem da spreči porodično nasilje i zaštiti žrtve, najčešće žene.

Novi zakon predviđa da policija po prijavi mora da reaguje odmah – nasilniku da zabrani da prilazi ili kontaktira žrtvu, a policija, tužilaštvo i centar za socijalni rad da sačine dugoročan plan kako bi žrtva mogla da nastavi svoj život bez straha da će je nasilnik pronaći i ponovo napasti.

Međutim, informacije do kojih je došao CINS pokazuju da ni ovakav sistem ne pokazuje rezultate te da se ubistva žena, kao najekstremnija manifestacija nasilja, nastavljaju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CINS.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.