SRPSKA POLICIJA OTKRILA OPASNU PREVARU: Ovako nešto još nismo videli!
Ilustracija, Foto: Sonja Spasić

hapšenje

SRPSKA POLICIJA OTKRILA OPASNU PREVARU: Ovako nešto još nismo videli!

Uhapšene su četiri osobe zbog postojanja sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki

Objavljeno:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile više koruptivnih krivičnih dela u postupcima javnih nabavki, čime je opština Lajkovac oštećena za više od 10.000.000 dinara.

Uhapšeni su D.V. (1972), odgovorno lice firme „Cevas ko“ doo iz Lazarevca, koji se tereti da je izvšio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i krivično delo falsifikovanje službene isprave, M.P. (1982), bivše odgovorno lice javnog preduzeća „Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac“, koja se sumnjiči da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok su P.M. (1975), član komisije za javnu nabavku, i G.B. (1975), predstavnik ponuđača firme „Dragan Marković“ iz Lajkovca, uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Sumnja se da je D.V., 2015. godine, prilikom konkursa za četiri javne nabavke vredne 8.087.540 dinara, investitoru „Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Lajkovac“ dostavio ponude sa falsifikovanim sadržajem, na osnovu kojih je izabran kao najpovoljniji ponuđač.

Osumnjičeni M.P. i P.M., se terete da su maja 2016. godine u postupku javne nabavke neosnovano doneli odluku o dodeli ugovora za izvođenje pripremnih radnji na izgradnji fudbalskog terena u opštini Lajkovac firmi "Cevas ko“.

Sumnja se da su M.P. i P.M., uvažili zahtev za zaštitu prava koju je podnela firma "Cevas ko" iako ta ponuda nije ispunjavala tražene uslove u pogledu tehničkih kapaciteta, čime su opštinu Lajkovac oštetili za 7.296.449 dinara.

Takođe M.P. se tereti da je 2018. godine, u postupku javne nabavke izgradnje trotoara u Lajkovcu, neovlašćeno obaveštavala osumnjičenog G.B. o drugim ponudama, na osnovu čega je prilagođavanjem konkursne dokumentacije omogućeno da firma „Dragan Marković“ iz Lajkovca dobije posao. Sumnja se da je opština Lajkovac, na ovaj način oštećena za 2.859.780 dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.