ODRŽANA KOMEMORACIJA MLADOM FIZIČARU MIHAJLU SPORIĆU: Ana Brnabić se upisala u knjigu žalosti (FOTO) (VIDEO)
Komemoracija Mihajlu Sporiću, Foto: Espreso.co.rs

tuga

ODRŽANA KOMEMORACIJA MLADOM FIZIČARU MIHAJLU SPORIĆU: Ana Brnabić se upisala u knjigu žalosti (FOTO) (VIDEO)

U Matematičkoj gimnaziji počela je komemoracija u 10 sati

Objavljeno: 10:59h

Mihajlo Sporić biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

On je preminuo 7. novembra u Velikoj Britaniji, a da je bolestan saznao je kada je počeo da studira. Sa karcinomom pluća borio se dve godine. Umro je tokom završne godine studija.

foto: Aleksandar Stojanović

U Matematičkoj gimnaziji počela je komemoracija u 10 sati. Porodica je u suzama zauzela prve redove, a među prisutnima je i premijerka Srbije, Ana Brnabić koja se upisala u knjigu žalosti.

foto: Aleksandar Stojanović

- Naš Mihajlo Sporić stajao je na ovom mestu kada je završavao školu i vodio program. Opraštao se od škole a mi se sada nažalost opraštamo od njega. Mihajlo je prerano tiho napustio ovaj svet. Najbolji mladi srpski fizičar. Matematička gimnazija bila je njegova jedina želja. On i škola su se prepoznali. Razvijao je svoj talenat. Dostojanstveno je predstavlja svoju školu svoju porodicu i sebe, rekla je jedna od profesorki u Matematičkoj gimnaziji.

foto: Aleksandar Stojanović

- Putuj Mihajlo sa Anđelima prekratko si svetlucao u ovom našem svetu. Vole te tvoji profesori i tvoja matematička gimnazija, dodala je.

Direktor Matematičke gimnazije se takođe oprostio od mladog fizičara.

- Poslednjih nekoliko dana su najtužniji u istoriji matematičke gimnazije. Mihajlo je bio izuzetan najbolji među najboljim. Impresionirao je sve, pa i mene. Ostao sam zatečen bogatstvom njegove ličnosti. Bio sam ubeđen da će da pobedi nepravdu koja ga je zadesila. Bićeš zapamćen, večna ti slava, rekao je direktor te fimnazije.

foto: Aleksandar Stojanović

Prijatelji nisu krili suze kada su se opraštali od svog prijatelja i kolege.

- Nisi voleo patetiku, pokušaću da ne budem patetičan. Ali ne mogu da ne kažem da mi je bila čast što sam bio tvoj prijatelj. Kada smo putovali veći deo tvog kofera zauzimale su društvene igre. Bio si drug na kog je svako od nas mogao da se osloni. Probleme si sagledavao racionalno i bio si večiti optimista, rekli su njegovi drugari.

Oni su napomenuli kako je Mihajlo ulagao u fiziku i kako su svi voleli putovanja sa njim jer je to uvek postajala avantura.

Jedan od njegovih drugova mu je i odsvirao posebnu kompoziciju. U pitanju je Betovenova sonata "Pathetique" Br. 8 u c molu opus 13. Ova Betovenova sonata je najtragičnija muzika celog njegovog opusa, ako se izuzme simfonija “Kako sudbina kuca na vrata”.

Izdavač je toliko bio pogođen njom da joj je pre izdavanja dao ime Grande sonate pathétique.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.