UŠLI SMO U TOCILOVO NARKO-CARSTVO: Ono što smo tamo zatekli... UOSTALOM, POGLEDAJTE I SAMI (FOTO)
Porodična kuća Mladena Novakovića Tocila, Foto: Espreso.co.rs, MUP, Printscreen

porodična kuća

UŠLI SMO U TOCILOVO NARKO-CARSTVO: Ono što smo tamo zatekli... UOSTALOM, POGLEDAJTE I SAMI (FOTO)

Tocilo je, pre privođenja u Mladenovcu, hapšen u junu 2016. godine, i to dok je čekao poziv za odsluženje zatvorske kazne za krivično delo koje je izvršio 2008. godine

Objavljeno:

Za samo šest meseci od momenta kada je izašao iz zatvora Mladen Novaković, zvani Tocilo (37), iz Amerića kod Mladenovca, uspeo je da ponovo organizuje kriminalnu grupu koja je krijumčarila heroin iz Turske, od koje su istražitelji proteklih dana oduzeli čak 77 kilograma najčistijeg heroina i pola kilograma kokaina vrednog čak pet miliona evra.

Ekipa Espreso.co.rs danas se uputila do porodične kuće Tocila. U dvorištu smo zatekli stariju ženu, kako okopava vrt ispred kuće.

Travnjak ispred kuće bio je uredno podšišan. Kuća i sve oko kuće odisalo je mirom, naizgled ništa ne odaje sliku da je ovo kuća u kojoj živi jedan od najvećih narko-dilera, kome je zaplenjeno 77 kilograma najčistijeg heroina.

1 / 7 Foto: Espreso.co.rs

Ništa u njoj ne daje utisak nikakve raskoši i bogatsta. Uredna, lepo uređena seoska kuća u mirnom kraju u uskoj uličici posle pruge.

Ipak, žena je našim pojavljivanjem bila vidno uznemirena i pre nego smo se približili kapiji počela je da viče i vređa.

Nakon nekog vremena na ulaznim vratima pojavio se i muškarac, koji je najpre porazgovarao sa ženom, a potom (nakon što je shvatio da je naša ekipa tu) se uputio iza kuće, ka zadnjem delu dvorišta.

Neko vreme proveo je tamo, a onda se zajedno sa ženom uputio prema nama terajući nas i upućujući pretnje. Žena je ne znajući šta više da radi od besa najpre mahnito krenula preko dvorišta ka nama, onda se krila iza ograde i na kraju naša kola gađala kamenjem.

- Uhapšen je i odgovara, šta ima da slikate. Da bog da ti bilo sve najgore. Treba čovek da uzme motku i da vas sve isprebija. Samo probaj da mi uđeš ovde zvaću miliciju da vas pohapsi - urlala je žena.

Na pitanje za Tocila većina u selu odmahuje rukom i glavom ne želeći da bilo šta kaže. Čini se u strahu.

Ono što najviše iznenađuje jeste da ulica u kojoj živi Tocilo i njegova porodica očigledno jeste jedan potpuno mirna, seoska, porodična ulica na granici sa onim što bi moglo da se nazove i pustim.

Automobili ne prolaze, samo neki traktorista koji se uputio na njivu. Na ulici i u dvorištima gotovo da nema ljudi.

Podsetimo, Mladen Novaković iz Amerića kod Mladenovca, zvani Tocilo samo šest meseci nakon što je izašao iz zatvora uspeo je da organizuje kriminalnu grupu koja krijumčari heroin iz Turske, od kojih su istražitelji proteklih dana oduzeli čak 77 kilograma najčistijeg heroina i pola kilograma kokaina vrednog čak pet miliona evra.

Tocilo je sumnjičen kao vođa organizovane kriminalne grupe, a iz zatvora je pušten u maju nakon što je odslužio godinu i deset meseci kazne na koju je osuđen zbog organizovanja krivičnih dela, tačnije organizovanja grupe pljačkaša.

Tocilo je, pre privođenja u Mladenovcu, hapšen u junu 2016. godine, i to dok je čekao poziv za odsluženje zatvorske kazne za krivično delo koje je izvršio 2008. godine.

Novaković je tada uhapšen u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a sa njim je priveden i Mihailo Đorđević.

U akciju njegovog hapšenja bili su uključeni i pripadnici Žandarmerije, a inspektori ispituju njihovu eventualnu povezanost sa prodajom narkotika.

Kriminalnu karijeru Novaković je započeo 2008, kada je uhapšen zbog zelenašenja, i to tek pošto je jedna njegova žrtva iz sela u okolini Mladenovca pokušala da se ubije jer više nije mogla da plaća zelenašku kamatu.

Naime, početkom 2007. godine Novaković je žrtvi pozajmio 9.000 evra, a tokom narednih godinu i po dana od njega je naplatio kamatu od čak 42.600 evra!

Dužnik je zbog duga rasprodao svu imovinu i pokušao da se obesi, ali mu je kanap pukao. Preživeo je, a zelenaško klupko je počelo da se odmotava. Novaković je uhapšen, osuđen na četiri i po godine zatvora, ali je pušten na slobodu do pravosnažnosti presude.

Na slobodi nije mirovao, već je 2010. godine ponovo uhapšen i tada je osumnjičen da je organizovao osmočlanu bandu koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare i vozilo za transport novca FTO sistema.

U kriminalnoj grupi su bili mladići iz Mladenovca, Sopota i okoline, od kojih većina ranije nije imala problema sa zakonom. Vrednost opljačkanog plena bila je oko 20 miliona dinara. I tada je policija sumnjala da je Novaković trguje drogom, ali za to nije bilo dokaza.

Sud ga je, opet, pustio iz pritvora, iako je i tada čekao pravosnažnost presude za zelenašenje.

Slobodu je iskoristio da razgrana narko-mrežu u šumadijskim gradovima, pa je 2012. opet uhapšen...

Sa njim su privedeni i Miroljub Stepanović, zvani Mirko Ćelavi iz Mladenovca i Marko Milivojević iz Amerića, inače bivši zatvorski čuvar, kao i troje saradnika. Oni su uhapšeni u nastavku akcije koju je smederevska policija započela privođenjem petoro mladenovačkih dilera, među kojima su bili Milan Dimitrijević, zvani Bombonica, i Miloš Ignjatović, poznatiji kao Miša Konj, tada osumnjičeni a kasnije i osuđeni za trgovinu drogom na narko-tržištu u Mladenovcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Topoli i Aranđelovcu.

Interesantno je da i tada kod Novakovića, za koga se verovalo da je rukovodio kriminalnom grupom, nije nađena droga, već su narkotici bili kod njegovih saradnika.

Ni nakon toga nije odlučio da se smiri, već je počeo da se bavi trgovinom heroina, ali je ovaj put imao još osmišljeniji plan. Postao je šef kriminalne grupe, u kojoj je bilo još devet saradnika, i organizovano su krijumčarili i prodavali narkotike.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.