PREMINUO VLADIMIR PETRIĆ! Srbija se OPRAŠTA od svog velikana, suze su i u VLADI
Vladimir Vlada Petrić, Foto: Damir Dervišagić

TUGA

PREMINUO VLADIMIR PETRIĆ! Srbija se OPRAŠTA od svog velikana, suze su i u VLADI

Na pozorišnoj i filmskoj sceni ostaće upamćen kao harizmatični reditelj

Objavljeno:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom smrti našeg znamenitog reditelja, fimskog kritičara i teoretičara Vladimira Vlade Petrića uputio je telegram saučešća sledeće sadržine:

„U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće članovima porodice i poštovaocima dela Vladimira Vlade Petrića.

Na pozorišnoj i filmskoj sceni ostaće upamćen kao harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma i profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom inspirativnom energijom. Verovao je da je mašta, uobrazilja čoveka pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma, i borio se da film postane, i ostane, istinski organon života.

U Americi je osnovao i vodio Filmski arhiv Harvarda kroz koji je radio na promociji filmske umetnosti i podsticanju multidisciplinarnog pristupa njegovom izučavanju.

Petrićev odlazak predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak za srpski film i srpsku kulturu uopšte“.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.