NIJE MOGAO DA LETI AVIONOM ZBOG PROBLEMA SA SRCEM, ALI GA NIKAD NISAM VIDELA BEZ OSMEHA! Prijatelji o MIHAJLU
Mihajlo Sporić, Foto: Printscreen/Youtube

tuga

NIJE MOGAO DA LETI AVIONOM ZBOG PROBLEMA SA SRCEM, ALI GA NIKAD NISAM VIDELA BEZ OSMEHA! Prijatelji o MIHAJLU

Kembridž proglasio trodnevnu žalost!

Objavljeno:

Stravična vest da je Mihajlo Sporić (22), nesvakidašnji talenat i jedan od najboljih studenata koje je Srbija izrodila, preminuo, potresla je celu javnost.

Tragičnu vest najteže su primili njegovi najbliži, koji i dalje ne mogu da poveruju da su ostali bez ovog "posebnog" i "uvek nasmejanog mladića", posebno jer ni poslednjih dana svog života nije odavao utisak teško bolesne osobe.

Njegova drugarica sa takmičenja iz fizike Aleksandra Dimić kaže da je Mihajla videla poslednji put pre mesec dana u Parizu.

- Tada nije mogao da leti avionom zbog nedavne operacije na srcu i komplikacija sa nakupljanjem vode. Ipak, i tada je bio nasmejan i izgledao je dobro. Verujte, od kada ga poznajem, nikada ga nisam videla bez osmeha. Samo nekoliko nedelja posle susreta, stanje mu se pogoršalo - kaže Aleksandra.

foto: Printscreen/Youtube

Kako priča za "Novosti", on je imao "sve kvalitete koje jedna osoba može da ima".

- Držao je nastavu mlađim učenicima, organizovao zabave i društvene igre na svakom putovanju na kojem smo bili. On je bio onaj koji uvek ustupa pola svog kofera kako bi se na put ponele sve moguće društvene igre, od "monopola" do karata. Neverovatno koliko je uz sve to bio uspešan - dodaje ona.

Ni bolest ga, kaže, nije promenila, a nikada ga nije videla ljutog.

- Bio je ne samo najbolji sportista, najbolji fizičar, najbolju učenik, nego i mnogo više od toga. Bio je optimističan, nikada niste mogli da vidite da se ne bori, da ne veruje u život i pored svega što ga je snašlo. Predivno je svirao klavir. Organizovao je okupljanje drugara, ja sam starija od njega šest godina, a on me je naučio neke društvene igre. Najviše smo voleli da igramo avalon. Kad se pojavio, Mihajlo nas je učio kako se igra. Cela matematička sada igra tu igru - priča Aleksandra.

Tokom prve godine na Kembridžu propustio je čitav semestar, priča Aleksandra, ali je ubrzo sve uspeo da nadoknadi.

- Za finalne ispite uspeo je sve da nadoknadi i da bude, kada se pogledaju prethodne tri godine, najbolji student na Trinitiju - dodaje ona.

Umesto cveća za sahranu, novac uplatiti u humanitarne svrhe

Dok svi pričaju o njegovim izuzetnim uspesima u raznim naučnim disciplinama, ali i toplini i dobroti njegovg duha, ne treba zaboraviti ni humanost kojom njegova porodica pleni.

Mihajlova sestra Marija, učenica četrvrtog razreda gimnazije, bavila se humanitarnim radom, pa je tako u septembru ove godine organizovala turnir u odbojci, kako bi se prikupio novac za bolesnu decu.

- Oni su prijatelji našeg udruženja, i umeli su da i u teškim trenucima misle na drugu decu koja se u Srbiji leče od malignih bolesti. Deca koja se bore sa malignim bolestima su heroiji i pobednici, tako ćemo pamtiti i Mihajla - kažu u NURDOR-u.

Prema prvim informacijama, postoji mogućnost da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ali zasad zvaničan zahtev nije podnet.

- Mihajlova porodica nas je obavestila o tome da će pozvati sve ljude da umesto cveća uplate donaciju na naš račun. U ime svih mališana koji se trenutno leče u Srbiji, zahvaljujemo im se na ovom humanom gestu - rekli su iz Fondacije za decu obolelu od raka NURDOR.

foto: Printscreen/Youtube

Kembridž proglasio trodnevnu žalost

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu Mihajla Sporića (22), dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Mihajlo Sporić završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, nosilac je Vukove diplome, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.