KNELE JE NA DEMONSTRACIJAMA 1991. BIO PORED VUKA DRAŠKOVIĆA! Sve je počelo sa Giškom koji MU JE BIO UZOR
Knele pored Vuka Draškovića na protestu protiv Slobodana Miloševića 9. marta 1991. godine, Foto: Printscreen

LEGENDE DEVEDESETIH

KNELE JE NA DEMONSTRACIJAMA 1991. BIO PORED VUKA DRAŠKOVIĆA! Sve je počelo sa Giškom koji MU JE BIO UZOR

Knele pored Vuka Draškovića na protestu protiv Slobodana Miloševića 9. marta 1991. godine

Objavljeno:

Krajem osamdesetih, Beogradom vlada voždovačka grupa kriminalaca koju vodi Goran Vuković zvani Majmun, inače ubica Ljubomira Magaša tj. Ljube Zemunca. Među njima je i poznati Đorđe Božović Giška koji za svog pulena uzima mladog Kneževića.

To je vreme kad je stara garda ljudi iz podzemlja još uvek uticajna. Većina ih je u zrelim godina, sa ozbiljnim iskustvom kriminalnog rada u inostranstvu koji im je obezbeđivala tadašnja Udba (Uprava državne bezbednosti) praveći im falsifikovane pasoše u zamenu za likvidaciju političkih i svakih drugih neprijatelja ili ih jednostavno sklanjavši sa beogradskih ulica po principu – bolje da luduju po Dizeldorfu nego ovde. To je vreme kada Željko Ražnatović Arkan, renomirani kriminalac i radnik Državne bezbednosti zavodi red na severnoj tribini stadiona Crvene zvezde i formira svoju Srpsku dobrovoljačku gardu koja će kasnije činiti zločine u Hrvatskoj i Bosni, a njegove maskirane ubice će kasnije ubiti i premijera Srbije Zorana Đinđića.

Giška Božović, rođen u Peći 1955. u Peći, bio je bokser i kriminalac, krupan i jak čovek koji se pridružio Vuku Draškoviću i njegovom Srpskom pokretu obnove, najvećoj opoziciji vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića. Prateći tadašnji trend, osniva paravojnu formaciju Srpska garda koja kratko učestvuje u tek započetom ratu u Hrvatskoj. Knežević, kao Božovićev najbolji đak, postaje član Garde i navodno učestvuje i u borbama u Borovu selu kod Vukovara. Postaje i deo obezbeđenja Vuka Draškovića, a na nekim snimcima demonstracija 9. marta 1991. vidi se kako stoji odmah do Draškovića na spomeniku knezu Mihajlu na Trgu Republike.

Đorđe Božović Giška ubijen je u Gospiću krajem 1991. godine pod ne baš jasnim okolnostima.

Nakon smrti svom mentora, Knele postaje blizak sa Radojicom Nikčevićem, tadašnjim tajkunom koji je zahvaljujući dobrim političkim vezama sa SPS-om dobro plivao u rasturenoj privredi tadašnje Jugoslavije. Ima priča da, promenivši političku opciju, Knele učestvovao u razbijanju studentskih demonstracija 1992. godine i odrađivao još neke prljave poslove za režim.

Pored tih poslovno-političkih veza, mladi i temperamenti Knežević često upada u probleme sa drugim kriminalcima. Zbog svađe oko učestvovanja u poslovima auto-otpada, puca u noge kockaru Zoranu Kovačeviću Koči u punom klubu „Tifani". Ispred kafića „Freska" u prepone ga je ranio Crnogorac Milan Janković zbog neke svađe. Spasao se skokom kroz prozor. Nepoznati napadači su mu ispred kluba „Nana" na Senjaku kalašnjikovima isrešetali porše dok je sedeo u njemu. Nijedan metak ga nije pogodio. Učestovao je i u mnogim drugim pucnjavama u gradu.

(Espreso.co.rs / Vice)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.