PREOKRET U ISTRAZI O PETROVOJ OTMICI: Procurio jeziv plan braće Jovišić, evo šta su zapravo hteli da traže!
Petar Mitrović, Foto: Filip Plavčić, Privatna arhiva

KAKVI LJUDI

PREOKRET U ISTRAZI O PETROVOJ OTMICI: Procurio jeziv plan braće Jovišić, evo šta su zapravo hteli da traže!

Osim toga, prema prvim nalazima istrage, dvojica mlađih Jovišića su obraćala pažnju na svaki detalj

Objavljeno:

NA ideju da otmu Petra Mitrovića (13) iz Stare Pazove, došli su mlađi Jovišići, Lazar (19) i Nikola (17), dok su im podršku u osmišljavanju plana pružili njihov otac Marko (54), ali i Lazarov drug Aleksa Mrđa (19) - saznaju "Novosti".

Ovo su novi detalji iz istrage kidnapovanja dečaka koje je uznemirilo Srbiju. Ceo plan je bio do detalja skovan, pa su u tu svrhu pokupovane čak i nove pripejd kartice za mobilne telefone!

Osim toga, prema prvim nalazima istrage, dvojica mlađih Jovišića su obraćala pažnju na svaki detalj, a verovatno ih je u nekim stvarima "posavetovao" i otac Marko.

VEĆ ROBIJAOTROJICI osumnjičenih za otmicu Petra Mitrovića (13) nakon saslušanja u tužilaštvu prebačeni su u pritvorsku jedinicu Kazneno-popravnog zatvora u Sremskoj Mitrovici. Marku nije ovde prvi put da boravi, on ima čak i nekoliko fotografija iz jednog od paviljona ovog kazamata.

- Bili su kod kuće kada im je javljeno da je Petar sa drugarima nedaleko od centra - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - Odlučili su da ga te večeri kidnapuju. Ostavili su telefone kod kuće i seli u auto, svetloplavi "punto". Sa njim su se odvezli do Ulice Branka Radičevića, za koju su smatrali da je idealna da izvedu svoj plan.

Posle otmice trinaestogodišnjaka, Petrov telefon su koristili da namame i njegovog brata Aleksu. Tu su napravili prvu grešku, jer nisu očekivali da su braća bila toliko bliska da su detaljno poznavala navike, pa čak i način pisanja poruka onog drugog. Sledeći "gaf" bio je kada je Petra pozvala majka i na kraju razgovora čula kako sin nekome kaže da "mu skine to sa očiju".

- Sve se to brzo odvijalo i kidnaperi su se uspaničili - navodi naš sagovornik. - Više nisu hteli da zovu Mitroviće sa Petrovog telefona, a njegov aparat su sklonili kako ih policija ne bi locirala. Odmah po prijavi nestanka, inspektori su pažljivo sklapali kockice. U Policijskoj stanici Stara Pazova napravljen je pravi štab. Ništa nije prepušteno slučaju. Stigli su inspektori iz Beograda, Novog Sada i Sremske Mitrovice. Nije bilo predaha.

Detaljno su pregledani snimci sa nekoliko objekata u delovima oko ulice gde je nestao Mitrović. Koliko su se Jovišići dobro pripremili svedoči i činjenica da je samo jedna kamera zabeležila sumnjiv svetloplavi "fijat punto" u kritično vreme i u blizini mesta otmice. Taj trag je profesionalcima iz policije bio dovoljan da identifikuje i pohapsi osumnjičene.

Saučesnik Aleksa Mrđa

Motiv kidnapovanja trinaestogodišnjaka još nije rasvetljen, ali indicije govore da je najverovatnije reč o materijalnoj koristi i da je jedan od planova bio da od porodice Mitrović iznude čak milion evra! Jer, ova familija važi za jednu od imućnijih u Staroj Pazovi i ovom kraju. U toj nameri ih je sprečila policija, koja ih je brzo uhapsila.

- Mitrovići su nedavno kupili Rupovu kuću, koja je bila ugledna porodica germanskog porekla, a najznačajniji iz ove porodice bio je Viktor, po zanimanju advokat. Taj objekat su renovirali i trebalo bi da bude adaptiran u restoran. Mitrovići su vredni i radni, obrađuju nekoliko hektara zemlje, imaju svoju zemljoradničku zadrugu i stalno ulažu u mašineriju - priča naš sagovornik, koji poznaje ovu porodicu, ali ne želi ime da mu spominjemo.

S druge strane, pojedini meštani posumnjali su da je otmica najmlađeg Mitrovića, možda i neka vrsta osvete Jovišića, koja se vuče godinama. Navodno, kako se priča, Petrov deda, Branislav pre tri decenije je radio kao policajac u ovom mestu pa je, prema nekim tvrdnjama, čak i hapsio Marka Jovišića.

Napušteni objekat kraj Dunava u kojem je čuvan dečak

- Branislav je posle radio kao zatvorski čuvar u Centralnom zatvoru u Beogradu. Marko jeste imao problema sa zakonom. U to vreme držao je kafanu i u njoj su ilegalno boravile Ukrajinke, ali koliko je, javnosti poznato, nikada oni nisu imali direktan sukob - kaže naš sagovornik, dodajući da je Marko kasnije ogrezao u nezakonite radnje, izražavajući žaljenje što su i njegovi sinovi krenuli njegovim stopama.

PROČITAJTE JOŠ - Ispovest maćehe Alekse Mrđe: Lazar je pozvao majku Natašu i lagao da su na pecanju, a oteli su Petra. Tek smo u nedelju saznali šta se desilo!

Istraga još nije utvrdila ni čiji su objekat osumnjičeni iskoristili, da bi u njemu skoro 24 sata, u nehumanim uslovima, držali Petra.

- To mesto je oko šest kilometara udaljeno od naselja Belegiš, u šumi na samoj obali Dunava i veoma je nepristupačno da se dođe do tamo - navodi izvor iz policije. - Još se utvrđuje ko je vlasnik tog objekta, koji su osumnjičeni videli kao idealnu lokaciju da drže zarobljenog dečaka. Odabran je takav objekat, koji je odignut od zemlje, u slučaju da naiđe voda i poplavi taj deo obale.

Spaseni Petar Mitrović

NEGIRALI KRIVIČNO DELO

TROJICA osumnjičenih Marko, Lazar i Aleksa u ponedeljak su saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici. Oni su, prema nezvaničnim informacijama, negirali da su počinili otmicu, za koje im je rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Sremskoj Mitrovici određen pritvor do 30 dana. Advokati osumnjičenih najavili su ulaganje žalbe na ovakvu odluku suda, dok je najmlađi Jovišić posle saslušanja u policiji pušten i protiv njega će se voditi postupak za maloletna lica.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.