NAORUŽANI DO ZUBA S FANTOMKAMA NA GLAVI! Ovo su sve srpske ŽRTVE otmičara, IMA I VRLO POZNATIH SINOVA BIZNISMENA
Deca koja su bila oteta / Ilustarcija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Printscreen

crni dosije

NAORUŽANI DO ZUBA S FANTOMKAMA NA GLAVI! Ovo su sve srpske ŽRTVE otmičara, IMA I VRLO POZNATIH SINOVA BIZNISMENA

Neki slučajevi su rasvetljeni, neki ne...

Objavljeno: 17:26h
Jovana Jovanović

Početkom devedesetih otmice u Srbiji su bile učestale. U njima su po pravilu, kao na filmu, učestvovali momci s fantomkama na glavi, naoružani do zuba.

Brojni od ovih slučajeva su rasvetljeni, a otmičari su privedeni i dovedeni pred lice pravde.

Poslednji, najaktuelniji slučaj otmice koji je izazvao pažnju javnosti zabeležen je u Staroj Pazovi kad je otet Petar Mitrović (13), koji potiče iz imućne porodice.

Petar je nestao u subotu 26. oktobra oko 23 sata, a nakon prijave o nestanku za njim su intenzivno tragale policijske ekipe iz Stare Pazove, Beograda i Novog Sada.

Petar Mitrović
Petar Mitrović foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući brzoj akciji policije Petar je pronađen, kao i njegovi otmičari. Dečaka su našli u staroj napuštenoj kući u naselju Belegiš s gomilom ogrebotina po telu, jer je izgleda pokušavao da pobegne otmičarima.

Uhapšeni su Marko Jovišić (54), njegov sin Lazar (19) i Aleksa Mrđa (18) iz Stare Pazove, a protiv Markovog mlađeg sina, maloletnog N. J. (17), podneta je krivična prijava zbog sumnje da su učestvovali u otmici.

Više o tom slučaju, čitajte u linkovima ispod:

Osim ovog, još jedan slučaj otmice je šokirao Srbiju, a svoj srećan epilog dobio je ovih dana.

Agonija Slavice Burmazović, majke koja od avgusta prošle godine nije videla svoje troje dece jer ih je njen bivši nevenčani suprug, turski državljanin Ejup Jundžu, oteo i odveo u svoju domovinu, okončana je juče.

Slavica Burmazović
Slavica Burmazović foto: Filip Plavčić, Espreso

Posle četiri godine od otmice i više od tri godine od pravosnažne presude turskog suda, oteta deca Slavice Burmazović vratila su seu Srbiju.

Esma (15), Ajša (14) i Tarik (8) su se sreli s majkom posle četiri godine na aerodromu Nikola Tesla, gde ih je čekala zajedno s brojnim novinarskim ekipama, kao i s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, te ambasadorom Srbije u Iranu Draganom Todorović.

1 / 9 Foto: Filip Plavčić

Više o svemu tome, čitajte u linkovima ispod:

Prethodnih godina bilo je još slučajeva otmice dece. Svi se sećamo trogodišnje Maše Prenković koju su oteli francuski državljani nasred ulice.

Nakon otmice usledila je prava filmska policijska potera po ulicama Beograda. Mašu su otela trojica francuskih državljana iz majčinih ruku.

Maša Prenković
Maša Prenković foto: Aleksandar Jovanović Cile

Maša je tad imala tri godine, a kindapovana je 13. marta 2015. godine u Ulici Braće Jerković, a otmičari su uhapšeni na naplatnoj rampi autoputa ka Zagrebu kod Šimanovaca. Osuđeni su na 26 godina zatvora.

Više o svemu tome, u linkovima ispod:

I deca poznatih bila su žrtve otmičara.

Stefan Živojinović, sin folk pevačice Lepe Brene i bivšeg tenisera Slobodana Bobe Živojinovića, bio je otet 23. novembra 2000. godine u večernjim satima na Bežanijskoj kosi ispred porodičnog doma.

Otmičari su tražili otkup u visini od dva i po miliona maraka kako bi ga pustili, ašto se na kraju i desilo tek kad su Brena i Boba platili cifru.

Stefan Živojinović
Stefan Živojinović foto: Prinscreen

Kako su mediji preneli, dečak je ostavljen bosonog na Kalemegdanu, gde ga je pokupio taksista. Postojale su sumnje da su pripadnici Zemunskog klana umešani u kidnapovanje Stefana, ali to nije dokazano. Lepa Brena je jednom izjavila da su sve otmice rešene "samo nije otkriveno ko je to uradio njenom sinu".

Još jedna od meta otmičara je bio biznismen Miroslav Mišković, a njegovoj otmici je prethodio pokušaj kindapovanja njegovog sina Marka, nedelju dana ranije. Mišković je kidnapovan 9. aprila 2001, a držan je u jednom šahtu čija lokacija nikad nije otkrivena.

Za oslobođenje otmičari su tražili deset miliona maraka, a nakon oslobađanja, Mišković je ispriačo kako su mu preprečili put.

Miroslav Mišković
Miroslav Mišković foto: Marina Lopičić

Sa svojim vozačem krenuo sam na posao. U jednom trenutku, tamnoplavi audi nam je preprečio put. Kada su me izvukli iz auta, hteo sam da otmičara udarim nogom, zamahnuo sam, a sledećeg trenutka dobio sam udarac u glavu. Drugi maskirani, otvorio je suprotna vrata i obojica su me ugurali u njihov auto. Oči su mi oblepili širokom selotejp trakom", kazao je Mišković za beogradske medije.

Takođe, sin vlasnika industrije mesa Matijević je bio otet 21. aprila 2001, u vreme kad je imao 21 godinu.

Crnogorska policija je pronašla Matijevića na albanskoj granici, a nakon oslobođenja se pisalo da je kidnapovanje izvela srpsko-crnogorsko-albanska mafija.

Otmičari su bili bivši oficiri i policajci koji su dobili od 2 do 12 godina zatvora

Utvrđeno je da su otmicu izveli bivši policajci MUP-a Srbije i Crne Gore sa saučesnicima iz Albanije.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.