MEDICINSKA SESTRA OPTUŽENA DA JE MUŽA UBILA CIJANIDOM: Dala sam mu vodu, ne otrov! Izjava jedne osobe menja sve!
Pacijent, Foto: Profimedia

SUĐENJE

MEDICINSKA SESTRA OPTUŽENA DA JE MUŽA UBILA CIJANIDOM: Dala sam mu vodu, ne otrov! Izjava jedne osobe menja sve!

Šarkanjeva je 8. marta ove godine osuđena na 13 godina zatvora

Objavljeno:

U Višem sudu u Subotici održan je glavni pretres ponovljenog suđenja Ireni Šarkanj, medicinskoj sestri iz Horgoša, osumnjičenoj da je usmrtila supruga Ištvana Šarkanja (63) tako što mu je ubrizgala cijanid dok su ga njene kolege u bolnici reanimirale.

Šarkanjeva je 8. marta ove godine osuđena na 13 godina zatvora, ali se žalila na presudu, dok je tužilaštvo tražilo oštriju zatvorsku kaznu. Apelacioni sud je poništio presudu i vratio postupak na početak.

Istovremeno, branilac Irene Šarkanj podnela je Apelacionom sudu zahtev za ukidanje pritvora, a “Blic” saznaje da je u toku današnjeg pretresa stigao odgovor u kome se odbija zahtev i ona ostaje u pritvoru.

Na prvom pretresu svedočili su zaposleni u Policisjkoj upravi i Opštoj bolnici Subotica, gde je Ištvan Šarkanj preminuo 19. februara 2018. godine nakon što je došao zbog bolova u stomaku..

"Ubrizgala sam mu vodu, a ne otrov"

Osumnjičena za ubistvo ostala je pri tvrdnji da nije ubila muža cijandidom i da mu je špricem ubrizgala vodu, a ne cijanid koji je pronađen u sedmostruko većoj dozi od smrtonosne u telu.

Na izjave svedoka promedbe su stavili Biserka Krpić, advokat osumnjičene, i Branislav Rankov, zamenik višeg tužioca, jer se ne poklapaju u potpunosti sa prethodno datim izjava i tvrdnjama drugih svedoka.

Odbrana je u prilog tome zaposlenom u Policijskoj upravi pokazala službenu belešku koju je on potpisao i u kojoj se navodi ko je prijavio sumnjivu smrt, nakon čega je on izjavio da on nije bio u bolnici i slučaj nije njemu prijavljen, nego dežurnoj službi, a njemu je situacija samo preneta.

Svedok dr Gizela Palinkaš ispričala je da je Ištvan Šarkanj na Urgentno odeljenje došao u pratnji supruge, ćerke i zeta, koji rade u istoj bolnici. Bila je dežurna i uputila ga je na preglede, ispisala je izveštaj o njegovom otpuštanju iz bolnice kada mu je pozlilo.

- Čekao je da mu se izvadi trajna igla i da krene. Već sam radila drugi slučaj, bila sam okrenuta leđima kada mu je pozlilo. Zet je uzviknuo “Pomoć”, a tu je bila i Irena Šarkanj. Došla nam je u pomoć i sestra koja se privatno nalazila u susednoj ambulanti. Hteo je da sedne, kolabirao je, bacao je pogled unazad, bio je zažaren i pena mu je išla na usta. Prebacili smo ga pokretnim nosilima u reanimacionu salu – kaže dr Gizela Palinkaš.

Pre nego što je Šarkanju pozlilo, vađena mu je i krv. Dr Palinkaš kaže da nije rekla Šarkanjenovm zetu da mu izvadi krv, a zet i još jedan medicinski tehničar tvrde da jeste.

- Nisam tražila od Jožefa Benka da mu vadi krv, u prilog tome govori i što nisam dozvolila da mu on vadi trajnu iglu – rekla je dr Palinkaš.

Benko Jožef, zet Šarkanjevih, je ispričao da je pokojni Ištvan na Urgentno odeljenje došao u pratnji supruge, ćerke i njega. Imao je bolove u stomaku i otežano je disao.

- Dr Palinkaš je naredila da mu izvadim krv. Po epruvete je došla medicinska sestra kojoj sam rekao da još nisam ispisao ime, a ona je uzela epruvete i rekla da će rešiti. Otišao sam kada su ga Irena i ćerka Sabina odvele na rengen. Kada sam ponovo otišao do njega primao je infuziju, a sledeći put je doktor rekao da ima kilu, da ide kući i da će ga pregledati još sutradan. Dok smo čekali papire, pozlilo mu je, poplaveo je i išla mu je pena na usta. U međuvremenu se Irena vratila sa odeljenja ginekologije gde radi. Prebacili smo ga na reanimaciju – kaže Benko i tvrdi da nije video u reanimacionoj sali da njegova tašta Irena Šarkanj ubrizgava tečnost u kanilu svom mužu.

- Čuo sam da pitaju “Šta si mu dala” i da pominju Irenu. Tada sam obratio pažnju. Irena je rekla : “Akvu”. Posle nekoliko minuta sam čuo medicinskog tehničara koji je rekao da je njemu poprskala oči, ali nije rekao da ga peče i nije se kasnije žalio – izjavio je Jožef Benko, medicinski tehničar koji radi na sterilizaciji, zet Irene Šarkanj.

Svedočila je i šalterska radnica Urgentnog odeljenja koja je u policijskom izveštaju zavedena kao osoba koja je prijavila slučaj.

- Nisam zvala policiju. Otišla sam kući u 19.30 sati, ne znam ni ko, ni kada je prijavio slučaj – rekla je službenica.

Nastavak suđenja Ireni Šarkanj, čiji je suprug preminuo u reanimacionoj sali Urgetnog odeljenja Opšte bolnice nakon što mu je ona ubrizgala tečnost kroz kanilu, nastavlja se 6. novembra. Na pretres će biti pozvani direktor bolnice, zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi i veštaci.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.