ŠARIĆU JE ZASTARILO JEDNO KRIVIČNO DELO! Nastavlja da mu se sudi, svi se pitaju KAKO SE OVO DESILO
Darko Šarić, Foto: Reuter/Stringer

PA HIT!

ŠARIĆU JE ZASTARILO JEDNO KRIVIČNO DELO! Nastavlja da mu se sudi, svi se pitaju KAKO SE OVO DESILO

Prema zakonu, zastarelost nastupa kada prođe dvostruko više vremena od maksimalne kazne zatvora predviđene za krivično delo, koja u slučaju kriminalnog udruživanja iznosi pet godina

Objavljeno:

Pošto suđenje članovima grupe Darka Šarića traje gotovo deceniju, jedno od krivičnih dela za koje su optuženi, a koje se odnosi na kriminalno udruživanje, zastarilo je prošle nedelje, otkriva KRIK. Nastaviće da im se sudi za šverc kokaina, a Šarić kao šef ove grupe i dalje može da bude osuđen za njeno organizovanje.

Najozbiljnijim kriminalnim grupama u Srbiji sudi se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, koje je osnovano posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Tu se kriminalcima sudi za nelegalne poslove kojima su se bavili, poput šverca droge, oružja, ubistava, ali i zato što su se udružili i napravili kriminalni plan. Svrha tog krivičnog dela, koje se zove „udruživanje radi vršenja krivičnih dela“, jeste da pojača kaznu koju kriminalci treba da dobiju na kraju suđenja. Na ovaj način država pokazuje da je odlučna u borbi protiv organizovanog kriminala.

Za svih 20 članova Šarićeve grupe, međutim, to delo je zastarilo 15. oktobra. Oni će nadalje moći da budu osuđeni samo za šverc kokaina. Jedino će Šariću, Goranu Sokoviću i Željku Vujanoviću, nastaviti da se sudi i za udruživanje jer su označeni kao šefovi grupe.

foto: Dado Đilas

Prema zakonu, zastarelost nastupa kada prođe dvostruko više vremena od maksimalne kazne zatvora predviđene za krivično delo, koja u slučaju kriminalnog udruživanja iznosi pet godina. Šarićev narko-klan razbijen je pre 10 godina tokom međunarodne akcije „Balkanski ratnik“, čime su optuženi Šarićevi saradnici prestali da budu članovi grupe.

Do zastarelosti je došlo jer je sudsko veće koje predvodi sudija Siniša Petrović dozvolilo da postupak traje gotovo deceniju. Suđenje je više puta počinjalo ispočetka, a ročišta su se često odlagala bez potrebe. Petrović je tako ovo suđenje, najbitnije i najveće koje se trenutno vodi, jednom odložio kako bi Šarićev advokat mogao da prisustvuje parnici.

Ovaj slučaj se trenutno nalazi u Apelacionom sudu, koji razmatra žalbe na presudu iz decembra prošle godine. Tom presudom Šarić je osuđen na 15 godina zatvora, a članovi njegove grupe na ukupno gotovo 300 godina robije.

Za razliku od postupka u Srbiji koji traje gotovo deceniju, članovi Šarićevog narko-kartela kojima se sudilo u inostranstvu osuđeni su pre više godina, a pojedini su već i odslužili kazne.

Odugovlačenje postupka

Suđenje Šarićevoj grupi za šverc kokaina u Srbiji traje devet godina jer je, između ostalog, nekoliko puta počinjalo ispočetka zbog promene sudija, a na dužinu trajanja uticala su i brojna odlaganja.

U 2017. odloženo je gotovo dvostruko više ročišta nego što je održano, najčešće zbog bolesti ili različitih obaveza advokata i optuženih. U jednom slučaju suđenje je odloženo i kako bi Šarićev advokat prisustvovao parnici u kojoj je Šarić tužio svedoka saradnika Nebojšu Joksovića. Sudija Petrović prihvatao je opravdanja i odlagao suđenja da bi se kasnije pravdao govoreći da do odlaganja nije dolazilo krivicom suda.

Zbog ovoga je u više navrata reagovao i tužilac ističući da odbrana pokušava da odugovlači suđenje.

„Obaveza sudskog veća je da onemogući zloupotrebu prava od strane odbrane koja je usmerena u pravcu odugovlačenja postupka“, kazao je na jednom od suđenja tužilac Ivanić.

Sudija Petrović doneo je presudu u decembru prošle godine, ali ju je pisao čak sedam meseci, pa su advokati i tužilaštvo tek nedavno predali svoje žalbe Apelacionom sudu na razmatranje.

Ovo je druga presuda koju je Petrović doneo u postupku za šverc kokaina. Prva, iz 2015, pala je nakon godinu dana i tada je Apelacioni sud naložio novo suđenje.

Decenija od „Balkanskog ratnika“

Međunarodna akcija „Balkanski ratnik“ započela je u oktobru 2009. kada je na luksuznoj jahti „Maui“, nedaleko od Montevidea, glavnog grada Urugvaja, pronađena 2,1 tona kokaina. Droga je nađena jer grupa nije uspela da je prebaci na prekookeanski brod kako bi bila prošvercovana u Evropu. Akciju je sproveo međunarodni tim koji su činili američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA), srpsko tužilaštvo i Bezbednosno-informativna agencija, urugvajska i argentinska policija.

Ova akcija značila je kraj Šarićevog narko-klana. Istog dana kada je zaplenjena droga u Urugvaju, srpska policija je u Kragujevcu uhapsila Željka Vujanovića, Šarićevog rođaka, i još nekoliko osoba za koje je sumnjala da su članovi grupe. Šarić je, prema svedočenju njegovog saradnika Nebojše Jestrovića, tog dana iz Podgorice otputovao za Ženevu na sastanak sa biznismenom Stankom Subotićem.

Početkom 2010. srpsko tužilaštvo raspisalo je poternicu za Šarićem i podiglo prvu optužnicu protiv ove grupe, a zatim još četri kojima se terete za međunarodni šverc ukupno 5,7 tona kokaina.

Šarić se u sudnici pojavio 2014. godine kada se, nakon gotovo pet godina bekstva, predao srpskim organima. Na sudu je rekao da je to učinio jer je zbog promene političke klime u Srbiji osetio da može da ima pošteno suđenje. Javnosti, međutim, još nisu poznati detalji u vezi sa njegovom predajom.

(Espreso.co.rs / KRIK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.